Posted by: peribadirasulullah | November 9, 2016

Semua jenis ubat hospital keraan adalah percuma di Turki

ردوغان

حضر رئيس الجمهورية التركي رجب طيب أردوغان، اليوم الاثنين 7 نوفمبر ، حفل افتتاح المستشفى الأكاديمي بمدينة إسطنبول، وألقى كلمة صرح فيها بأن “الشعب لن يضطر بعد اليوم لدفع ثروات كبيرة للعلاج في المستشفيات الخاصة، وأن يبقى رهينة في المستشفيات كي يدفع أجورها، كل هذا سيبقى في تركيا القديمة فقط”.
وأضاف أردوغان: “بعد أن ننتهي من إنشاء 29 مستشفى في عدة مدن مختلفة، ستزيد جودة الخدمة التي نقدمها لمواطنينا وستتحول تركيا إلى مركز صحي”.
وصرح أردوغان أنهم أصدروا تعليمات لوزارة الصحة بجعل الأدوية بما فيها أدوية السرطان مجانية. وقال أردوغان إنه “لا يجب أخذ أجرة من المرضى للعلاج حتى وإن كان علاجاً للسرطان”.

Terjemahan google:
Dihadiri oleh Presiden Republik Turki, Recep Tayyip Erdogan, pada hari Isnin, 7 November, hospital akademik di Istanbul, majlis perasmian dan menyampaikan ucapan di mana beliau menyatakan bahawa “rakyat tidak akan dipaksa selepas hari untuk pembayaran kekayaan untuk rawatan di hospital swasta, dan itu kekal sebagai tebusan di hospital itu untuk membayar gaji, semua ini ia akan kekal di dalam Turki lama sahaja. ”
Erdogan berkata: “Selepas kami selesai penubuhan 29 hospital di beberapa bandar yang berbeza, akan meningkatkan kualiti perkhidmatan yang kami berikan kepada rakyat kita dan akan bertukar Turki menjadi sebuah pusat kesihatan.”
Erdogan berkata bahawa mereka telah mengeluarkan arahan kepada Kementerian Kesihatan untuk membuat ubat-ubatan, termasuk ubat kanser percuma. Erdogan berkata bahawa dia “tidak boleh mengambil teksi dari pesakit untuk rawatan walaupun ubat untuk kanser.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: