Posted by: peribadirasulullah | September 23, 2018

Dalil-Dalil Allah SWT Tidak Suka Golongan Jahil

K 39

Kejian Allah Taala Kepada Orang Yang Jahil –  home

Jahil adalah sikap keji yang digambarkan oleh Allah kerana mendustakan Allah/Rasul, sombong, degil, syirik atau melampau. UBAT KEPADA SIFAT JAHIL ADALAH MENUNTUT ILMU SUNNAH, TAAT PERINTAH ALLAH/ RASUL ﷺ DAN TAWADHUK.

Firman Allah:  Dan jika perbuatan mereka berpaling (daripada menerima apa yang engkau bawa wahai Muhammad) terasa amat berat kepadamu; maka sekiranya engkau sanggup mencari satu lubang di bumi (untuk menembusi ke bawahnya) atau satu tangga untuk naik ke langit, supaya engkau dapat bawakan mukjizat kepada mereka, (cubalah lakukan jika engkau sanggup). Dan sekiranya Allah menghendaki, tentulah ia himpunkan mereka atas hidayah petunjuk. (Tetapi Allah tidak menghendakinya), oleh itu JANGANLAH ENGKAU MENJADI DARI ORANG-ORANG YANG JAHIL” (QS Al-Anaam: 35)……… JAHIL ADALAH ORANG YANG MENDUSTAKAN PERINTAH ALLAH.

Firman Allah:  Dan Kami bawakan Bani Israil ke sebarang Laut (Merah) itu lalu mereka sampai kepada suatu kaum yang sedang menyembah berhala-berhalanya. (Melihatkan yang demikian) mereka (Bani Israil) berkata: “Wahai Musa buatlah untuk kami suatu tuhan (berhala) sebagaimana mereka mempunyai beberapa tuhan”. Nabi Musa menjawab: “SESUNGGUHNYA KAMU INI ADALAH KAUM YANG JAHIL” ( QS Al-Araf: 138)…..  JAHIL ADALAH ORANG YANG MENSYIRIKKAN ALLAH.

Firman Allah:  Terimalah apa yang mudah engkau lakukan, dan suruhlah dengan perkara yang baik, serta berpalinglah (jangan dihiraukan) ORANG-ORANG YANG JAHIL (yang degil dengan kejahilannya)” (QS Al-Araf: 199)….. JAHIL ADALAH ORANG YANG DEGIL

Firman Allah“Wahai Nuh! Sesungguhnya anakmu itu bukanlah dari keluargamu (kerana ia telah terputus hubungan denganmu disebabkan kekufurannya); sesungguhnya bawaannya bukanlah amal yang soleh, maka janganlah engkau memohon kepadaKu sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya. Sebenarnya AKU MELARANGMU DARI MENJADI ORANG YANG JAHIL” (QS Al-Hud: 46)……. JAHIL ADALAH PERBUATAN MELAMPAU.

Firman Allah“Tahukah kamu (betapa buruknya) apa yang kamu telah lakukan kepada Yusuf dan adiknya, SEMASA KAMU MASIH JAHIL (tentang buruknya perbuatan yang demikian)?” (QS Al-Yusuf: 89)….. JAHIL ADALAH PERBUATAN YANG MENGIKUT HAWA NAFSU DAN MELAMPAU.

Firman Allah: “Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki, bukan perempuan, kerana memuaskan nafsu syahwat kamu. (Perbuatan kamu itu amatlah keji) BAHKAN KAMU KAUM YANG JAHIL (yang tidak mengetahui akan akibatnya)” (QS An-Naml: 55)…… JAHIL ADALAH PERBUATAN MELAMPAU.

Firman Allah:  Dan apabila mereka mendengar perkataan yang sia-sia, mereka berpaling daripadanya sambil berkata: “Bagi kami amal kami dan bagi kamu pula amal kamu; selamat tinggallah kamu; KAMI TIDAK INGIN BERDAMPING DENGAN ORANG-ORANG YANG JAHIL” (QS Al-Qasas: 55)…… JAHIL ADALAH PERBUATAN BURUK DAN KEJI.

Firman Allah: “Katakanlah (wahai Muhammad, kepada orang-orang musyrik itu: “Sesudah jelas dalil-dalil keesaan Allah yang demikian), patutkah kamu menyuruhku menyembah atau memuja yang lain dari Allah, hai orang-orang yang jahil?” (QS Az-Zumar: 64) …… JAHIL ADALAH PERBUATAN SYIRIK DAN MELAMPAU.

Firman Allah: “Kata Nabi Hud : “Sesungguhnya ilmu pengetahuan (tentang kedatangan azab itu) hanya ada di sisi Allah, dan (tugasku hanya) menyampaikan kepada kamu apa yang aku diutuskan membawanya, tetapi AKU LIHAT KAMU SATU KAUM YANG JAHIL !” (QS Al-Ahqaf: 23) ……. JAHIL ADALAH PERBUATAN DEGIL, SOMBONG DAN TIDAK DENGAR KATA.

 Rujukan

http://www.1aqidah.net/v2/artikel-apa-itu-salaf-salafiyyah-siapa-salafi-dan-nama-nama-lain-bagi-mereka/
https://ustazidrissulaiman.wordpress.com/2013/06/16/imam-al-syafii-berakidah-salaf
Prinsip dan Dasar Islam – Ustaz Yazid
http://www.ustazidrissulaiman.com/2015/06/01/tuntutan-berilmu-beramal/


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: