Posted by: peribadirasulullah | November 4, 2016

Kebaikan Adalah Ubat Mujarab Untuk Ketenangan

Photo

KEBAIKAN ITU ADALAH SESUATU YANG MEMBUAT HATI MERASA TENANG.

Rasulullah ﷺ bersabda, “…Kebaikkan itu adalah sesuatu yang membuat jiwa dan hati merasa tenang, sedangkan kejelekkan (dosa) itu adalah sesuatu yang meresahkan jiwa dan membimbangkan dada (hati)…” (HR Ahmad 4/227 dan ad-Darimi 2/246, dengan sanad yang hasan)

💎 Asy-Syaikh Shalih Fauzan al-Fauzan حفظه الله menjelaskan, “Thuma’ninah (ketenangan) adalah lawan dari kegelisahan dan kegoncangan, yang bererti kemantapan hati jiwa tanpa rasa tergesa-gesa dan terburu-buru serta tidak adanya kegelisahan dan kecemasan. Orang yang tenang itu (muthmain) adalah orang yang mantap dan kukuh. Sebaliknya adalah orang yang senantiasa merasa goncang dan gelisah serta cemas.

☝🏼Sesuatu kejelekkan terkadang timbul pada dirimu, akan tetapi engkau berupaya menyembunyikannya agar tidak tampak. Kalau seandainya perbuatan tersebut adalah kebaikkan, maka engkau tidak akan merasa bimbang ketika orang-orang mengetahuinya. Rasa bimbangmu itu sebagi bukti bahawa perbuatan tersebut adalah sebuah dosa. Kerana sesungguhnya Allah ﷻ telah menjadikan sebuah cahaya dan pengetahuan tentang kebaikkan dan keburukkan dalam jiwa seorang mukmin.

📖 Allah ﷻ berfirman, “Jika kalian BERTAKWA kepada Allah, nescaya Allah akan menjadikan untuk kalian pembeza (antara kebaikkan dan kejelekkan).” (Al-Anfal: 29)”

📂 (Faedah ilmiah dari Kitab Al Minhatu Ar Rabbaniyah fi Syarhi Al Arba’in An Nawawiyah, karya asy-Syaikh Dr Shalih Fauzan al-Fauzan, terjemahan penerbit Pustaka Al Haura’)

KINDNESS IS SOMETHING THAT MAKES THE HEART FEEL CALM.

Prophet ﷺ said, “… goodness it is something that makes the heart and soul feel calm, while kejelekkan (sin) it is something troubling about the soul and sweat chest (heart) …” (Ahmad 4/227 and ad- Darimi 2/246, with sanad hasan)

💎 Ash-Shaykh Salih al-Fauzan Fauzan حفظه الله explains, “Thuma’ninah (tranquility) is the opposite of anxiety and shock, which mean stability-minded souls with no sense of haste and hurry and the absence of restlessness and anxiety. People the quiet (muthmain) is the steady and firm. In contrast are those who always feel shaky and nervous and anxious.

☝🏼Sesuatu kejelekkan occasionally arise in you, but you seek to hide it so as not to appear. Then if the act is goodness, then you will not feel uncertain when people know about it. Bimbangmu taste it as a the realization that the act is a sin. ﷻ because Allah has made a light and knowledge of the goodness and keburukkan in the soul of a believer.

📖 ﷻ Allah says, “If you fear Allah, Allah will make nescaya for you pembeza (between goodness and kejelekkan).” (Al-Anfal: 29) ”

📂 (scientific Avail of Kitab Al Minhatu Ar fi Syarhi Rabbaniyah Al Arba’in An Nawawiyah, the work of Dr. ash-Shaykh Salih al-Fauzan Fauzan, translation Al Haura publisher Reader ‘)

Bantulah Kami Dalam Menjayakan Program Mewaqafkan Al-Quran Terjemahan Dalam Bahasa Khmer / Kemboja Dan Membiayai Kelas-Kelas Al-Quran Di Selatan Kemboja.  Hulurkan sumbangan Ikhlas Anda Walaupun RM 10 Melalui  Tabung Ihya Assunnah Solution Maybank  553131011505 * Sebarang cadangan kirimkan melalui gmail : ihyaassunnah68@gmail.com Tel No:0199576237


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: