Posted by: peribadirasulullah | Mac 11, 2015

Penderma 350 juta USD dipenjara oleh A.Saudi diatas permintaan amerika

عقيل العقيل، بعد خروجه من السجن ظهر أمس الخميس.

أفرجت السلطات السعودية أمس الخميس، عن الشيخ عقيل العقيل مؤسس ورئيس منظمة الحرمين الخيرية التي حلتها السلطات في المملكة بطلب أميركي في ٢٠٠٤.

وكان العقيل أُعتقل في ٢٠٠٩ بتهمة تمويل الإرهاب وبرغم عرضه على المحكمة وتبرئته من التهم، إلا أن السلطات السعودية رفضت الإفراج عنه.

ويأتي الإفراج عنه بعد أشهر من قرار الأمم المتحدة بإسقاط اسمه من قائمتها ممولي الإرهاب بناءً على طلب محاميه “إذ أنه بعد تحقيقات لفترة طويلة، لم يثبت تمويله هو أو مؤسسة الحرمين للجماعات الإرهابية” كما ورد في نص القرار.

كما أن قاضي فديرالي في محكمة ولاية أورجون الأميركية أسقط في ٢٠٠٥ جميع التهم التي وجهتها واشنطن للعقيل بدعم الإرهاب،”مع منع الحكومة الأميركية تقديمه إلى المحاكمة بالتهم نفسها”.

ومؤسسة الحرمين كانت قبل حلها أكبر منظمة خيرية غير حكومية في العالم الإسلامي، وأسسها العقيل في كراتشي في باكستان عام ١٩٨٨ لدعم ضحايا الحرب الأفغانية الروسية، إلا أنها انتقلت إلى الرياض في ١٩٩٢، ليتوسع نشاطها بشكل كبير ويتمد إلى نحو خمسين بلداً في العالم بعدد موظفين تجاوز خمسة آلاف شخص.

وبحسب وسائل إعلام، أنفقت “الحرمين” خلال ١٥ عاماً ما يزيد على ٣٥٠ مليون دولار في مشاريع خيرية في عشرات من الدول الفقيرة، واستطاعت في شهر رمضان الذي تلى تفجيرات أحداث سبتمبر في ٢٠٠١، من جمع نحو ٥٠ مليون دولار من المتبرعين رغم التضييق الأمني حينها على الجمعيات الخيرية في السعودية.

http://bahrainalyoum.net/?p=20860Pihak berkuasa Saudi dikeluarkan pada hari Khamis, pengasas Sheikh Aqeel al-Aqeel dan Presiden Dua organisasi amal Kudus yang membentuk pihak berkuasa di kerajaan itu atas permintaan Amerika Syarikat pada tahun 2004.

Aqeel telah ditangkap pada tahun 2009 atas tuduhan membiayai keganasan, walaupun persembahan itu kepada mahkamah dan dibebaskan daripada tuduhan, tetapi pihak berkuasa Saudi menolak untuk melepaskan dia.

Pelepasan itu datang selepas bulan PBB keputusan untuk menggugurkan namanya dari senarai pembiaya pengganas atas permintaan peguamnya, “kerana ia kuar selepas masa yang panjang, tidak terbukti atau dibiayai Al-Haramain kumpulan pengganas” seperti yang dinyatakan dalam teks resolusi itu.

The Vdirala hakim di negeri Oregon di mahkamah Amerika Syarikat pada tahun 2005 jatuh semua tuduhan yang dilemparkan oleh Washington keganasan menyokong Akil, “dan menghalang kerajaan AS dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan yang sama.”

Al-Haramain telah sebelum diselesaikan organisasi terbesar amal bukan kerajaan di dunia Islam, dan telah diasaskan oleh Aqeel di Karachi, Pakistan, pada tahun 1988 untuk membantu mangsa-mangsa perang Afghanistan Rusia, mereka berpindah ke Riyadh pada tahun 1992, aktiviti yang berkembang secara mendadak dan Eetmd kepada kira-kira lima puluh negara-negara di dunia bilangan pekerja melebihi lima ribu orang.

Menurut media, telah membelanjakan “Suci” dalam tempoh 15 tahun, lebih daripada $ 350 juta pada projek amal di berpuluh-puluh negara-negara miskin, dan berjaya pada bulan Ramadan, yang diikuti peristiwa pengeboman September pada tahun 2001, pengumpulan kira-kira $ 50 juta daripada penderma walaupun sekatan keselamatan kemudian badan amal di Arab Saudi.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: