Posted by: peribadirasulullah | Februari 19, 2012

5 Rahsia Besar Solat Sunat Di Waktu Malam

https://i2.wp.com/www.albetaqa.com/cards/albums/cards/006zohd/zohd-raqaeq/zohd-raqaeq-m0006.jpg

Qiamullail bermaksud beribadah malam iaitu bangun pada 2/3 malam atau sekurang-kurangnya 1/3 akhir malam, bermula dari pukul 2.30 hingga terbit fajar pertama untuk beribadat kepada Allah SAW. Waktu ini adalah masa teristimewa dan turunnya Rahmat Allah SWT ke bumi dan amat sesuai untuk Qiamullail dengan melakukan solat-solat sunat dan berzikir kepada Allah SWT.

Sabda Rasulullah SAW: “Sehampir-hampir masa seseorang hamba Allah kepada Tuhannya ialah pada waktu tengah malam yang terakhir, maka kalau kamu berminat menjadi seorang dari orang-orang yang mengingati Allah pada saat yang tersebut, maka hendaklah kamu lakukannya.” (At-Tirmizi)

Ibadah Qiamullail sangat digalakan di dalam Islam. Qiamullail boleh dikerjakan secara berseorangan atau secara beramai-ramai. Orang yang mengamalkan Qiamullail akan diangkat darjat dan dihapuskan dosa2 mereka.

Nabi SAW bersabda; “Hendaklah kamu bersolat malam. Sesungguhnya ia amalan orang yang soleh sebelum kamu, amalan yang mendekatkan kepada Tuhanmu, penghapus kesalahan dan pencegah dosa.”  (HR; Muslim)

Hebatnya Malam

Malam adalah waktu paling istimewa dan hebat. Allah SWT menyifatkannya sebagai malam yang berkat. Firman Allah SWT; “Dan lagi dalil yang terang (tanda kebesaran Allah) untuk mereka (berfikir) ialah malam; Kami hilangkan siang daripadanya, maka dengan serta-merta mereka berada dalam gelap-gelita;” (Yaa Siin 36:37)

Firman Allah SWT: “Dan bangunlah pada sebahagian daripada waktu malam serta dirikan solat Tahajud padanya sebagai solat tambahan bagimu. Semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.”  (Surah al-Isra’: 79)

.

Banyak perkara-perkara kerohanian berlaku pada waktu malam, contohnya Nabi Muhammad SAW mengalami Israk dan Mikraj pada waktu malam, al-Quran turun pada malam Lailatul Qadar,  Allah SWTberdialog dengan Nabi Musa a.s. setelah baginda bermunajat selama 40 malam di Bukit Tursina juga berlaku pada waktu malam. Kitab-kitab terdahulu juga diturunkan pada waktu malam, Nabi Ibrahim menemui hakikat ketuhanan pada waktu malam dan baginda mendapat perintah Allah mengorbankan anaknya Ismail pun berlaku pada waktu malam.

Terdapat keistimewaan dan kekuatan luar biasa pada waktu malam. ( 5 Rahsia Qiamullail )

 • Menghidupkan dan membuka mata batin/hati sebagaimana Nabi Ibrahim a.s. menemui hakikat ketuhanan yang sebenar.
 • Dapat mendatangkan tumpuan atau kekhusyukan
 • Dapat muhasabah kekuatan diri
 • Mewujudkan keikhlasan dan kejujuran dalam beramal.
 • Menghindari sifat riak kerana hanya melibatkan hubungan kita dengan Allah SWT sahaja.

Nas Keutamaan Mengamalkan Qiamullail

Orang-orang yang melalui malam hari dengan bersahur dan berdiri untuk Tuhan mereka itu maksudnya ialah orang-orang yang berqiamullail di malam hari semata-mata kerana Allah Ta’ala. Allah SWT juga bersaksi dan mengakui bahawa mereka itu ialah orang-orang yang beriman. Firman Allah Taala :

إِنَّمَا يُؤْمِنُ بِآيَاتِنَا الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُوا بِهَا خَرُّوا سُجَّدًا وَسَبَّحُوا بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَهُمْ لاَ يَسْتَكْبِرُونَ , تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ ,   (السجدة : 15-16)

“Sesungguhnya yang sebenar-benar beriman kepada ayat-ayat keterangan Kami hanyalah orang-orang yang apabila diberi peringatan dan pengajaran dengan ayat-ayat itu, mereka segera merebahkan diri sambil sujud (menandakan taat patuh), dan menggerakkan lidah dengan bertasbih serta memuji Tuhan mereka, dan mereka pula tidak bersikap sombong takbur. Mereka merenggangkan diri dari tempat tidur, (sedikit sangat tidur, kerana mengerjakan solat Tahajjud dan amal-amal soleh); mereka sentiasa berdoa kepada Tuhan mereka dengan perasaan takut (akan kemurkaanNya) serta dengan perasaan ingin memperolehi lagi (keredaanNya); dan mereka selalu pula mendermakan sebahagian dari apa yang Kami beri kepada mereka.”

.

Apabila manusia mendekatkan diri kepada Allah maka Allah SWT mengatur dan menjamin kehidupannya. Rasulullah SAW menerangkan bahawa, Allah SWT berfirman:

“Manusia menjadi hampir dengan Daku apabila dia melakukan perbuatan yang Daku sukai iaitu amalan fardhu yang diperintahkan kepadanya. Dia kemudian terus berusaha mendekatkan dirinya dengan-Ku dengan melakukan amalan sunat, sehingga Daku mencintainya. Apabila Daku mencintainya, maka Daku menjadi pendengarannya yang dia gunakan untuk mendengar. Daku juga menjadi penglihatannya yang dia gunakan untuk melihat, tangan yang dia gunakan untuk memegang dan kaki yang dia gunakan untuk berjalan. Apabila dia memohon sesuatu kepada-Ku, pasti Daku kabulkan. Apabila dia memohon perlindungan, pasti Daku memberikan perlindungan kepadanya”.  (HR; Bukhari;)

.

Berkata Salman Al-Farisi, Rasulullah SAW. telah bersabda: “Hendaklah kamu mengerjakan Qiamullai, kerana ia ibadah kelaziman orang-orang soleh sebelum kamu dan juga menghampirkan kamu kepada Tuhan kamu, yang mengkafaratkan bagi kesalahan-kesalahan, mencegah dari berbuat dusta dan membuang penyakit dari tubuh badan”.

Berkata Abdullah bin Muslim, Rasulullah SAW bersabda: “Wahai manusia! Kamu tebarkanlah salam, berjamulah makanan, hubungilah silaturrahim, dan kerjakanlah solat waktu malam dikala manusia sedang tidur, nescaya kamu akan masuk syurga dengan selamat”. (Hadis Riwayat Tirmizi)

Dan berkata Suhal b. Saad : Telah datang Jibril kepada Rasulullah SAW, lalu berkata: “Hai Muhammad! Hiduplah atas apa cara yang tuan hamba mahu kerana tuan hamba akan mati, kerjakanlah apa yang tuan hamba mahu kerana dengannya tuan hamba akan dibalas, dan cintailah sesiapa yang tuan hamba mahu kerana tuan hamba akan meninggalkannya. Dan ketahuilah bahawa kemuliaan seseorang mukmin itu ialah Qiamullai dan harga dirinya ialah terkayanya (tidak meminta-minta) dari manusia.”

WAKTU AFDAL QIAMULAIL

Adalah lebih afdal dilewatkan Qiamullail sehingga kepada salah satu pertiga yang akhir dari malam.

Rasulullah SAW bersabda: “Pada setiap malam, Allah Azzawajalla turun ke langit dunia ketika berbaki sepertiga malam yang akhir. Maka Allah berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, pasti akan Kukabulkan, dan siapa yang memohon kepada-Ku, pasti akan Kuberi, dan siapa yang mohon ampun kepada-Ku pasti akan Kuampuninya.”  (H.R. Malik, Bukhari, Muslim, Tirmidzi, dan yang lainnya)

Maksud hadis ini : Bahawasanya pintu rahmat Allah itu terbuka pada malam hari seluas-luasnya, khususnya pada akhir-akhir malam. Segala permohonan diterima pada ketika itu.

Diriwayatkan daripada Ibnu Abbas RA katanya, Rasulullah SAW telah menyuruh kami mengerjakan solat malam dan baginda menggalakkannya sehingga ia bersabda: “Hendaklah kamu mengerjakan solat malam itu walaupun satu rakaat”. (Al-Tibrani)

DOA QIAMULAIL

.

AMALAN QIAMULAIL

Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menunaikan solat malam, antaranya membersihkan diri sebelum tidur, mengambil wuduk dan tidur menghadap kiblat.

 1. Solat malam perlu dikerjakan sekurang-kurangnya dua rakaat dan boleh dilakukan sebanyak mungkin rakaat mengikut kemampuan.
 1. Ketika Qiamullail digalakkan melakukan solat sunat seperti berikut:-

3.   Disamping itu beramallah juga dengan amalan seperti membaca Al-Quran, berzikir, beristighfar, berdoa dan sebagainya.

.

.

FADILAT QIAMULAIL

 1. sentiasa mendapat keredaan dan pengawasan Allah.
 2. memudahkan menyeberangi jambatan siratulmustakim.    
 3. Saat mustajab doa dikabulkan Allah.

Jabir mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Pada malam hari, ada satu saat (yang berkat) yang jika seseorang Muslim menepati saat itu dan berdoa kepada Allah meminta keberkatan dunia dan akhirat, nescaya Allah kabulkan doanya. Saat itu wujud pada setiap malam.”

.

HIKMAH QIAMULAIL

Bangun bersolat dan bertasbih pada sebahagian malam akan;

 1. Ayat-ayat bacaannya lebih sempurna dan betul.
 2. Membawa kesan iman yang mendalam,

.

.

PENUTUP

Rasulullah SAW meminta umat Islam bangun beribadat pada tengah malam dan Baginda sendiri melakukannya dengan bersungguh-sungguh. Aishah meriwayatkan: “Bahawa Rasulullah SAW bangun sebahagian daripada malam bersolat hingga bengkak kedua-dua kakinya, maka aku (Aishah) berkata kepada Baginda: Mengapa, Ya Rasulullah, tuan hamba melakukan ini semua? Bukankah tuan hamba telah diampunkan perkara terdahulu dan terkemudian?”

Jawab Baginda SAW: “Bukankah aku ini hamba yang bersyukur.”

Lihatlah walaupun Rasulullah SAW. itu maksum dan telah diampunkan segala dosa dan kesalahannya, Baginda tetap bangun Qiamullail sebagai tanda bersyukur kepada Allah SWT pada sebahagian akhir malam untuk bersolat hingga bengkak kedua-dua kaki Baginda SAW.

Adakah kita yang mengaku umatnya masih berasa sombong dengan pekara2 lagha (sia2), tanpa mahu menauladani sunnahnya meraih Qiamullail sepanjang Ramadhan al-Mubarak ini.

Sekiranya kita ada berqiamullail, yang utamanya adalah keikhlasan beramal. Janganlah pula menceritakannya kepada orang lain kerana akan jadi su’mah ataupun riya’, seterusnya mungkin mengakibatkan kehilangan pahala (bergantung kepada niatnya). InsyaAllah bila ikhlas beramal hanya kerana Allah SWT semata2, akan beroleh ganjaran pahala di dunia dan juga di akhirat.

والسلام

Rujukan :

https://shafiqolbu.wordpress.com/2011/08/14/hebatnya-qiamullail/


Responses

 1. Terima kasih atas kesudian perkongsian ilmu. …. Moga memberi manfaat di dunia dan akhirat. ..Amin..

  • Assalamulaikum.

   • W.Salam.

 2. Kongsikan di facebook..

  • Silakan.

 3. Salam ustaz…..saya nk tanya….lepas solat terawikh saya buat solat witir…kemudian saya nk qiyamulai mlm itu..ustaz ckp solat witir ini penutup segala solat sunat….perlukah saya buat solat witir lg selepas saya buat solat sunat tahajud dan lain2…

  • W.Salam.
   Anda tidak perlu melakukan solat witir kali kedua, cukuplah pada satu malam dengan satu witir. Witir bermakna ganjil dan selepas melakukan solat sunat witir kita tidak terhalang melakukan solat tahajjud dan sebagainya.
   Alhamdulillah, apa yang telah anda lakukan adalah betul, semoga Allah SWT menerima amal ibadat yang telah anda lakukan.Insya Allah.

 4. aslmualaikum…..
  saya ingin bertanye mengenai
  riwayat hidup baginda semasa di dunia….

 5. Butuh sambungan selanjutnya

  • Lihatlah buku agama. Jika saya memeiliki kemampuan untuk membuat perisian kitab-kitab agama secara percuma, pasti saya lakukan.

 6. assalamualaikum…

  saya nk tanya ,andai kata kite nk buat solat qiamullai nie hanya dengan buat solat sunat hajat dan taubat saja boleh kew??

 7. Tahniah…diatas kupasan ilmu yg mantab… jgn berhenti setakat ini..mohon ditulis dan digandakan lagi demi ummah islam seluruhnya

 8. Trimakasi..

 9. Kalau solat tahajud kalau tdk dbaca surah ayat kursi sah xxl solat kita

  • Sah solat tersebut.

 10. alhamdullilah…senang saya membacanya…semoga perkongsian ini dapat menjadi permulaan kepada hijrah saya pada bulan ramadhan tahun ini…amin ya rabbal ala-min.

  • Alhamdulillah, semoga kehidupan di dunia benar-benar memberi manfaat untuk kehidupan di Akhirat.
   Salam Ramadhan Karem dan Selamat Beribadat dari saya untuk semua.

 11. As salam.sy ingin bertanya bolehkah jika terus dilakukan solat tahajjud atau solat lain dimalam hari kerana sy susah tidur awal.selalu tidur lambat.bolehkan terus dilakukan jika pada pukul 3pagi sy belum tidur

  • W.Salam.Hanya tahajjud di sunatkan tidur dahulu, boleh tunaikan solat mutlak sebanyak yang mungkin dan diakhiri dengan witir. Islam amat mudah.

 12. Assalammualikum…boleh saya bertanya sekiranya saya mahu lakukan solat sunat tetapi tidak banyak surah surah yg saya hafal boleh ke saya solat sunat dgn membaca surah yg saya hafal sahaja..adakah sah solat saya?

  • W.Salam.
   Betapa mulianya hati anda apabila anda berminat melakukan solat sunat berbekalkan sekadar surah yang anda hafazkan. Itulah tuntutan Allah SWT yang sebenar. Beramal walaupun memiliki ilmu yang sedikit. Tahniah dan Jazakumullahu Khairul Jaza’.
   Semoga Allah SWT menyenaraikan anda dikalangan Mereka Yang Ikhlas di Akhirat nanti. Amin Ya Rabbal Aamin.

 13. Salam. Saya nak tanya. Jika kita solat sunat tahajud, hajat, taubah and etc tapi tidak membaca doa2 yg di sarankan apakah sah solat kita? Adakah boleh kita membaca doa lain disebab kan sukar untuk menghafal doa ter sebut.

  • W.Salam.
   Syarat berdoa kepada Allah SWT adalah dimulai dengan Alhamdulillah dan selawat serta salam kepada Rasulullah SAW sahaja ( Jangan lupa berdoa kebaian untuk kedua ibu bapa ).
   Berdoa adalah rintih dan rayu kita kepada Allah SWT Yang Maha Memahami segala bahasa.
   Semua doa yang disediakan adalah sekadar bantuan untuk memudahkan kita berdoa kepada Allah SWT.
   Selamat beribadat – Islam amat mudah dan terlalu banyak kemudahan yang telah Allah SWT sediakan untuk kita bersegera ke Syurga Allah SWT.
   Wallahu A’lamu Bissowab.

 14. assalamualaikum….
  saya nak bertnya disini….
  sya nak solat malam xpi sya nak solat taubat, solat hajat dan witir saja bleh tak?

  • W.salam. Boleh.

   • maafkan sya bertnya 1 perkara lagi…..sya nak solat taubat xpi solat fardu blum sya kerjakan….yg mna patut lakukan dlu? solat fardu @ solat taubat?

 15. seronok membacanya 🙂

  • Alhamdulillah.

 16. Slm.. hati sy berasa terlalu sedih dan terasa hidup ini terlalu hambar.. bila sy sy kenangkn pada zmn lampau sy.. sy cuba untuk menerima takdir sy.. tp sy tak mampu.. solat apa yg boleh memberi ketenangan kepada sy. Sy nk rase tenang dan dari kesedihan masa lampau saya..

 17. Assalmualaikm Ustaz.. Sy Ingin brtnya. Bagaimana cara kita hendak mengerjakan solat tasbih Dan bolekah solat tasbih kita buat dengan 2 rakaat bkn 4 rakaat

 18. […] Jemput Baca: Rahsia Besar Solat Sunat Waktu Malam […]


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: