Posted by: peribadirasulullah | Mei 25, 2016

Ramadhan Semakin Hampir-Di Bawah Didikan Ramadan & Al-Quran

Renungan untuk hari ini…
Nilai Duit………….

-..Duit .. tak boleh bawa mati tapi tak ada duit rasa nak mati.
-.. Duit .. tak boleh beli kasih sayang tapi kasih sayang boleh melayang bila tak ada duit.
– ..Duit .. tak boleh beli tidur tapi tak ada duit tidur pun tak lena.
– ..Duit .. tak boleh beli kesihatan tapi utk sihat perlukan duit.
– ..Duit .. tak boleh beli kebijaksanaan tapi utk dapatkan ilmu perlukan duit.
– ..Duit .. Orang bodoh nampak cerdik bila ada duit tapi orang cerdik nampak bodoh bila tak ada duit.
– ..Duit .. bukan segalanya tapi segalanya perlukan duit.

..D-don’t.
..U-use.
..I-intelligence.
..T-the wrong way.

Kata orang-orang bijak pandai, jika :

1. ..Ingin bahagia. – Sembahyang awal waktu
2. ..Ingin sihat – Berpuasa
3. ..Ingin dipermudahkan urusan – Bacalah Al-Quran
4. ..Ingin wajah berseri – Jaga sembahyang Tahjud
5. ..Ingin kaya – Sembahyang Dhuha
6. ..Dihimpit masalah – Beristghfarlah
7. ..Berdukacita. – Berdoalah
8. ..Mahukan keberkatan – Berselawatlah.

Yg membaca, tak untung
Yg brcakap, pun tak untung
Yg mndengar, pun tak untung
Yg untung, orang yang mempratikkannya, insyaAllah.

Kita amalkan ” DUIT ”
D – DOA
U – USAHA
I – ISTIQAMAH
T – TAWAKAL
ORANG SOMBONG je takkan copy….

– Istana Paling Cantik → MASJID..
– Lagu Paling Sedap → AZAN ..
– Senaman Paling Baik → SOLAT..
– Hobi Paling Berfaedah → ZIKIR..
– Agama Paling Indah →ISLAM..

Minta berhenti sekejap je…Baca lah ini..

Curi sedikit masa Emas kita… Gunakan 1 minit utk mengingati ALLAH

Langkah 1:
Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih
SUBHAANALLAH
WALHAMDULILLAH
WALAA ILAA
HAILLALLAH
ALLAHU AKBAR
ASTAGHFIRULLAAH
LA ILAAHA ILLALLAAH, MUHAMMADURRASUULULLAAH

ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK’ALAA SAYYIDINA MUHAMMAD WA ‘ALAA ALIHI WA SAHBIHI AJMA’IIN

Langkah 2:
Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataan demi perkataan

Langkah 3:
Forward pesan ini kpd sekurang-kurangnya 9 org yang anda kasihi.

Hasil 1:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka utk mengingat, berdoa & bermunajat kpd ALLAH SWT.

Hasil 2:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka utk mengingat & berdoa utk Nabi Muhammad SAW

Hasil 3:
Dalam masa satu jam sekurang-kurangnya 7 orang telah mendoakan kesejahteraan untuk kita & di-AMIN-kan oleh para Malaikat…
Ambil hikmahnya aja ya teman,,
Ya Allah
Ya Rahman
Ya Rahim
Ya Malik
Ya Qudus
Ya Salam
Ya Mu’min
Ya Muhaimin
Ya Aziz
Ya Jabar. Ya Mutakabbir
Ya Salam
Ya Hayyu
Ya Qoyum
Ya Sami
Ya RozaQ
Ya Mugni
Ya Malikul mulki
Ya Dzal djalalilwalikrom
Ya Gofar
Ya Mujib

Kirimkanlah asma Allah ini ke semua contact mu..

In Sya Allah pada 5/6/2016 Kami  Ihya Assunnah Solution berusaha mengumpul zakat dan derma dari sanak saudara terdekat serta derma Ikhlas dari Insan-Insan Mulia di Malaysia akan ke Kemboja untuk menunaikan amanah yang anda berikan. Kami akan salurkan  bantuan anda untuk program berbuka puasa di Pondok An-Nur  dan Madrasah Al-Husaini di Daerah Kampot serta beberapa buah masjid di 3 daerah di selatan Kemboja.

Sumbangan anda masih dan amat dialu-alukan untuk tujuan murni tersebut , hulurkan sumbangan Ihklas anda ke No. Akaun Kami Maybank  553131011505 dan hubungi Ustaz Sulaiman Hassan di talian +855 16 638010 Pendakwah Bebas Di Kemboja.

Mohon hantar komen atau sokongan anda melalui : ihyaassunnah68@gmail.com

Sila layari laman dibawah untuk melihat aktiviti kami  dan 421 video-video  berunsurkan agama, motivasi,pengajaran dan tarbiah  yang pasti menyebabkan anda menitis air :

https://www.youtube.com/channel/UCDI9U6D_VK8A42ZVh1kvviA

https://www.facebook.com/IHYA-Assunnah-1184250164973202/?ref=aymt_homepage_panel

https://www.youtube.com/watch?v=SDX55C02wSo


Responses

  1. Usul, sebaiknya suatu amalan yang dianjurkan oleh blog ini disertai penjelasan dasar hukumnya bersumber dari ” Al Qur’an atau hadist “

  2. Subhanallah, Jazaakumullah khoiron katsiro


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: