Posted by: peribadirasulullah | November 29, 2013

Pergerakkan Solat Jemaah menghasilkan Tenaga Eletrik

https://i0.wp.com/islam.oussoudlalam.com/image/oimage_1385732742.jpg

لانستطيع ان نقول غير سبحان الله بعد قراءة هذا الموضوع المساجد بيت للعبادة والراحة النفسية .. وايضا للعلم والانتاج .. فالمهندس : جليك ايرينغازغين: صمم مسجدا فى تركيا ينتج الكهرباء من حركة المصلين فيه ..

فى اقليم بورصة التركى تم بناء مسجد ينتج الطاقة الكهربائيه بنفسه عن طريق الضغط الذى يقوم به المصلون .. عن طريق ألواح شمسية على سطح المسجد، وتوربين هوائي على المئذنة، ليتم إنتاج 120 كيلوات يستهلك المسجد منها 50 فقط، فيما سيتم بيع الباقي للدولة، وفقا لما ذكره موقع “الاتحاد”.

ويقول “جليك إيرينغازغين”، مهندس المشروع، اعتقد ان هذا المسجد يعد نموذجا لمساجد اخرى .. وقال ان وزارة الشؤون الدينية فى المنطقة وافقت له على مشروعه . وأضاف “سنقول للمصلين: بإمكانكم شحن بطارية هواتفكم النقالة هنا، لأنكم انتجتم هذه الطاقة أثناء الصلاة في هذا المسجد”.

http://islam.oussoudlalam.com/islam/3004.html

Terjemahan Google

( Kita tidak boleh berkata selain daripada kalimah SubhanAllah, apabila membaca tajuk ini. Masjid adalah Rumah untuk beribadat dan menenangkan jiwa serta untuk menghasilkan berbagai ilmu. Kini Pakar Turki mampu membina masjid yang boleh menghasilkan tenaga eletrik dengan pergerakkan Para Jemaah Solat di masjid.)

Kita tidak boleh mengatakan bahawa adalah Sobhan Allah selepas membaca ini rumah masjid thread ibadat dan keselesaan psikologi .. Dan juga untuk sains dan pengeluaran .. Valeng : Glick Aeringazghin : masjid Direka di Turki menghasilkan elektrik daripada pergerakan dari hamba di dalamnya ..

Di wilayah Turki Bursa telah membina sebuah masjid menghasilkan kuasa elektrik untuk dirinya sendiri dengan menekan penyembah bermain .. Menggunakan panel solar di atas bumbung masjid dan turbin angin menara , adalah untuk menghasilkan masjid 120 kilogram menggunakan hanya 50 daripada mereka , manakala selebihnya akan dijual kepada negeri ini, menurut laman itu, ” Kesatuan” .

Dia berkata, ” Glick Aeringazghin ” , arkitek projek itu , saya berfikir bahawa masjid ini adalah teladan bagi masjid lain .. Katanya, Kementerian Hal Ehwal Ugama di rantau ini dan bersetuju projek. Beliau menambah, ” Kami akan memberitahu penyembah : . Anda boleh mengecas bateri yang Hoatvkm mudah alih di sini, untuk anda adakah anda menghasilkan tenaga ini semasa solat di masjid “


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: