Posted by: peribadirasulullah | Disember 13, 2018

Doa Adalah Keutamaan Dan Kemuliaan

R 1

Doa: Keutamaan & Kemuliaan

Oleh Ismail bin Marsyud (Buku Jahalatun Nas Fid Du’a: Kesalahan Dalam Berdoa)

1. DO’A ADALAH IBADAH

Firman Allah: “Berdo’alah kepadaKu, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”. (QS Al-Ghafir: 60].

Rasulullah ﷺ bersabda: “Doa adalah ibadah”, kemudian beliau membaca ayat : “Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembahKu”. (QS Al-Ghafir : 60].

2. DOA ADALAH IBADAH YANG PALING MULIA DI SISI ALLAH

Rasulullah ﷺ bersabda: “Tidak ada sesuatu yang paling mulia di sisi Allah daripada doa”. (HR At-Timidzi, Ibn Majah dan Ahmad)

3. DOA MENUNJUKKAN SIFAT TAQWA

Firman Allah: “Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah adalah orang yang paling bertakwa diantara kamu”. (QS Al-Hujurat: 13)

4. ALLAH MURKA TERHADAP ORANG-ORANG YANG MENINGGALKAN DOA

Rasulullah ﷺ bersabda: “Barangsiapa yang tidak meminta kepada Allah, maka Allah akan memurkainya”. (HR At-Tirmidzi)

5. DOA MAMPU MENOLAK TAKDIR ALLAH

Rasulullah ﷺ bersabda: “Tidak ada yang mampu menolak takdir kecuali doa”. (HR At-Tirmidzi)

6. ORANG YANG PALING LEMAH ADALAH ORANG YANG TIDAK MAMPU BERDOA

Nabi ﷺ bersabda: “Orang yang lemah adalah orang yang meninggalkan berdoa dan orang yang paling bakhil adalah orang yang bakhil terhadap salam”. (Al-Haitsami, kitab Majma’ Az-Zawaid. Thabrani, Al-Ausath. Al-Mundziri, kitab At-Targhib berkata : Sanadnya Jayyid (bagus) dan dishahihkan Al-Albani,As-Silsilah Ash-Shahihah 2/152-153 No. 601)

Kata ahli syair:
“Allah akan murka jika engkau tidak meminta-Nya,
sementara manusia marah jika sering diminta.”

7. ALLAH MEMERINTAHKAN BERDOA, MENINGGALKAN DOA BERERTI MENENTANG PERINTAH ALLAH

Allah berfirman: “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran”. (QS Al-Baqarah : 186)

8. FOKUS DALAM BERDOA

Imam Zarkasi berkata: “Konsentrasi dalam berdoa serta menunjukkan sikap rendah, tunduk, penghambaan dan merasa memerlukankan Allah adalah merupakan ibadah yang paling agung bahkan demikian itu menjadi syarat sahnya ibadah. Allah berjanji akan memberikan pahala orang yang berdoa, meskipun tidak dikabulkan doanya.”

9. BERDOA AKAN MENYIBUKKAN DIRI UNTUK INGAT ALLAH

Berdoa adalah menyibukkan diri untuk mengingat Allah sehingga timbul dalam hati rasa pengagungan terhadap kebesaran Allah dan ingin kembali kepada-Nya berhenti dari maksiat. Sering mengetuk pintu mempunyai kesempatan besar untuk masuk, sehingga ada pepatah bahawa barangsiapa yang sering mengetuk pintu, maka suatu saat akan diberi izin masuk sehingga dikatakan :”Diberi kesempatan berdoa lebih baik daripada diberi sesuatu”.

10. BERDOA AKAN MENJAUHKAN DIRI DARI MUSIBAH

Firman Allah yang mengkisahkan tentang Nabi Ibrahim AS
“Dan aku akan berdoa kepada Tuhanku, mudah-mudahan aku tidak akan kecewa dengan berdoa kepada Tuhanku”. [QS Maryam: 48]

11. PUTUS ASA DALAM BERDOA

Sebahagian orang hanya berdoa sekali atau dua kali dan setelah merasa tidak dikabulkan, lalu berhenti berdoa. Jelas tindakan seperti itu adalah tindakan yang keliru bahkan dia harus terus menerus mengulangi doanya hingga Allah mengabulkannya.

Nabi ﷺ bersabda: “Do’a seorang hamba akan selalu dikabulkan selagi tidak memohon sesuatu yang berdosa atau pemutusan kerabat, atau tidak tergesa-gesa. Mereka bertanya : Apa yang dimaksud tergesa-gesa ? Beliau menjawab : ” Dia berkata ; Saya berdoa berkali-kali tidak dikabulkan, lalu dia merasa menyesal kemudian meninggalkan doa”. (HR Muslim)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: