Posted by: peribadirasulullah | Januari 30, 2014

Sains, Islam dan Al-Quran

msn054

Al-Quran (juga boleh dieja sebagai Al-Quran, Al-Quran, atau Coran) adalah kitab suci umat Islam. Al-Quran menyatakan bahawa nama agama Allah adalah Islam dan ia merujuk kepada umatnya sebagai orang Islam.

Al-Quran (Al-Quran) mula diperlihatkan oleh Allah kepada Nabi Mohammad melalui gerbang-malaikat Gabriel, ketika berusia 40 tahun, kira-kira tahun 610 Masihi. Ia diturunkan secara beransur-ansur, beberapa ayat-ayat pada satu masa, dalam tempoh kira-kira 23 tahun. Al-Quran adalah sebuah buku yang sangat unik yang berbeza dari Alkitab dalam banyak cara. Tidak seperti Bible yang kononnya mengandungi kata-kata Yesus dan tulisan-tulisan lain yang Kristian percaya diilhamkan oleh Tuhan, Al-Quran adalah “literal” perkataan Allah. Kita bermakna perkataan dalam Al-Quran adalah kata-kata yang tepat Allah. Oleh itu, pengarang al-Quran adalah Allah sendiri. Tambahan pula, juga tidak seperti Alkitab, Al-Quran tidak mengandungi hadith Rasulullah Mohammad, ia juga tidak mengandungi akaun hidup Nabi Mohammad.

Allah dalam al-Quran (Al-Quran) berjanji dengan jelas untuk melindungi al-Quran daripada rasuah. Sesungguhnya, Allah telah melindungi Quran. Al-Quran telah kekal yang sama. Semua ayat-ayat yang telah diturunkan kepada Nabi Mohammad oleh malaikat Gabriel dimasukkan dalam al-Quran yang ada hari ini.

Al-Quran menyatakan bahawa al-Quran, dalam dengan sendirinya, adalah keajaiban yang paling penting yang Nabi Muhammad telah membawa kepada manusia. Sejak Nabi Mohammad bertujuan sebagai nabi terakhir dan al-Quran adalah mesej yang terakhir, Allah memutuskan untuk memberikan orang ramai satu keajaiban yang unik yang boleh diperiksa dan dialami oleh bukan sahaja orang-orang yang hidup pada zaman nabi, tetapi untuk beratus-ratus tahun akan datang. Jadi, ia adalah semula jadi bagi Allah untuk memilih Quran untuk menjadi seperti satu keajaiban.

Sebab itulah al-Quran Bahasa Arab (Al-Quran) adalah satu keajaiban yang unik. Satu-satunya buku di dunia dikarang oleh Allah sendiri, perkataan demi perkataan, dan yang masih ada hari ini dalam bentuk asalnya. Orang sepanjang Zaman tertanya-tanya sama ada mereka boleh melihat Allah atau sesuatu yang boleh dikaitkan secara langsung kepada Tuhan. Al-Quran adalah jawapannya. Ia boleh didapati hari ini untuk semua manusia untuk mengalami bagaimana Allah menyatakan dirinya dalam perkataan. Al-Quran adalah sebuah buku ilmu dengan gaya yang unik menawan, di mana setiap ayat adalah tanda dari Allah. Setiap perkataan yang digunakan dalam al-Quran bahasa Arab yang unik dipilih oleh Allah untuk sesuatu tujuan. Anda tidak boleh menambah atau mengurangkan perkataan yang ke / dari al-Quran, tanpa rasuah menjadi ketara. Ulama telah menemui beberapa struktur tersembunyi logik (Kod) dalam al-Quran yang membuktikan kesahihan dan bantuan dalam melindungi integriti dari rasuah.

Al-Quran (Al-Quran) mengandungi banyak pengetahuan saintifik, dari pelbagai bidang seperti astronomi, geologi, perubatan, embriologi, dan lain-lain, yang hanya diketahui baru-baru ini yang sama sekali tidak diketahui dan tidak mungkin ditemui pada masa Nabi Muhammad.

Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab dan umat Islam mempertimbangkan hanya al-Quran Bahasa Arab sebagai kalimat Allah kerana terjemahan dikarang oleh manusia biasa, kebanyakan terjemahan telah dilakukan dalam 100 tahun yang lalu, sedangkan al-Quran bahasa Arab dikarang oleh Allah. Oleh itu, mereka terjemahan tidak dianggap oleh orang Muslim sebagai Firman Allah atau kitab-kitab suci. 5 solat umat Islam adalah dalam bahasa Arab (Doa terdiri daripada membaca ayat-ayat dari Al-Quran dan juga sebagai berkata frasa dan ayat yang tertentu). Walau bagaimanapun, umat Islam tidak perlu dapat bercakap Bahasa Arab, selain daripada belajar untuk mengucapkan beberapa ayat dalam bahasa Arab yang merupakan sebahagian daripada sembahyang.

Terdapat banyak terjemahan al-Quran pada masa ini. Kebanyakan penterjemah al-Quran adalah bukan Arab dan pengetahuan mereka dalam bahasa Arab adalah terhad. Walau bagaimanapun, walaupun mereka orang Arab, anda tidak perlu mengharapkan terjemahan untuk menjadi sempurna. Al-Quran adalah dalam bahasa Arab purba. Banyak perbendaharaan kata dalam al-Quran tidak digunakan dalam bahasa Arab moden. Walau bagaimanapun, walaupun jika dibandingkan dengan kesusasteraan Arab kuno dan puisi, al-Quran adalah jauh lebih mencabar untuk memahami sepenuhnya. Sebab itu orang-orang Arab biasa hari ini, termasuk orang-orang Arab yang berpendidikan tinggi, yang tidak pakar dalam bahasa Arab, hanya memahami makna umum jika mereka hanya membaca al-Quran, tanpa membaca ulasan-ulasan al-Quran dan buku-buku tambahan tafsiran yang ditulis oleh sarjana Islam.

Bahasa Arab kaya, bahasa yang kompleks. Perkataan yang sama mungkin mempunyai makna yang berbeza. Dari akar yang sama, anda boleh membuat beribu-derivatif, setiap terbitan mempunyai kepentingan sendiri. Dengan mengubah struktur ayat, anda boleh mengubah makna ayat. Ini mungkin boleh menjelaskan mengapa penterjemah al-Quran, terutamanya penterjemah bukan Arab, menghadapi tugas yang sangat sukar. Tiada siapa yang tahu apa yang ada dalam fikiran Tuhan dan oleh itu maksudnya yang penuh setiap perkataan dalam Al-Quran. Jadi, penterjemah mendapati diri mereka cuba meneka apa yang Allah mungkin telah dimaksudkan.

Tambahan pula, terjemahan bahasa Inggeris yang paling banyak digunakan-dalam Al-Quran hari ini telah dilakukan lebih daripada 70 tahun yang lalu: (a) oleh Abdullah Yusuf Ali yang tinggal 1872-1953, dan (b) dengan Marmaduke William Pickthall Muhammad yang tinggal 1875-1936 . Penemuan-penemuan, maklumat yang ajaib saintifik dalam al-Quran terutamanya bermula pada tahun 1970-an. Angka utama dalam penemuan itu adalah seorang doktor Perancis, yang dinamakan Maurice Baucaille, yang memeluk agama Islam dan diterbitkan pada tahun 1976 buku mercu tanda beliau, Alkitab, Al-Quran dan Sains . Sebab itulah terjemahan ini popular al-Quran tidak hadir dengan jelas maklumat yang saintifik, tertanam dalam ayat-ayat al-Quran.

Setiap perkataan dalam al-Quran mungkin mempunyai pelbagai peringkat makna dengan maksud yang pelbagai dimensi dan mungkin telah dipilih oleh Allah untuk pelbagai tujuan. Aspek-aspek yang unik dari Al-Quran boleh membenarkan, sebagai contoh, Islam biasa untuk memahami erti yang betul perkataan atau ayat, tetapi hanya pada satu tahap kedalaman, manakala Muslim yang lain mungkin boleh menangkap makna yang berbeza atau kepentingan di peringkat lain kedalaman. Kedua-dua mungkin betul dalam pemahaman mereka.

Anda boleh memikirkan setiap perkataan atau ayat di dalam Al-Quran sebagai lukisan mengagumkan atau karya seni, yang dilakukan oleh Allah, Master Artist dan Pencipta alam semesta, setiap orang yang memandangnya (atau membacanya) boleh datang ke kesimpulan yang berbeza mengenai mesej atau makna yang dimaksudkan oleh Allah melalui perkataan atau ayat. A astronomi Islam, yang juga pakar dalam bahasa Arab, mungkin boleh membuat kesimpulan maklumat yang penting dalam bidang astronomi apabila membaca ayat yang orang Islam biasa tidak akan notis.

Kita perlu mempertimbangkan bahawa Allah mungkin telah juga dipilih untuk menyuarakan mesej (atau berbilang mesej) dalam satu ayat (atau perkataan) dengan bilangan tertentu perkataan (atau huruf) untuk sebab yang baik. Allah mungkin telah bertujuan untuk menghantar mesej berangka, seperti tarikh sesuatu peristiwa atau angka yang mempunyai signifikan tertentu. Al-Quran diturunkan secara beransur-ansur, beberapa ayat-ayat pada satu masa. Walau bagaimanapun, cara ayat-ayat yang disusun dalam setiap bab yang al-Quran dan urutan bab-bab yang tidak semestinya mengikut susunan kronologi tidak teratur atau secara kebetulan atau kebetulan. Untuk membaca pengenalan kepada bidang berangka Keajaiban al-Quran, klik di sini . Untuk analisis berangka tambahan yang mendalam al-Quran yang membawa seorang penyelidik Muslim untuk menyimpulkan bahawa Israel mungkin akan berakhir pada 2022, klik di sini

http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=en&js=y&u=www.discoveringislam.org&sl=en&tl=ms&history_state0=


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: