Posted by: peribadirasulullah | Oktober 21, 2013

Keburukan Memakan Organ Dalaman Haiwan

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/602741_718693784826793_756246863_n.jpg

Keburukan Memakan Organ Dalaman Binatang Atau Haiwan

Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan para kafir ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam. Sains juga menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia. Tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Mana kita mesti pilih? Nak ikut kafir ke nak ikut Nabi Muhammad ?

Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

Kebanyakan ayam di pasaran hari ini telah disuntik bahan kimia untuk mempercepat tumbesarannya kerana didorong oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat. Bahan kimia yang berbahaya ini akan dikumpulkan di hati.
Kandungan racun dalam hati:

– Antibiotik tylosin
– Penisilin
– Oxytetracycline
– Kanamycin.

Kandungan bahan kimia didalam hati ayam juga boleh menyebabkan kesan teratogenik, kesan karsinogenik Kesan teratogenik boleh menyebabkan kesan buruk kepada ibu mengandung, terutama kepada janin. Kandungan boleh mengalami keguguran atau bayi cacat. Manakala kesan Karsinogen boleh menyebabkan kanser. Ginjal juga merupakan organ penting dalam badan dan berfungsi untuk membuang sisa metabolisme dan racun dalam bentuk urin, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh.

Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.

Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:

– Hati
– Paru-paru
– Perut
– Hempedal
– Buah pinggang
– Jantung
– Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
– Telur ikan

Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat . Orang Yahudi ini beranggapan bahawa alangkah indahnya jika dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi sahaja. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al-Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Ilmu Sains dari barat mengajar untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi , Amerika dan England tidak makan hati . Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat.

Azahar’s Photos


Responses

 1. […] Sumber Asal […]

 2. […] Kredit […]

 3. saya setuju..semuanya agenda (WHO)
  lawat balik blog saya http://www.metrobestmom.com

 4. Bolehkah saudara berikan lafaz sahih hadith Rasulullah saw yang melarang makan organ dalaman tersebut? Kerana puas sudah saya mencari dari sunan2 yg 6, tiada pula terjumpa. Terima kasih.

  • Tidak ada hadis soheh tetapi ada dalam kitab-kitab lama.

   • Kalau begitu, perbetulkanlah ayat dlm artikel di atas yg menyebut bahawa Nabi kita melarang makan organ dalaman. Takut kalau kita telah berbuat dusta atas nama baginda saw. Kerana sahih ada di dalam hadith, kata Nabi saw, dua jenis darah yg halal dimakan ialah hati dan limpa sedangkan artikel ini mengatakan Nabi saw melarangnya… ia sangat bertentangan.

    Ingatlah amaran Allah “Katakanlah, “Terangkanlah kepadaku tentang rezeki yang diturunkan oleh Allah kepadamu, lalu kamu jadikan sebahagiannya haram dan (sehahagiannya) halal.” Katakanlah, “Adakah Allah telah memberikan izin kepadamu (dalam persoalan mengaharamkan dan menghalalkan) atau kamu hanya mengada-adakan sesuatu terhadap Allah?” (Surah Yunus, 10: 59)

    Dan juga amaran Rasulullah saw antaranya…

    Sabda Rasulullah saw dalam salah satu khutbahnya yang dikhabarkan oleh Abu Qatadah radhiallahu-‘anhu:

    “Aku mendengar Rasulullah saw bersabda di atas mimbar ini : Hendaklah kamu sekalian menjauhi (daripada) terlalu banyak menyampaikan hadith daripada aku. Maka barangsiapa yang menyampaikan sesuatu (hadith) daripadaku – hendakah dia menyatakan yang sebenar-benarnya (sahih). Dan barangsiapa yang mengada-adakan dusta atas namaku padahal aku tidak (pernah) mengatakannya – maka hendaklah dia mengambil tempat duduknya di neraka” [Sunan Ibnu Majah – no: 035]

    Sabda Rasulullah saw : “Sesungguhnya berdusta ke atasku (menggunakan namaku) bukanlah seperti berdusta ke atas orang lain (menggunakan nama orang lain). Barangsiapa yang berdusta ke atasku dengan sengaja, maka siaplah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari 1/439 dan Muslim 1/10. Hadith ini adalah mutawatir – Lihat : Ibn al-Salah, ‘Ulum al-Hadith, ms. 239]

    Sabda Rasulullah saw : “Jangan kamu berdusta ke atasku. Barangsiapa yang berdusta ke atasku maka dia masuk neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari 1/52 dan Muslim 1/10]

    Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]

    Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yang menyebutkan sesuatu dariku sedangkan aku tidak pernah menyebutnya, maka dia telah menempah tempat duduknya di dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 109]

    Sabda Rasulullah saw: “Akan ada pada akhir zaman umatku sekumpulan manusia bersifat seperti dajjal dan pembohong yang memberitahu kamu tentang hadith yang kamu tidak pernah mendengarnya dan juga tidak pernah didengari oleh bapa-bapa kamu. Janganlah mereka mendekati kamu dan janganlah kamu mendekati mereka. Janganlah mereka menyesatkan kamu dan menjatuhkan kamu ke dalam fitnah” [Diriwayatkan oleh Muslim dalam Sahihnya – no: 15]

    Takutlah kita kepada Allah dalam menyampaikan sesuatu tanpa ilmu yang sepatutnya… apatah lagi bila membabitkan peribadi KekasihNya yg paling dikasihi… Rasulullah saw. Takut dlm kita berniat baik, kita telah melakukan sesuatu yg buruk pula.

    Wallahu a’la wa a’lamu bissawab…

 5. Saya memang tidak menggemari memakan organ2 dalaman haiwan jadi saya tidak memakannya.
  Tapi nak sentuh “Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat . Orang Yahudi ini beranggapan bahawa alangkah indahnya jika dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi sahaja. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. ” jika benarlah saranan Yahudi / Nasrani supaya kita memakan organ dalaman ini mengapa RAMAI di kalangan kaum2 Y dan N ni yang memakan organ2 dalaman juga (bukti boleh diperolehi dalam blog2 mereka)? Jadi mereka pun ingin hapuskan kaum2 mereka sendiri?

 6. Terima kasih sbb bg info mcm ni,sngat brguna..sy pun rsa hati ayam tu pahit smpai sy rsa susah nk telan tp sy suka makan hempedal..kbnyakan y suka mkan bnda ni ialah org melayu,mmang sngt dgemarilh..cmne nk elak sbb dh trbiasa makn sjak dr atuk nenek lg,mne y dh tau oklh,org2 tua y x tau main bedal je.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: