Posted by: peribadirasulullah | Januari 25, 2017

Kemurnian Jiwa Kerana Tarbiyah Rabbani

Penyucian Jiwa Bersama Ihya Assunnah Solution

Seorg budak prempuan bersujud ketika lihat ais krim. Maka orang tanya kepapda dia: kenapa sujud? Dia pun jwb: mak saya bila dia gembira dia akan sujud tanda syukur pd Ilahi.
Perelokkanlah didikan ke atas anak²mu.
👍👍👍👍
Seorang lelaki membaiki penghawa dingin masjid kemudian dia tolak upah yg diberi dan berkata: mak saya berpesan supya tidak ambil upah kerja utk masjid.
Org2 kagum dgn mak dia dan saya kagum dgn kbaikannya.
👍👍👍👍
Seorg org yg soleh ditanya mengapa pergi ke masjid sblum azan. Dia jawab: azan utk pringatan kpd org2 yg lalai/lagho/ralik. Dan saya berharap aku tak tergolong dlm klgn mereka!! ( kita mohon dgn Allah akn kesejahteraan,keselamatn dunia akhirat)
👍👍👍👍
Aku tnya dia knapa kamu sentiasa tamak minum air di masjid padahal air tu di rumah kamu pun ada?!!
Dia jwb: supaya org yg letak air di masjid diberi gnjaran.
👍👍👍👍
Bilamana sampai kpd kamu gosip2 ttg sseorg drpd mereka maka biarlah gosip tu terhenti stakat kamu shj. Dan klau betul terjadi berita tu berhenti stakat kamu shj, brmakna kmu tlah dpt phala tutup aib org. Baragsiapa yg tutup aib mna2 muslim, Allah akn tutup juga aib dia.
👍👍👍👍
3 doa yg wajar kmu ingt utk dibaca semasa sujud2 kamu:-
1. Ya Allah, aku mohon dgn Mu pengakhiran yg baik.
2. Ya Allah, kurnialah kpd ku taubat nasuha sblum aku mati.
3. Wahai Allah yg membolakbalikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agamaMu.
(Tnpa sbrang pengkhususan)
👍👍👍👍
Sehinggakan bila kamu berniat utk sebarkan ucapan ini, meniatkan sahaja pun sudah dikira sebagai kebaikkan. Moga-moga dengannya Allah SWT melepaskan kesusahan daripada kesusahan-kesusahan di dunia dan akhirat.
Pringatn:~ buatlah baik walau sekecil kecilnya. ”

Nota:

Bantulah kami Ihya Assunnah Solution, anggaplah kami saudara kalian yang akan bertemu di Akhirat nanti untuk sama-sama membahagikan pahala yang telah anda laburkan kepada kami melalui Tabung Ihya Assunnah Solution Maybank 553131011505.

Marilah kita masuk Syurga secara berjemaah, jauhilah kepentingan diri sendiri walaupun dalam amal ibadat, para sahabat yang syahid di medan peperangan kerana hanya menahan dahaga untuk dibahagikan kepada sahabat lain yang turut cedera dalam medan peperangan yang sama. Mereka hidup berjemaah dalam semua perkara. Mereka malu kepada Allah SWT yang sentiasa memerhati pergerakkan hati mereka untuk melebihkan diri sendiri dalam semua tindakan mereka.

Semasa musim haji pada zaman Rasulullah SAW tidak pernah dengar jemaah haji mati kerana dipijak oleh jemaah haji yang lain, mereka tidak ingin haji mereka sahaja yang mabrur tetapi mereka ingin semua jemaah haji mendapat haji yang mabrur dan masuk syurga secara berjemaah.

Ya Allah … sucikanlah kami dari sifat mementingkan diri dalam semua perkara walaupun dalam ibadat, kami ingin masuk Syurga bersama ayah dan ibu, bersama isteri dan anak-anak, bersama para ulamak dan guru-guru, bersama para sahabat seperjuangan dan sahabat sepejabat, bersama mereka yang telah menderma kepada Tabung ihya Assunnah Solution, bersama para syuhada’ di bumi yang Engkau ujikan mereka seperti Palestin, Syria, Iraq, Myanmar, dan lain-lain bumi yang Engkau telah berikan mereka peringatan sebagai tarbiah Mu Ya Allah. Kami ingin melihat mereka turut berada dalam Syurga.Semua bangsa yang Engkau ciptakan adalah di Tangan MU Ya Allah… mereka yang Engkau pilih sahaja yang layak memasuki Syurga Mu.

Terima Kasih Ya Allah kerana memilih kami untuk mampu bersujud kepada Mu, sesungguhnya hanya dengan kekuatan dan izin Mu, kami mampu sujud kepada Mu Ya Allah…

Ya Allah kurniakan kami keimanan dan kesabaran kepada kami dan juga kepada para penderma yang telah mereka infaqkan kepada kami untuk ke Jalan Mu Ya Allah…

Ya Allah.. terimalah amalan kami yang sedikit ini berbanding dengan kemewahan nikmat yang telah Engkau berikan kepada kami secara percuma… Amin Ya Rabbal Alamin.

Selawat dan Salam buat Rasul Junjungan dan para sahabat yang menjadi saksi dihadapan Allah SWT diatas perlaksanaan Rasulullah dalam misi dakwah di dunia ini.

Ihya Assunnah Solution Adalah Teman Anda Di Dunia Dan Di Akhirat.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: