Posted by: peribadirasulullah | Julai 20, 2018

Belia Cintakan Islam

Belia adalah harta yang amat berharga dan menjadi tonggak kekuatan generasi serta pewaris kepimpinan masa depan negara. Menurut Kementerian Belia dan Sukan, golongan belia adalah merujuk kepada mereka yang berumur diantara 15 hingga 40 tahun, meliputi 40.2 peratus penduduk daripada keseluruhan penduduk di negara ini.

Berdasarkan jumlah yang besar ini dan selari dengan wawasan belia hari ini, maka amat wajar golongan ini diasuh, dididik dan dibimbing menjadi generasi belia yang bercirikan cintakan negara. Secara umumnya generasi belia cintakan negara adalah merujuk kepada belia yang mempunyai jati diri, semangat patriotisme, taat kepada pemimpin dan terikat di dalam kumpulan atau dengan kata lain mencintai perpaduan.

Kehebatan generasi belia seperti ini menjamin kemakmuran dan kemajuan negara di masa depan, ia selari dengan konsep sambutan Hari Belia Negara pada tahun ini yang berteraskan pembangunan potensi diri, melestari kreativiti dan inovatif, memartabat perpaduan serta jati diri. Persoalan besar timbul ialah bagaimana usaha untuk melahirkan generasi cinta negara ini?.

Berdasarkan sejarah Islam, penglibatan golongan yang mempunyai jati diri, semangat patriotisme serta berjiwa besar memberi sumbangan dalam membentuk identiti remaja dan belia. Soalnya, siapakah sebenarnya mereka ini?. Secara ringkasnya mereka yang mempunyai jati diri, semangat patriotisme serta berjiwa besar mempunyai kekuatan yang jitu sebagai seorang yang cintakan negara. Hakikatnya agama Islam menggariskan dengan jelas tentang perkara ini terutamanya yang berhubung kait dengan kepentingan untuk mempertahankan keselamatan dan maruah agama, bangsa dan negara.

Rasulullah SAW selain sebagai pemimpin umat, adalah seorang ketua negara yang memberi penekanan khusus membimbing belia dengan cara menggesa mereka sentiasa taat beribadah kepada Allah, taat kepada pemimpin, sayang kepada negara, berakhlak mulia, menjaga kesihatan akal, kebersihan jasmani dalam semua sudut yang membawa kepada kesempurnaan peribadi. Bimbingan ini akan mencorakkan jati diri yang beramanah dan bertanggungjawab kepada agama, bangsa dan negara.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sesungguhnya Allah sangat kagum kepada pemuda yang tidak ada padanya kelakuan pelik dan menyeleweng”.

(Riwayat Ahmad)

Berdasarkan hadith ini, pemuda soleh adalah individu yang menerima amanah paling baik sehingga kelihatan coraknya pada akhlak mereka. Generasi pemuda soleh ini terus lahir seperti Khalifah al-Rasyidin, pemimpin tentera, pemimpin kerajaan di zamannya juga bertindak sebagai pemimpin negara. Mereka menjadi contoh teladan kepada masyarakat khususnya para belia.

Sejarah juga telah merakamkan tentang kegigihan tentera Islam sejak kerajaan Umaiyyah, Abasiyah dan Othmaniah Turki untuk menawan Kota Konstantinopel (Istanbul) tetapi gagal. Namun satu ketika tampil seorang anak muda iaitu Sultan Muhammad Al-Fateh, Sultan Kerajaan Othmaniah Turki bangkit menghidupkan kepimpinannya. Dalam usia 21 tahun Baginda berjaya menawan semula kota Konstantinopel daripada Rom. Antara penyebab kejayaan tersebut ialah tertanamnya kesetiaan kepada pemimpin dan semangat cintakan negara di samping bijak, pintar dan kreatif .

Kota tersebut menjadi laluan dan menjadi pintu masuk penyebaran Islam di Eropah. Antara kata-kata keramat Baginda ketika melancarkan percubaan akhir pada hari ke 53 kepungan untuk menawan Kota Konstantiopel ialah, “ Wahai tenteraku, aku bersedia untuk mati di jalan Allah, sesiapa yang mahu syahid, ikutilah aku”. Menurut riwayat, Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, solat sunat rawatib dan solat tahajjud sejak baligh lagi. Demikianlah contoh kepimpinan negara dimana kekuataan rohani tidak dapat dipisahkan dalam diri mereka sebagai pemimpin.

Syeikh Dr. Yusof Al-Qaradhawi seorang tokoh ulama’ semasa yang amat berpengaruh menyatakan, “apabila kita hendak melihat wajah sesebuah negara pada masa hadapan, lihatlah generasi mudanya pada hari ini. Sekiranya golongan muda hari ini adalah daripada kalangan berakhlak, tentunya sesebuah negara itu akan datang adalah sebuah negara yang aman makmur, tetapi jika keadaan adalah sebaliknya, maka bersedialah untuk berhadapan dengan kemungkinan buruk yang akan berlaku”.

Justeru, menjadi tanggungjawabumat Islam sekalian bahawa corak tingkah laku golongan belia masakini merupakan cerminan masa depan sesebuah negara. Oleh itu, golongan ini begitu penting dalam membawa perubahan daripada negatif kepada positif, lemah kepada kuat, mundur kepada maju dan terbaik kepada cemerlang. Kepada para belia mereka dituntut segala jiwa dan raga demi menjamin kemajuan dan keamanan sebuah negara dan hendaklah bertindak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah SAW.

Sebagai belia Islam mestilah mengukuhkan ilmu bukannya hanya dalam bidang akademik semata-mata namun yang lebih penting ialah ilmu yang berkaitan tentang kehidupan dan negara, supaya ilmu itu mampu diaplikasikan bagi memelihara kedaulatan agama Islam, bangsa dan negara tercinta. Ingatlah.bahawa tanggungjawab untuk mempertahankan agama Islam adalah amanah yang mesti dilaksanakan oleh setiap umat terutama dari golongan belia. Buktikanlah pada negara bahawa belia Islam adalah belia yang terbaik, mampu menjadi contoh dan layak untuk memimpin negara di masa hadapan.

Kebangkitan golongan belia pada akhir-akhir in amat mengembirakan kita, namun terdapat juga kes-kes dimana idealisme kebebasan dan hak yang diperjuangkan oleh mereka samada melalui persatuan atau pertubuhan perlu diberi arah tujuan selaras prinsip-prinsip Islam. Kegelojohan menyuarakan pandangan dan memperjuangkan hak menyebabkan ada segelintir mereka ini terjebak dengan aktiviti ekstrem, demotrasi jalanan, melakukan kekacauan dan huru-hara. Pada pemerhatian mimbar ada juga di kalangan golongan ini telah diambil kesempatan oleh sesetengah pihak untuk dijadikan perisai politik demi mengejar kuasa.

Walaupun hanya segelintir sahaja belia yang telah dimanipulasi pemikiran mereka, perkara ini sangat menyedihkan dan mesti ditangani segera kerana belia sepatutnya menjadi barisan hadapan bagi mempertahankan agama Islam dan negara. Bayangkan, apakah akibatnya kepada kedaulatan agama dan negara jika keadaan ini berterusan? Pastinya musuh-musuh Islam akan bersorak gembira menanti runtuhnya sebuah negara Islam yang sepatutnya dipertahankan sehingga ke titisan darah yang terakhir.

Kita percaya bahawa golongan belia sebenarnya mempunyai idealisme yang hebat tetapi dalam masa yang sama masih mentah pengalaman hidup dan terbawa bawa dengan jiwa muda yang bergelora lagi bernafsu. Ingatlah dan insaflah bahawa kegelojohan nafsu syahwat di peringkat belia sangat kuat. Jika punca dan tempat yang menaikkan nafsu tidak ditutup, maka selagi itulah anak-anak kita, para belia terdedah kepada gejala keruntuhan akhlak dan menghancurkan kehidupan serta masa depan negara. Kehendak nafsu yang berunsur syahwat sentiasa mencabar setiap peringkat kehidupan ia boleh menjejaskaan kualiti akhlak manusia setaraf dengan binatang. Ibnu Abbas RA meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah mengingatkan sabdanya yang berbunyi:

“Rebutlah lima perkara sebelum kamu di datangi oleh lima perkara lain. Masa mudamu sebelum tua, masa sihatmu sebelum sakit, masa kayamu sebelum miskin, masa lapangmu sebelum sempit, dan masa hidupmu sebelum mati”

(Riwayat al-Hakim dan Ibnu Majah).

Percayalah bahawa Islam telah menetapkan, setiap insan tidak memiliki kebebasan yang hakiki, bahkan setiap tindak-tanduknya dibimbing oleh prinsip dan peraturan yang telah ditetapkan oleh syarak yang bersumberkan wahyu daripada Allah SWT. Hak dalam agama Islam sudah pastinya tidak sama sekali bertentangan dengan hak-hak Allah yang menjamin kepentingan dan kemaslahatan umum. Justeru, para belia diseru supaya berpegang kepada ajaran agama dan akidah yang sentiasa dipertahankan agar umat Islam di negara ini dapat menuju al-falah. Janganlah mudah terpengaruh dengan hasutan. Jadikanlah al -Quran dan as- Sunnah sebagai sumber rujukan yang utama melebihi hujah yang dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin tertentu sebelum membuat sesuatu tindakan. Ambillah contoh dan tauladan apa yang telah ditunjukkan oleh Nabi Ibrahim AS dari segi semangat dan keazamannya, ketakwaan Nabi Yusuf AS, keberanian Ashab al-kahf dan keimanan para sahabat Rasulullah SAW.

Bersempena dengan minggu Sambutan Hari Belia 2013 yang bertemakan Belia Inspirasi Negara, mimbar menyeru marilah kita sama-sama berdoa mudah-mudahan generasi belia negara kita sentiasa diberikan taufik hidayah oleh Allah SWT dan seterusnya berjaya memainkan peranannya yang sebenar dalam memacu pembangunan negara bangsa yang maju dan dihormati lagi dikasihi Allah SWT.

Marilah kita melakukan tindakan berdasarkan prinsip-prinsip yang berasaskan kepada semangat persaudaraan Islam dan bertimbang rasa dengan pihak lain. Janganlah pula kita terhasut dengan pemikiran yang jahat dan dari godaan syaitan yang menyesatkan. Kita berdoa kepada Allah SWT agar senantiasa diberi keinsafan dan berteduh dibawah payung perpaduan. Kita juga memohon dikekalkan kesinambungan nikmat keamanan dikalangan kita, dijauhi segala malapetaka yang boleh menjejaskan usaha membangunkan agama, bangsa dan negara. Percayalah bahawa belia cintakan negara merupakan cerminan masa depan dan teras kepada sesebuah negara.

https://mutiaraislam.wordpress.com/2013/05/26/belia-cinta-negara/


Responses

 1. السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

  Dengan Penuh Takzim dan Rendah Diri Kami Ihya Assunnah Solution Mengucapkan Jutaan Terima Kasih Dan Setinggi-Tinggi Penghargaan Kepada Insan-Insan Mulia Yang Telah Banyak Membantu Umat Islam Di Selatan Kemboja. عيد المبارك وكل عام وانتم بخير

  MOHON SUMBANGAN IKHLAS BAGI MERINGANKAN BEBAN UMAT ISLAM DI SELATAN, KEMBOJA YANG MENDAPAT UJIAN ALLAH SWT

  KELEBIHAN WAKAF DAN BERINFAQ HARTA JALAN ALLAH SWT.

  Allah ta’aala menjanjikan kelebihan dan keutamaan di sebalik kedermawanan seseorang yang rajin berinfaq.

  قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ وَمَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَهُوَ يُخْلِفُهُ وَهُوَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ

  “Katakanlah, “Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya).” Dan apa sahaja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dia lah Pemberi rezki yang sebaik-baiknya.” (QS Saba’ ayat 39)

  Bahkan dalam sebuah hadis Nabi Muhammad SAW menggambarkan keuntungan yang bakal diraih seseorang yang rajin berinfaq di pagi hari sekaligus kerugian yang bakal dideritanya bilamana ia tidak peduli berinfaq di pagi hari.

  عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَا مِنْ يَوْمٍ يُصْبِحُ الْعِبَادُ فِيهِ إِلَّا مَلَكَانِ يَنْزِلَانِ فَيَقُولُ أَحَدُهُمَا اللَّهُمَّ أَعْطِ مُنْفِقًا خَلَفًا
  وَيَقُولُ الْآخَرُ اللَّهُمَّ أَعْطِ مُمْسِكًا تَلَفًا (البخاري)

  Tidak ada satu subuh pun yang dialami hamba-hamba Allah kecuali turun kepada mereka dua malaikat. Salah satu di antara keduanya berdoa: “Ya Allah, berilah ganti bagi orang yang berinfaq”, sedangkan yang satu lagi berdo’a “Ya Allah, berilah kerosakan bagi orang yang menahan (hartanya)” (HR Bukhary 5/270)

  Jom berinfaq dan berwaqaf di Jalan Allah SWT melalui Ihya Assunnah Solution
  Bantulah warga muslim Melayu Champa di pendalaman Selatan Kemboja, semoga dengan sumbangan tersebut membuat Allah SWT membuka pintu rezeki buat tuan dengan melimpah ruah in sya Allah.

  Besarlah Harapan Kami Umat Islam Melayu Champa Di Selatan, Kemboja Kepada Saudara-Saudari Seagama Untuk Menderma RM10 Bagi Bagi Meringankan Beban Umat Islam Islam Di Selatan, Kemboja Yang Mendapat Ujian Allah Swt

  . Hulurkan sumbangan ikhlas anda melalui Ihya Assunnah Solution Maybank 553131011505 – Sumbangan Anda Lambang Kekuatan Pertalian Ukhuwah Islamiah Seaqidah Dan Lambang Ketinggian Iman Anugerah Allah SWT Yang Tidak Dapat Dinilai Oleh Makhluk Ciptaan Allah SWT. Hanya Allah SWT Sahaja Yang Mampu Membalas Setiap Sen Yang Anda Sumbangankan Di Jalan Nya.

  Mohon hantar salinan slip bank in ke talian +6 0199576237(Ustaz Amin) http://ipkkelantan.wasap.my
  atau emaikan ke ihyaassunnah68@gmail.com untuk direkod maklumat yang anda sumbangankan. Jazakumullahu Khairul Jaza’ Fiddunya WalAkhirah Ya Mujiibas Sailiin….
  Sila kunjungi kami
  https://muslimcambodiablog.wordpress.com/2017/12/29/asian-fondatiaon-for-education-and-development/
  https://peribadirasulullah.wordpress.com/2018/02/03/melayu-champa-cambodia/
  https://wordpress.com/post/peribadirasulullah.wordpress.com/46725
  https://peribadirasulullah.wordpress.com/2018/03/03/ihya-assunnah-solution-menunaikan-amanah-warga-malaysia-di-sihanoukville-selatan-kemboja/
  Pengenalan Ihya Assunnah Solution

  Misi Menyampaikan Bantuan Ke Selatan Kemboja 2017

  Jutaan Terima Kasih Dan Ucapan Setinggi-tinggi Penghargaan Kepada Insan-Insan Mulia Yang Telah Menderma- Amanah Tuan-Puan Akan Kami Tunaikan – Semoga Amalan Kita Diterima Oleh Allah SWT… Amin Ya Allah, Terimalah Amalan Kami…..
  Wahai Sahabat-Sahabtku, Kami meminta kepada kalian sedikit sumbangan dari kalian kerana kami dengar pesanan Allah SWT, bahawa pada harta kalian ada bahagian untuk kami iaitu zakat untuk fakir miskin dan ibnu sabil…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: