Posted by: peribadirasulullah | Ogos 25, 2018

Pesanan Syeikh Juma’ah Amin Buat Aktivis Dakwah

Syeikh Dr Juma’ah Amin mengingatkan asal dakwah ialah kita mengajak manusia kepada Allah SWT, membantu mereka keluar dari kegelapan menuju kepada Nur yang terang benderang.

Dakwah mengajak mereka keluar dari kekufuran kepada Islam. Dakwah mengajak mereka keluar dari kehidupan jahiliah kepada kehidupan bersuluhkan ilmu dan kebenaran.

Dakwah dan tarbiah tidak boleh dipisahkan. Selepas kita berdakwah, mereka yang menerima dakwah akan kita bimbing supaya mereka juga menjadi pendakwah seperti kita. Proses bimbingan ini kita namakan tarbiah.

Mereka yang tidak selesa untuk ditarbiah tetap mulia di sisi kita. Mereka kita longgokkan sesama umat Islam lain, tentunya mereka bermanfaat untuk ummah mengikut kadar kemampuan mereka.

Kesibukan gerakan Islam melaksanakan tarbiah, diingatkan juga agar dakwah tidak boleh diabaikan. Ia adalah asas kepada Islam itu sendiri.

Lihatlah para anbia’, mereka ditugaskan untuk berdakwah. Di akhirat kelak ada Nabi yang dibelakangnya tanpa umat. Ada yang seorang sahaja. Ada yang dua. Malah ada yang ribuan dan ada yang lebih ramai. Setiap mereka dikira melaksanakan tugas dakwah.

Apakah kita tidak cemburu bila mendengar bilangan masyarakat Barat samada di Eropah mahupun di Amerika Syarikat, yang memeluk Islam semakin bertambah? Itu sebahagian nusrah (bantuan) Allah di sana.

Syeikh Dr Juma’ah Amin bertanya kepada kita semua, bagaimana suasana ini di Malaysia. Adakah kita umat Islam dan sesiapa sahaja yang bergelar pendakwah dari mana-mana gerakan Islam, berpuas hati dengan bilangan kemasukan bukan Islam kepada Islam?

https://halaqahmuntijah.wordpress.com/2012/02/06/pesanan-syeikh-jumaah-amin-buat-aktivis-dakwah/

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: