Posted by: peribadirasulullah | April 16, 2018

Pembaca Berita Muslimah Amerika Bertudung

فيديو: لأول مرة.. محجبة مسلمة تقرأ نشرة الأخبار على قناة أمريكية

طاهرة رحمن

فيديو: لأول مرة.. محجبة مسلمة تقرأ نشرة الأخبار على قناة أمريكية

قالت مجلة “أدويك”، إن القناة التلفزيونية “دبليو إتش بي إف” التابعة لشبكة “سي بي إس” الأمريكية، سمحت لمذيعة مسلمة بالظهور وهي ترتدي الحجاب على شاشتها لتقديم فقرات إخبارية.

ووفقا للمجلة الأمريكية، فإن طاهرة رحمن هي أول مذيعة مسلمة تظهر بحجابها على شاشات التلفزة في تاريخ  الولايات المتحدة الأمريكية.

وأوضحت المجلة أن طاهرة رحمن سعت منذ وقت طويل للظهور على الشاشة بالحجاب، وحصلت الموافقة على طلب رحمن الأسبوع الماضي من قبل إدارة القناة التي تعمل فيها معدة برامج لتحقق حلمها.

وقالت طاهرة للقناة التي تعمل فيها: “لم أعتقد أبدا أن هذا الأمر سيتحقق يوما ما، فلا أحد آخر يشبهني على شاشات التلفزيون في الولايات المتحدة”.

وأضافت خلال مقابلة مع القناة “دبليو إتش بي إف” أن العديد من مخرجي الأخبار رفضوا ظهورها على الهواء ” طالما أنها ترتدي الحجاب”، وقالت “كنت واثقة من أنه سيأتي يوم، ويمنحني أحدهم الفرصة”.
Terjemahan Google :

Saluran TV “WPF” dari jaringan AS “CBS” telah memungkinkan seorang wanita Muslim tampil mengenakan jilbab di layar untuk memberikan berita.

Menurut majalah Amerika, Tahra Rahman adalah penyiar Muslim pertama yang muncul di layar televisi dalam sejarah Amerika Serikat.

Tahra Rahman telah lama berusaha tampil di layar dengan cadar, dan persetujuan permintaan Rahman minggu lalu diterima oleh manajemen saluran di mana dia bekerja sebagai pembuat program untuk mewujudkan mimpinya.

“Saya tidak pernah berpikir itu akan terjadi,” kata Tahira pada salurannya. “Tidak ada orang lain yang terlihat seperti saya di televisi di Amerika Serikat.”

“Selama dia mengenakan jilbab, banyak pembuat berita menolak untuk muncul di udara,” katanya dalam wawancara dengan saluran “WFF”. “Saya yakin suatu hari akan datang dan seseorang akan memberi saya kesempatan,” katanya.

المزيد على دنيا الوطن ..https://www.alwatanvoice.com/arabic/news/2018/02/17/1124024.html#ixzz5Cpap9Ubt
Follow us:@alwatanvoice on Twitter|alwatanvoice on Facebook

 

Untuk mendapatkan maklumat lengkap, sila layar laman diatas:

Marilah Bersama-Sama Renungi Kita Firman Allah SWT Dalam Surah Fussilat :

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ (33)

(33) Siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah, mengerjakan amal yang saleh, dan berkata: “Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menyerah diri?”

(33) And who is better in speech than one who invites to Allah and does righteousness and says, “Indeed, I am of the Muslims.”

Kepada para sahabat yang memiliki bahan bacaan agama yang bermanfaat dan ingin berkongsi pahala sila hantar bahan berkenaan kepada email berikut : ihyaassunnah68@gmail.com  marilah kita berlumba melakukan kebajikan sebelum kita menghembus nafas terakhir… apa yang kita sebarkan di sini pasti menjadi amal jariah berpanjangan. Sila sebarkan bahan-bahan yang telah kami muatkan dalam blog ini. Jangan sia-siakan masa, tenaga dan nikmat yang telah Allah SWT kurniakan kepada kita. Selamat berkongsi bahan-bahan ilmiah demi membina generasi yang berilmu dan beriman kepada Allah SWT.

Bantulah kami umat Islam Melayu Champa di Selatan, Kemboja di Markaz Umar Al-Khattab, Sihanoukville, Cambodia melalui Ihya Assunnah Solution Maybank 553131011505 – Sumbangan Anda Lambang Kekuatan Pertalian Ukhuwah Islamiah Seaqidah Dan Lambang Ketinggian Iman Anugerah Allah SWT Yang Tidak Dapat Dinilai Oleh Makhluk Ciptaan Allah SWT. Hanya Allah SWT Sahaja Yang Mampu Membalas Setiap Sen Yang Anda Sumbangankan Di Jalan Nya.
Mohon hantar salinan slip bank in ke talian +6 0199576237(Ustaz Amin) atau emaikan ke ihyaassunnah68@gmail.com untuk direkod maklumat yang anda sumbangankan. Jazakumullahu Khairul Jaza’ Fiddunya WalAkhirah Ya Mujiibas Sailiin….

Sila kunjungi kami

https://muslimcambodiablog.wordpress.com/2017/12/29/asian-fondatiaon-for-education-and-development/

https://peribadirasulullah.wordpress.com/2018/02/03/melayu-champa-cambodia/

https://wordpress.com/post/peribadirasulullah.wordpress.com/46725

https://peribadirasulullah.wordpress.com/2018/03/03/ihya-assunnah-solution-menunaikan-amanah-warga-malaysia-di-sihanoukville-selatan-kemboja/

Pengenalan Ihya Assunnah Solution

https://www.youtube.com/watch?v=13Gi0MilEa0

Misi Menyampaikan Bantuan Ke Selatan Kemboja 2017

https://www.youtube.com/watch?v=64UO1RimxQI

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: