Posted by: peribadirasulullah | September 14, 2015

8 Penyakit yang paling bahaya

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka -Ar-Ra’d:11-

Nabi kita sallallahu ‘alaihi wasallam menyebut,

الْمُؤْمِنُ الْقَوِيُّ خَيْرٌ وَأَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ الْمُؤْمِنِ الضَّعِيفِ

“Orang beriman yang kuat lebih baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada orang beriman yang lemah.” (Riwayat Muslim)

Nabi Muhammad SAW. Pernah mengajarkan doa kepada Abdullah bin Abbas, Beliau berkata: : maukah engkau aku ajarkan doa yang kalau engkau ucapkan, Allah akan menghilangkan / melenyapkan kesusahan dan melunaskan hutang-hutangmu?, doa tersebut adalah : Allohumma innii a’uudzubika minal hammi wal hazani wa a’uudzubika minal ’ajzi walkasali, wa a’uudzubika minal jubni wa bukhli, wa a’uudzubika min gholabatid-daini wa qohrirrijaal.

اللَّـــهُمَّ اِنِّى اَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْحَـمِّ وَالْحَزَنِ وَاَعُوْذُبِكَ مِنَ الْعَجْـِز وَاْلكَسَلِ
 وَاَعُوْذُبِكَ مِنَ الْجُـبْنِ وَالْبُخْـلِ وَاَعُوْذُبِكَ مِنْ غَلَبَتِ الدَّيْنِ وَقَـهْرِ الرِّجَالِ.
“Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada keluh kesah dan dukacita, aku berlindung kepada-Mu dari lemah kemauan dan malas, aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan kikir, aku berlindung kepada-Mu daripada tekanan hutang dan kezaliman manusia.” (HR Abu Dawud 4/353)

Dalam hadits tersebut ada 8 penyakit jiwa yang sangat berbahaya, sehingga Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memohon perlindungan dari Allah swt:

1. Suka berkeluh kesah atau merasa susah (hamm) ;
sesungguhnya manusia itu suka berkeluh kesah. Allah telah menyebutkan hal ini dalam alquran bahwa memang sifat manusia adalah suka berkeluh kesah. Jika kita dapat menghindarkan sifat ini; maka nikmat Allah akan senantiasa melimpah. Jika ujian hidup disikapi dengan ratapan keluh kesah, bukannya masalah tambah terang, namun biasanya malah bertambah runyam. Sebaliknya hati akan tenang ketika rasa syukur mampu kita hadirkan dalam perjalanan hidup kita. Bukankah Allah SWT telah berjanji akan menambah nikmatNya jika kita bersyukur dan memberi peringatan akan siksaNya yang pedih atas sifat kufur nikmat kita.
2. Kesedihan atau rasa sedih (hazan).
Manusia memang sukanya bersedih jika sesuatu yang diinginkannya tidak didapatkan, atau jika ditimpa musibah, atau jika dilecehkan oleh orang lain, atau karena sebab lain. Oleh sebab itu berlindung kepada Allah dari kesedihan adalah suatu hal yang sangat dibutuhkan, karena hanya Allahlah yang mampu menghilangkan kesedihan seorang hamba.
3. Kelamahan (’ajz);
Nabi pernah berpesan untuk hati-hati agar tidak meninggalkan generasi yang lemah sepeninggalnya kita. Lemah berarti tidak mempunyai kemampuan, kekuatan dalam bidang apapun. Yang lebih ditakutkan adalah lemah dalam iman dan akhlak. Oleh sebab itu mari kita senantiasa memberikan perhatian yang serius pada hal yang satu ini.
4. Malas (kasal).
Tidak ada orang yang suka kepada orang malas. Malas adalah sifat syetan. Allah melaknat syetan, dan janganlah sekali-kali mengikuti syetan. Dengan kemalasan tidak adanya produktifitas, tidak ada kemajuan dan tidak ada rizki. Hidup ini tidak akan berkembang jika sifat malas terus menerus dipelihara.
5. Pengecut (jubn).
Kita harus berani kalau benar, apalagi dalam menegakkan agama Allah. Tegakkan kebenaran dan cegahlah kemungkaran dengan tenaga, lisan dan hatimu.
6. Kikir/pelit/bahkil (bukhl,).
Nabi mengatakan bahwa orang yang kikir itu jauh dari Allah, jauh dari manusia dan dekat kepada neraka. Selanjutnya Beliau berpesan agar setiap muslim tidak boros dan tidak menjadikan tanggannya terbelenggu kebelakang serta tidak pula membukan tangganya terlalu lebar. Kalu terlalu pelit ia akan dicela dan jika terlalu boros ia akan menyesal. Jadi bersikaplah sederhana. Maka jauhkanlah sifat bahkil , kikir dan pelit karena sifat tersebut tidak disukai oleh Allah dan manusia. Syetan menakut-nakuti manusia dengan dibayang-bayangi kefakiran supaya seseorang tidak mau infaq, shodaqoh, zakat. “Syetan menjanjikan kefakiran kepadamu dan menyuruh yang jahat, dan Alloh menjanjikan kepadamu pengampunan dan keutamaan dariNya, Alloh itu maha luas rezekinya dan maha mengetahui.” (Al Quran Surah Al Baqarah : (2) : 268). Padahal dengan jelas Alloh menjanjikan kebahagiaan bagi orang yang tidak bakhil. “Barangsiapa dijaga dari kekikiran dirinya maka mereka itulah orang-orang yang berbahagia.” (QS Al Hasyr : 9).
7. Banyaknya hutang (ghalabatuddayn);
supaya terhindar dari penyakit ini maka kita harus selalu merasa cukup (ghina) terhadap setiap pemberian Alllah Subhanahu Wa Ta’ala. Tidak membelanjakan rezki kita kepada hal-hal yang tidak perlu dan bermanfaat, apalagi berhutang untuk hal-hal yang tidak perlu. Jika tidak mendesak, usahakan untuk tidak berhutang. Satu hal yang dijanjikan Allah adalah untuk selalu berzakat dan berinfaq/sadaqoh, karna Allah akan melipatgandakan/menambah harta kita apabila kita berzakat, infaq dan sadaqoh.
8. Penindasan manusia (qahrirrijaal).
Penindasan tetap saja ada dari zaman dulu hingga sekarang. Jika dulu penindasan pada umumnya dilakukan melalaui secara fisik, tapi sekarang penindasan dapat berupa banyak bentuk, misalnya penindasan dari segi ekonomi, budaya, dan sistem-sestem yang tidak sesuai dengan jalan Allah.

Mari kita berlindung dari kedelapan hal tersebut, semoga Allah memberikan taufiq dan pertolongannya kepada kita, Amin.

Sunduq 2015

sondoq 2015
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
MOHON SUMBANGAN IKHLAS DAN PROGRAM QURBAN DI KEMBOJA 2015
Kehadapan :

Y.Bhg,Tan Sri/Dato’ Seri/Dato’/Datin/Prof./Dr./Tuan/Puan.

Kami memohon jasa baik semua pihak agar dapat menyumbang kepada kepada kami walaupun RM 10 sahaja demi menampung perbelanjaan kegiatan dakwah serta membayar elaun kepada tenaga pengajar di Kemboja yang bertugas tanpa apa-apa bayaran.
Matlamat penubuhan Tabung Kebajikan ini adalah untuk menggerakkan dakwah dan memberi motivasi kepada seluruh tenaga pengajar di Kemboja melalui pelbagai kegiatan agama.
Kami terdiri daripada:
1- USTAZ MOHD TAHIR Bekas tenaga pengajar Darul Ukhuwah,Kota Tinggi, Jabatan Agama Islam Johor.No. Tel: 013-743 2060 (Johor).
2- TUAN HAJI ABDUL MANAP BIN MANAN- Pesara Unit Teknikal Felcra,Ibu Pejabat Felcra.
No. Tel. : 019-574 1522 (Perak).
3- MUHAMMAD HARIS AL MURSHIDI -Pengurus HTE & Konsultan Prudential
No Tel : 017-789 7191 (Johor).
4- Amin Bin Mohamed- Kader Post Jakim, No Tel : 019-957 6237 (Kelantan).:

SUNDUQ AL BIRRI AL ALAMI SOLUTION
(TABUNG DANA KEBAJIKAN SEDUNIA)
MAYBANK 551070416346
CIMB 8602299125
Mohon emailkan kepada kami selepas anda menyumbangkan sedekah:
Sunduq_albirri@yahoo.com

Diatas kerjasa dan keprihatinan pihak tuan terlebih dahulu saya ucapkan jutaan terima kasih.
Sekian Wassalam.
Alhamdulillah, program Qurban telah mendapat 2 bahagian dan jutaan terima kasih kami ucapkan di atas sumbangan sedekah yang pasti amat menggembirakan para pelajar Maahad Tahfiz An-Nur, Kampot Kemboja.
Melalui program Qurban ini dapat meringankan kesengsaraan umat Islam yang amat dhaif taraf kehidupan mereka, mereka yang miskin tidak tahu bagaimana cara untuk melepasi belenggu kemiskinan, mereka tidak berilmu , tidak bermotivasi, tidak kreatif dan tidak ada cara untuk menyebarkan berita kemiskinan mereka. Memang terdapat sekelompok orang Islam yang hidup mewah di bandar raya Phnom Penh yang menerajui kementerian agama dan pertubuhan-pertubuhan Islam, namun masih ramai golongan muslim yang amat dhaif hidup mereka.Mereka amatlah memerlukan bantuan ikhlas kaum muslimin dari seluruh dunia. Untuk tujuan tersebut kami telah berusaha sedaya upaya walaupun terpaksa kami korbankan sebahagian harta kami dan tenaga kami serta masa kami demi berjihad di Jalan Allah SWT. Kami terpaksa menabung daripada hasil usaha mata pencarian kami sendiri untuk ke Kemboja. Kami lakukan demi agama Allah SWT, jika tidak Berjaya pada pandangan manusia tetapi kami yakin kami Berjaya di sisi Allah SWT.Kini kami kumpul derma dan zakat daripada isteri kami, sanak saudara kami, teman-teman sepejabat dan mereka yang menghadiri kuliah-kuliah kami untuk tujuan tersebut.
Marilah kita sama-sama berusaha dengan apa yang ada pada diri kita dijalan Allah SWT agar kita menjadi Insan Mulia disisi Allah SWT. Kita dahulukan Allah SWT tanpa member apa-apa alasan kepada kerana Allah SWT lebih mengetahui apa yang kita miliki, sesungguhnya apa yang ada pada kita, bukankah semuanya dari Allah SWT jua asalnya.
In Sya Allah kami akan adakan program solat hajat dan doa selamat buat mereka yang telah menderma kepada tabung kami, oleh yang demikian amatlah baik sekira para penderma memberi nama penuh berserta nama ibu untuk mereka lafazkan semasa dalam majlis tersebut .
Yakinlah.. wahai para penderma yang budiman semua, sesungguhnya doa orang mukmin kepada Allah SWT dapat merentasi alam semesta dan didengari oleh Allah SWT Yang Maha Mendengar walaupun dibumi Kemboja mereka mendoakan kebaikan dan keberkatan buat para penderma di Malaysia, Singapore,Brunei dan Indonesia serta seluruh negara di dunia ini..
Jalinan ukhuwah yang disaksikan oleh Para Malaikat Rahmat utusan Allah SWT pasti lebih kukuh berbanding dengan ikatan duniawi semata-mata. Sila layari laman web di bawah untuk mengetahui kegiatan kami:
https://peribadirasulullah.wordpress.com/2015/08/16/berniaga-dengan-allah-swt-dan-menjadi-jutawan-dunia-dan-akhirat/
https://peribadirasulullah.wordpress.com/2015/07/06/maahad-tahfiz-an-nur-kampot-kemboja/https://peribadirasulullah.wordpress.com/2014/09/26/kompleks-madrasah-al-husaini-kampotcambodia/
http://safeshare.tv/w/AHVcVHKRsI
http://www.awda-dawa.com/Pages/Articles/default.aspx?id=29272


Bukan mudah seseorang menghulurkan bantuan, tetapi hanya insane berhati suci sahaja yang Allah SWT gerakkan tangannya untuk bersedekah – Kami tidak akan berputus asa memohon bantuan kerana kami yakin Allah SWT sentiasa bersama kami- Cukuplah Allah SWT sebaik-baik wakil dan pemerhati perbuatan kami..
Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim,
Wahai Tuhanku Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang bukakanlah hati insan-insan mulia yang menerima mesej ini agar mereka bermurah hati untuk menderma dan berkorban dijalan Mu.
Ringankanlah tangan-tangan mereka untuk menghulur bantuan kepada kami demi membina ummah yang benar-benar mencintai Mu, Yakinlah hati-hati kami dengan jannji-janji Mu, Takutkan hati-hati kami dengan azab Mu,
Ya Allah, Engkau Maha Kaya dan Maha Pemurah. Engkau tidak memerlukan pertolongan dan pengorbanan manusia serta makhluk-makhluk ciptaan Mu, apa yang kami lakukan adalah kerana mencari Rahmat Mu untuk kami hidup bersama Mu di Akhirat nanti..
Kasihanilah kami dan para penderma yang sama-sama memikul amanah Mu Yang Mulia… lindungilah kami dari kemurkaan dan azab Mu di Akhirat nanti Ya Allah… Amin Ya Rabbal Alamin.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: