Posted by: peribadirasulullah | Jun 11, 2014

Kuwait akan edarkan 250,000 naskhah Al-Quran di Brazil

https://peribadirasulullah.files.wordpress.com/2014/06/a3aee-kuwaitmahuedarkan250000naskhahal-qurandibrazil.jpg
Kementerian Wakaf Kuwait telah mengumumkan rancangan untuk mengedarkan 250,000 naskhah percuma terjemahan Al-Quran dalam bahasa yang berbeza di Brazil semasa Piala Dunia FIFA, mendekati pelbagai orang dari budaya dan latar belakang yang berbeza.
Menurut akhbar harian Kuwait, Al-Qabas, Lembaga Quran kementerian itu mengumumkan bahawa ia telah mengadakan tender bagi perolehan naskhah-naskhah itu.
Lembaga itu berkata kuantiti yang diperlukan akan berada dalam empat bahasa termasuk Sepanyol, Portugis, Inggeris dan Perancis. Naskhah-naskhah itu, menurut akhbar tersebut, akan diedarkan di hotel, stadium dan tempat-tempat awam yang lain.
Pengumuman itu, bagaimanapun, menimbulkan kebimbangan mengenai peraturan-peraturan FIFA, mengharamkan pengedaran mana-mana risalah agama dalam lingkungan lima kilometer dari bandar-bandar di mana pertandingan itu berlangsung.
Dihoskan oleh Brazil untuk kali kedua, kejohanan bola sepak Piala Dunia FIFA dijangka akan berlangsung dari 12 Jun – 13 Julai, 2014.
Awal bulan ini, telah diumumkan bahawa sebuah buku panduan khas telah diterbitkan di Brazil untuk penggemar Islam di Piala Dunia FIFA 2014.
Bertajuk “Salam (hello) Barazil”, buku kecil 32-halaman itu telah diterbitkan oleh Kesatuan Persatuan Islam dari Brazil dengan kerjasama Kedutaan Oman di negara Amerika Selatan.
Ketua Kesatuan Muhammad Hussein Al-Zuqbi berkata buku itu menyediakan peminat Muslim dengan alamat pusat-pusat Islam, tempat-tempat ibadat, restoran halal dan pusat-pusat hiburan yang menjalankan aktiviti selaras dengan undang-undang syariah Islam.
Beliau berkata ia juga mengandungi ringkasan sejarah kehadiran Islam di Brazil dan budaya umat Islam Brazil.
Menurut Al-Zuqbi, salinan “Salam Brazil” telah diberikan kepada syarikat-syarikat penerbangan di negara-negara Islam dan Arab untuk diagihkan kepada penumpang Islam dalam perjalanan ke Brazil.
p/s:  Usaha dakwah yang sangat dipuji.  Bagaimana dengan kita dan kerajaan kita?  Diharapkan , kita dan kerajaan kita pun akan BERSUNGGUH dalam usaha untuk mendakwah manusia kepada jalan yang benar dan diredhai Allah S.w.t ……. 🙂

http://unikversiti.blogspot.com/2014/05/kuwait-mahu-edarkan-250000-naskhah-al.html#.U5jLMrHd-Js

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: