Posted by: peribadirasulullah | Jun 11, 2014

Pameran Mesej Islam di Jepun

https://peribadirasulullah.files.wordpress.com/2014/06/d7d52-pameranmesejislamdijepun.jpg

Untuk pertama kalinya di negara timur-jauh, sebuah universiti di Jepun di bandar Kyoto telah menganjurkan pameran mesej Islam dari Oman, memperkenalkan orang Jepun kepada pendekatan kewujudan bersama dan toleransi yang terkandung dalam mesej di pameran itu.
“Orang ramai Jepun adalah terbuka untuk mempelajari sesuatu yang baru. Jepun berminat untuk belajar mengenai Islam,” kata Profesor Katashiro Kohara, pengarah Pusat Pengajian monoteistik, berkata dalam satu ucapan mengenai pameran tersebut seperti yang dilaporkan oleh Oman Observer.
Kohara bercakap mengenai edisi ke 46 daripada Pameran “Mesej Islam dari Oman” yang telah dirasmikan di Doshisha University.
Acara ini dianjurkan dan diselia oleh Kementerian Wakaf dan Hal Ehwal Agama di pelbagai negara di seluruh dunia.
Pameran ini menawarkan penonton lawatan secara mendalam mengenai kehidupan awam di Kesultanan Oman dan juga peranan nilai dan etika dalam mempromosikan konsep kewujudan bersama.
Ini dicerminkan oleh koleksi terpuji dua puluh lima lukisan yang memberi tumpuan kepada manifestasi kewujudan bersama, saling memahami dan keharmonian di kalangan ahli-ahli masyarakat.
Peranan Oman dalam menyebarkan mesej toleransi Islam telah dipuji sepanjang pameran itu.
“Saya mengucapkan terima kasih kepada Kesultanan Oman kerana pameran yang baik ini, yang mengagumkan masyarakat Jepun,” Profesor Samir Nuh, seorang profesor di Pusat Pengajian monoteistik, berkata.
“Perkara yang paling penting ialah adat Islam, tradisi dan moral serasi sepenuhnya dengan masyarakat Jepun. Ini menjadikan acara itu satu kejayaan besar. Malah, kita tidak pernah melihat malam yang lebih indah. Terima kasih! “
Oman memeluk Islam secara bebas selepas Nabi Muhammad S.a.w menghantar surat kepada Abdul dan Jeffer, iaitu anak-anak Jalandi, mengajak mereka kepada Islam.
Mereka menerima Islam secara sukarela dan delegasi telah ditukar supaya rakyat Oman boleh belajar agama Islam.
Islam bermula di Jepun pada tahun 1920-an melalui imigrasi beberapa ratus umat Islam Turki daripada Russia selepas revolusi Russia.
Pada tahun 1930, bilangan umat Islam di Jepun mencapai kira-kira 1,000 orang dari asal-usul yang berbeza.
Satu lagi gelombang pendatang yang melonjakkan penduduk Islam mencapai kemuncak pada tahun 1980-an, bersama-sama dengan pekerja asing dari Iran, Pakistan dan Bangladesh.
Jepun hari ini adalah rumah kepada masyarakat Islam yang berkembang maju kira-kira 120,000 orang, daripada hampir 127 juta penduduk di negara yang kesepuluh paling padat di dunia itu.

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: