Posted by: peribadirasulullah | Jun 5, 2014

8 Kelebihan orang berilmu

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10363682_619256464836275_6337887232780210373_n.jpg

Sayidina Ali karamullahu wajhah telah menjelaskan kelebihan orang yang berilmu

1- Pewaris para Nabi
Sabda Rasulullah SAW dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan Tarmizi, ” Orang-orang yang berilmu adalah pewaris para nabi” hadis riwayat Imam muslim daripada Abu Hurairah r.a., sabda Rasulullah SAW, ” sesiapa yang berusaha untuk menuntut ilmu pengetahuan, Allah akan menganugerahkannya jalan ke syurga”

2- Pengawal yang setia
Saidina Ali berkata, “kita terpaksa menjaga harta kekayaan yang ada pada kita. semantara ilmu pula bertindak sebaliknya, ia sentiasa menjaga dan mengawasi kita”

3- Banyak kawan
Kata Ali,” para hartawan mempunyai ramai musuh, sama ada yang dikenali atau tidak. Sedangkan org yang berilmu mempunyai ramai kawan”

4- Dimuliakan orang
Sabda Rasulullah SAW, riwayat Abu Naim daripada Anas r.a, “ilmu pengetahuan itu menambahkan mulia dan meninggikan taraf seorang hamba kepada raja.”

5- Ilmu tidak boleh dicuri
ilmu hanya akan hilang dengan cara kematian. Sabda Rasulullah SAW dlm hadis riwayat Imam Bukhari dan muslim, ” bahawa Allah swt tidak akan mencabut ilmu daripada manusia yang dianugerahkanNya. Tetapi ilmu itu akan pergi dengan perginya (meninggal dunia) orang-orang yang berilmu itu.”

6- Tidak pernah habis
tidak seperti harta yang akan habis semakin hari ia digunakan. apabila diajukan soalan kepada yang cerdik pandai, “apakah barang yang boleh disimpan lama?” jawab mereka, ” iaitu barang-barang yang apabila kapal kamu tenggelam, maka ia akan berenang bersama kamu, iaitu ilmu yang kamu miliki.”

7- Menyinari jiwa
Lukman al Hakim berkata kepada anaknya, “wahai anakku, duduklah bersama orang yang berilmu (ulama). Sesungguhnya Allah SWT menghidupkan hati dengan Nur Hikmah (sinar ilmu) seperti menghidupkan bumi dengan hujan dari langit”

Penjelasan Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh At Tabrani daripada Abu Hurairah, ” sesorang yang berilmu adalah lebih sukar bagi syaitan menipunya berbanding seribu orang abid (ahli ibada
h)

8- Tiada terbatas, sentiasa bertambah Taat kepada Allah SWT. Firman Allah, Surah Al-Fathir, ayat 28, ” sesungguhnya yang takut kepada Allah di kalangan hamba-hambanya hanyalah ahli-ahli ilmu”

Sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ibnu abdil Birri, ” orang yang berilmu itu merupakan kepercayaan Allah di muka bumi”

Akhirnya ingatlah pesanan Rasulullah SAW ini, “sesungguhnya amal yang sedikit tetapi disertai dengan ilmu tentang Allah adalah bermanfaaat. Sedangkan amal yang banyak yang disertai dengan kejahilan tentang Allah tidak akan bermanfaat”

Photos from Ramli Abdullah’s post in BERITA / CERITA YG MENGINSAFKAN


Respon

  1. Terima ksih bnyak atas …
    Pelajaran yang di berikan …
    Plajaran ini sngat bermanfaat sekali


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: