Posted by: peribadirasulullah | September 19, 2016

Jika Allah SWT inginkan Kebaikan Dalam Hidup Kita

Orang-Orang Yang Diinginkan Kebaikan dari Allah

Di antara manusia ada orang-orang yang Allah inginkan kebaikan padanya. Lalu siapakah orang-orang yang Allah inginkan kebaikan bagi mereka? Berikut ciri-cirinya:

1. Dijadikan ia senantiasa beramal sholih sebelum kematian menjelang

Disebutkan dalam hadits yang dikeluarkan oleh Imam Ahmad dan lainnya, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Apabila Allah menginginkan kebaikan kepada seorang hamba, Allah jadikan ia beramal.” Lalu para sahabat bertanya, “Apa yang dimaksud dijadikan dia beramal?” Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Dibukakan untuknya amalan shalih sebelum meninggalnya sehingga orang-orang yang berada di sekitarnya ridha kepadanya.” .
.

2. Dipercepat sanksinya di dunia

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Apabila Allah menginginkan kebaikan kepada hamba-Nya, Allah akan segerakan sanksi untuknya di dunia. Dan apabila Allah menginginkan keburukan kepada hamba-Nya, Allah akan menahan adzab baginya akibat dosanya (di dunia), sampai Allah membalasnya (dengan sempurna) pada hari Kiamat.” (HR. At-Tirmidzi dan Al Hakim dari Anas bin Malik)

Namun kita tidak diperkenankan untuk meminta kepada Allah agar dipercepat sanksi kita di dunia, karena kita belum tentu mampu menghadapinya.
.
.

3. Diberikan cobaan

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Barangsiapa yang Allah inginkan kebaikan, Allah akan memberinya musibah.” (HR. Al-Bukhari). Cobaan pasti akan menerpa kehidupan mukmin, karena itu merupakan janji Allah. Allah berfirman, “Sungguh, Kami akan menguji kalian dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikan kabar gembira bagi orang-orang yang bersabar” (QS. Al Baqarah: 155). .

Bersabarlah ketika kita mendapatkan cobaan, karena cobaan itulah yang akan menggugurkan dosa atau mengangkat derajat kita. Wallahu’alam. .

Semoga kita senantiasa diberi banyak kebaikan oleh Allah

SILA LAYARI LAMAN DIBAWAH UNTUK MELIHAT KESUSAHAN KAMI DI BUMI SELATAN KEMBOJA:

Permohonan bantuan oleh ustaz-ustaz di Selatan Kemboja.

https://www.youtube.com/watch?v=YxngfWxJ–g

Aktiviti Ihya Assunna

https://www.youtube.com/watch?v=Yg08AEwViWU

Kilang Roti Kampot Dalam Bahasa Arab

https://www.youtube.com/watch?v=3wkzQhHSGnQ

Kezaliman Rejim Pol Pot terhadap umat Islam

https://www.youtube.com/watch?v=v3av_mWUuqY

Sila layari Youtube Ihya Assunnah  untuk melihat aktiviti kami  dan lebih dari 670 video-video  berunsurkan agama, motivasi,pengajaran dan tarbiah   . https://www.youtube.com/channel/UCDI9U6D_VK8A42ZVh1kvviA

Bantulah Kami Dalam Menjayakan Program Infaq kepada anak yatim, muallaf, pendakwah, para imam dan fakir miskin  di Selatan Kemboja , hulurkan sumbangan Ikhlas Anda Melalui  Tabung Ihya Assunnah Solution Maybank  553131011505 * Sebarang cadangan kirimkan melalui gmail : ihyaassunnah68@gmail.com Tel No:0199576237

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: