Posted by: peribadirasulullah | Ogos 9, 2015

4 Penyakit bahaya yang lahir pada jiwa yang cintakan dunia

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11822616_10153552369072679_7836866538491704547_n.jpg?oh=f44aca80b207e958ba3691ca1a9473db&oe=5642ACC7&__gda__=1447992994_da35e1e209b41e9d6fad5a78f68a8765


Responses

 1. assalamwalaikum,nama saya trisha,24 tahun.saya berasal dari sabah. saya dah berkhawin.saya nak tanya ne,suami saya suka bercakap kasar. biadap dengan orang tua. suka maki orang lain dan termasuk kami anak beranak. ustaz,adakah caranak tolong suami saya agar dia jadi manusia yang baik. wassalam.

  Walaikumus Salam..

  Segala puji bagi Allah kerana menjadikan kita dan menghadiahkan kita cahaya Islam.
  Berkaitan ujian Allah SWT terhadap saudari, terlebih dahulu saya ucapkan syabas dan tahniah kerana usaha saudari mencari jalan untuk membawa keluarga saudari melangkah kaki ke Syurga Ilahi.
  Betapa mulianya saudari.. kerana saudari berfikir dan berusaha untuk memberi kebaikan kepada suami saudari.
  Perkara yang amat sukar untuk manusia berubah adalah akhlak dan Rasulullah SAW diutuskan oleh Allah SWT adalah untuk memurnikan akhlak.
  Diantara cara terbaik membantu suami saudari adalah dengan berdoa bersungguh-sungguh kepada Allah SWT. Nyatakan rasa cinta saudari terhadap suami dan anak kepada Allah SWT semasa sujud di malam hari.
  Sentiasalah mengeluarkan kata-kata manis terhadap suami dan tegurlah suami saudari secara sindiran tetapi penuh kemanisan serta sematkan niat ikhlas dalam hati saudari kerana Allah SWT.
  Hidupkanlah suasana romantik dan lemah-lembut dalam keluarga saudari…
  Perkara sebegini atau permasalahan ini memang dihadapi oleh kebanyakkan pasangan keluarga, sebenarnya inilah tarbiah Allah SWT kepada kita yang paling baik untuk diri saudari.. Jadikan ianya sebagai lubuk atau khazanah pahala di akhirat nanti..
  Saya sendiri, sentiasa menasihati diri saya untuk sentiasa menegur anak-anak secara berulang-ulang kali walaupun terasa penat. Namun saya lakukan juga kerana saya yakin Allah SWT akan memberi pahala setiap kali menegur atau menasihati atau memperingati anak-anak.
  Begitulah juga saudari, yakinlah setiap kali menegur suami secara lemah-lembut dan dengan kata-kata yang manis pasti mendapat pahala di sisi Allah SWT.
  Saya berdoa, Semoga Allah SWT menganugerahkan saudari hati yang sabar, hati yang ikhlas dan hati seorang ibu yang mukminah yang yakin dengan janji-janji Allah SWT. Amin Ya Rabbal Alami.
  Jangan lupa hadiahkan buku-buku agama kepada suami saudari…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: