Posted by: peribadirasulullah | Oktober 10, 2015

Mengambil Alih Tugas Allah SWT

MENGHINA ORANG LAIN

“Kamu ini pelaku maksiat! Maka celaka ke atas kamu!” “Kamu ini alim wahai saudara, saya suka kepada kamu.” Walhal bila di belakang manusia lain, Allah Swt sahaja yg mengetahui aib si fulan tersebut. Sesuai dgn sifatnya Allah Yang Maha Mengetahui. Maka daripada sudut mana selayaknya seorang manusia itu layak menjadi penghukum?”

“Jangan kamu ambil tugas Allah swt dgn menghukum manusia sesuka hati kamu. Berapa ramai di kalangan manusia pd zaman ini yg menuduh si fulan itu melakukan hal yg tidak mereka lakukan? Menabur fitnah kerana benci? Semua itu dtg dr hati yg rosak yg mana hatinya itu semua daripada sangka buruk, dendam, iri hati.”

“Barangsiapa yg menghina, maka mereka lebih teruk dr mereka yg dihina. Jangan kamu ambil tugas Allah wahai manusia! “Ya Allah Ya Tuhanku, berikanlah petunjuk kepada kaumku. Sesungguhnya mereka tidak mengetahui!” Salah satu diantara banyak banyak doa Rasulullah saw kpd Allah utk umatnya.”

“Moga-moga dijauhkan ke atas kita penyakit hati, gelapnya hati yg dapat menjadi asbab besar kegagalan amalan kita. Moga dijauhkan ke atas kita daripada sangka buruk ke atas manusia lain. Sesungguhnya, Allah sahaja yg mengetahui siapa kita dan sesuai dgn sifat-Nya.”

Daripada Sayyidil Habib Ali Zaenal Abidin bin Abu Bakar Al-Hamid.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: