Posted by: peribadirasulullah | Januari 27, 2018

Pujian boleh memalingkan pandangan Allah SWT

Foto

YANG PERLU DIPERHATIKAN DARI PUJIAN

Secara fitrah manusia, pastilah senang jika dirinya dipuji. Saat pujian datang, apalagi dari seseorang yang istimewa dalam pandangannya tentulah hati akan bahagia jadinya. Berbunga-bunga, bangga, senang. Itu manusiawi. Namun hati-hatilah, jangan sampai riya’ menghiasi amal ibadah kita karena di setiap amal ibadah yang kita lakukan dituntut keikhlasan.

Telah diriwayatkan bahwa Imam al-Hassan al-Bashri pernah berkata bahwa pernah suatu ketika Khalifah Umar radhiyallahu ‘anhu duduk-duduk bersama sekelompok orang, dan tiba-tiba Jarud bin Mundzair datang, kemudian salah seorang berkata: “Dia ini adalah kepala suku Rabi’ah“. Perkataan tersebut didengar oleh Umar dan orang-orang yang berada di sekitarnya. Bahkan al-Jarud (orang yang dipuji tadi) pun mendengarnya, Jarud ketika itu berada di dekat Umar, maka Umar pun mencambuk tubuh Jarud. Karena merasa heran terhadap apa yang dilakukan Umar terhadap dirinya, ia pun bertanya: “Wahai Amirul Mu’minin, sebenarnya apa yang terjadi antara engkau dengan diriku?“ Umar menjawab: “Aku khawatir pujian itu membuatmu berbesar hati, dan merasa bangga, dan aku tidak ingin hal seperti ini menimpamu“.

Ziyad bin Muslim berkata: “Tidak seorangpun yang mendengar pujian yang ditujukan kepadanya, kecuali syaitan akan mempengaruhinya supaya ia berbangga diri dan sombong. Akan tetapi bagi orang mukmin pujian itu dijadikan sebagai media untuk mengoreksi dirinya“.

Ketika pujian itu dipandang tidak membahayakan bagi orang yang memuji dan dipuji, maka tidak dilarang bahkan bisa menjadi sunnah. Karena Rasulullah ﷺ pernah memuji sahabat-sahabatnya.

Ketahuilah bahwa orang yang dipuji harus dapat menjaga hati dari bahaya kesombongan, membanggakan diri dan bahayanya adalah hilang semangat dalam pengabdian kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. Orang yang mendapat pujian tidak akan selamat dari bahaya-bahaya pujian seperti sombong, ujub, dan lain sebagainya, kecuali jika ia menyadari keadaan dirinya, menyadari cela (aib) dirinya.

Adapun do’a ketika dipuji :

اللَّهُمَّ أَنْتَ أَعْلَمُ مِنِّى بِنَفْسِى وَأَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِى مِنْهُمْ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِى خَيْرًا مِمَّا يَظُنُّوْنَ وَاغْفِرْ لِى مَا لاَ يَعْلَمُوْنَ وَلاَ تُؤَاخِذْنِى بِمَا يَقُوْلُوْنَ
.
“Ya Allah, Engkau lebih mengetahui keadaan diriku daripada diriku sendiri dan aku lebih mengetahui keadaan diriku daripada mereka yang memujiku. Ya Allah, jadikanlah diriku lebih baik dari yang mereka sangkakan, ampunilah aku terhadap apa yang mereka tidak ketahui dariku, dan janganlah menyiksaku dengan perkataan mereka.“

Semoga Allah menjadikan kita seorang mukhlishah, senantiasa berusaha untuk menjaga niat dari setiap amalan yang kita lakukan. Aamiin ya Rabbal alamin

https://plus.google.com/+NurulHikmah21

 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Rayuan Sumbangan Ikhlas  Untuk  Umat Islam Di Selatan, Kemboja.

Dengan Segala Hormatnya Dan Dengan Penuh Takzim Kami Ingin Mengucapkan Jutaan Terima Kasih Dan Setinggi-tinggi Penghargaan Kepada Yang Dihormati Tan Sri / Dato’ Sri  / Datuk Seri / Datuk / Dato’ / Tuan / Puan/ Muslimin / Muslimat, Saudara / Saudari Yang Dirahmati Allah SWT  Sekalian Diatas Sokongan Dan Kepercayaan Yang Tidak Berbelah Bagi Kepada Pihak Kami Ihya Assunnah Solution

Markaz Umar Al-Khattab Di Kampung Som, Selatan Kemboja Dibawah seliaan Asian Faundation For Education And Developman memohon jasa baik semua pihak untuk membantu kami meningkatkan ekonomi anak-anak yatim  melalui melalui aktiviti pertanian dan penternakkan dengan menghulurkan sumbangan ke akaun bank Acleda Bank Plc No 0700 02129439 1 3 atau  Akaun Maybank Ihya Assunnah Solution 553131011505.

Sila hantar sms atau slip bank in ke talian 0199576237 Ustaz Amin AJK  Asian Faundation For Education And Developman ( wakil di Malaysia ) atau email kepada ihyaassunnah68@gmail.com atau Dr. Zahry (Pengurus Markaz Umar Al-Khattab-Kemboja) +855 88580 8813. Sila kunjungi kami di Kemboja dalam Program Melancung Sambil Beribadat Bersama Abu Muhsin (+855 88 6615107-Berbahasa Melayu). Banyak tempat menarik dan berbagai kemudahan di Kampung Som, Sihanoukville,Selatan Kemboja.

Sila kunjungi kami

https://muslimcambodiablog.wordpress.com/2017/12/29/asian-fondatiaon-for-education-and-development/

Ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Jabatan Mufti Terengganu dan Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandar Raya Islam – MPKB-BRI ( Kelantan Malaysia ) serta semua para sahabat yang berhati mulia kerana telah banyak membantu meringankan beban umat Islam di Selatan Kemboja, melalui Ihya Assunnah Solution.

نسأل الله العظيم ان يتقبل الله منا ومنكم صالح الآعمال وان يجعل فى ميزان حسناته .

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: