Posted by: peribadirasulullah | Oktober 21, 2013

israeil akan lenyap pada tahun 2022-Insya Allah.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTZkGRmcWXRv_Fhu1xNtfbdW7vGQFXgvBX2dwj2Spi-wWoGCIopXw

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/65211_10151536002886023_201869142_n.jpg

Terjemahan Google

Ulama Islam mengesahkan kematian Israel pada tahun 2022

Sheikh unit: Mahdi selepas pembebasan Palestin dan tanda-tanda kecil tidak muncul selepas kebangkitan

Gaza – rumah minimum

Mengumumkan jurubahasa dan dunia pemikir Bassam Nihad traktor) Abu Amr ( pengasas dan pengarah Pusat Noon Pengajian Al-Quran di Ramallah bahawa ia tidak benar bahawa akhir negara Israel bermakna menghampiri hari yang lain mengatakan bahawa perubahan tidak terkawal dalam dunia Arab dan Islam adalah mungkin untuk membuat Barat yakin bahawa Israel telah menjadi beban berat mengancam kepentingan mereka.

Sheikh berkata traktor , dalam terang dan berani Kelemahan Amerika akan menjadi sebab utama bagi kematian Israel, yang dijangka berlaku pada tahun 2022 , sambil menambah bahawa pengenalan lemah Amerika mula lama dan masuk ke dalam peperangan terhadap Afghanistan dan lain-lain terhadap Iraq akan menjadi tidak produktif sepenuhnya.

Dan Sheikh unit penduduk Al- Bireh – Ramallah di Palestin, lulusan Fakulti Syariah di Damsyik , dan dia adalah seorang profesor di Fakulti Institut parameter di Ramallah , dengan usaha besar dalam menangani persatuan wanita yang mencurigakan yang bertujuan untuk merosakkan gadis Islam , enakmen undang-undang yang bertentangan dengan undang-undang Islam dan selaras dengan sistem Barat berkanun.

Siri Shaykh besar pengajaran , ceramah, seminar, kursus dan wawancara televisyen, sebahagian besar jurugambar dalam pita video, kaset dan cakera laser, berhenti berputar pengajiannya di intifada lepas kerana keadaan keselamatan.

Usaha Sheikh memuncak dalam penubuhan N. Pusat pengajian al-Quran , yang pada dasarnya merupakan suatu pusat penyelidikan al-Quran , dan pakar dalam kajian keajaiban berangka atau keajaiban matematik, dan buku-buku yang diterbitkan dan penyelidikan, dan Sheikh menjawab soalan , dan mengadakan kursus dan seminar.

Dalam dialog ini berani dan berterus terang Abu Amr bercakap tentang banyak perkara, termasuk .. Kematian Israel antara ilusi dan realiti dan hilang dalam Al-Quran dan status semasa Israel dan kejatuhan Sheikh juga bercakap mengenai isu Palestin dan trek depan dan banyak gandar pelbagai kepentingan yang sah kepada realiti Islam.

Sheikh Bassam unit mula beliau untuk ” Ilaf ” berkata : Sesetengah berfikir bahawa akhir negara Israel bermakna menghampiri hari lain, dan ini tidak benar , dan tidak juga daripada itu .. Kata-kata Nabi, saw : ” Hari kiamat itu tidak akan bermula sehingga orang-orang Islam memerangi orang-orang Yahudi ….” Dia pergi beberapa saintis mengatakan bahawa bermakna tidak dapat dielakkan bercakap jatuh, dan tidak bertujuan untuk melawan tanda-tanda kiamat dan berkata: walaupun ia bermakna bahawa perjuangan mereka adalah salah satu tanda-tanda hari kiamat , dikatakan bahawa kematian di negeri ini di Palestin adalah satu lagi melawan mereka di muka bumi , dan hanya apa yang dimaksudkan dengan kata-kata Tuhan dalam ayat-ayat terakhir nubuatan Isra : “Jika anda berjanji kami kembali ,” Adakah kita lupa bahawa pengikut umum Dajjal adalah Yahudi , menurut hak moden, tetapi bahawa sebahagian daripada cerita-cerita bercakap betul mengaku bahawa bermakna bercakap melawan umat Islam di bawah panji-panji Kristus, saw .

Dan jangan lupa bahawa Antikristus menjadi rayap dari timur ke barat , dan ini merujuk kepada cubaan ketiga untuk kembali ke Tanah Suci, tetapi gagal , kerana Allah menghabiskan dua kali .. Dalam cahaya yang boleh memahami beberapa implikasi ayat: “Jika anda berjanji kembali,” dan mengatakan bahawa ceramah itu menjadi tanda yang berguna hari kiamat راجحا .

– Masa depan pengetahuan awal , bagaimana menunjuk kematian Israel dan setahun di samping اعتمادكم khusus pada Alkitab, Taurat dan anda tahu ia adalah buku diputarbelitkan ?

* Al-Quran dan Sunnah mendedahkan banyak Gaob masa depan dan kita cuba untuk mencapai melalui membaca dan mengkaji al-Quran kata-kata Kita tidak bergantung pada semua pada Taurat dan Alkitab , tetapi mungkin menarik perhatian kepada kehadiran beberapa perkara yang diluluskan seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran tidak kisah ia agama .. Telah diketahui bahawa penyelewengan Taurat dan Alkitab bermakna bahawa kedua-dua benar-benar bercampur Bbatal manusia , tetapi apa yang dimaksudkan dengan kata-kata ulama Taurat Injil mengandungi nubuatan mengenai misi keamanan Nabi saw .. Ini jelas dalam ayat terakhir kematian Israel buku.

– Adakah saya perlu semestinya kelemahan Amerika sebelum kematian Israel atas alasan bahawa Amerika menyokong dan membekalkan Israel dengan wang dan kuasa?

* Tidak terkawal perubahan dalam dunia Arab dan Islam adalah mungkin untuk membuat Barat yakin bahawa Israel telah menjadi beban yang berat mengancam kepentingan mereka, dan saya cenderung untuk mengatakan bahawa kelemahan Amerika akan menjadi sebab utama bagi kematian Israel.

– Adakah terdapat tanda-tanda berhampiran kelemahan Amerika dan sama ada kelemahan ini boleh dilakukan dalam cahaya ini kuasa Amerika , ini kelemahan Islam yang besar?

* Pengenalan lemah Amerika mula masa yang lama lalu, tahap sosio-ekonomi dan saya melihat bahawa kemasukan Amerika Syarikat dalam perang terhadap Afghanistan dan lain-lain terhadap Iraq benar-benar produktif dan kami menjangkakan bahawa rakyat Amerika mengalami banyak dalam masa terdekat.

– Ia akan menjadi salah satu kemusnahan satu sebab yang paling penting bagi kematian Negeri Israel?

* Tiada teks Islam merujuk untuk merobohkan Masjid Al -Aqsa dan tidak ada tanda-tanda juga tidak untuk memusnahkan ia dan semua orang tahu plot bahawa senarai maksimum keraguan yang serius tidak juga bahawa kekerapan Israel ke arah maksimum menunjukkan dikira dan takut yang membawa menjejaskan بالأقصى maklum balas tidak boleh mengukur sejauh mana masa yang dan ruang .. Maksimum adalah lokasi , bukan sahaja pembinaan itu Felict bahaya terletak pada perobohan itu kerana ia terletak dalam persaingan dan tuduhan konsisten .

– Anda menegaskan kematian Israel, Sheikh Ahmed Yassin menegaskan bahawa kematian Israel akan berada di dalam dua puluh tahun akan datang, dan lain-lain berpendapat bahawa .. Persoalannya ialah: dari pengiraan berangka Bagaimana anda melihat bagaimana kematian Israel dan untuk berapa lama?

* Apakah yang boleh membuang perkara-perkara yang Israel yang paling penting: pemimpin keputusan Israel adalah tersedia iman bijak dan ini adalah menurun pada Zionis dan kemunculan percanggahan dalam masyarakat Israel, dan ini juga ekonomi didapati Israel tidak boleh memberi kebajikan yang telah membenarkan Israel ditambah kepada keadaan keselamatan ini negatif semua ini akan membawa kepada manusia dan menghalang pendarahan akan Asraúleil negara Yahudi untuk menarik dan tanda-tanda yang ada reputasi buruk Israel dan realiti berubah kenaikan antarabangsa Islam mengenakan pembolehubah sosial dan ekonomi, politik dan ketenteraan.

– Untuk mengharapkan perubahan dinyatakan dalam dunia Arab dan Islam dalam tempoh yang akan datang, sebagai permulaan kepada kematian Israel?

* Perubahan dalam dunia Arab dan Islam masa yang luar biasa lalu dan khususnya di peringkat intelektual dan ini disediakan yang diperlukan untuk mendapatkan perubahan dalam seluruh tahap, dan apa yang berlaku selepas 11 September akan memberi kesan yang mendalam, dipercepatkan dan akan kecewa banyak persamaan.

– Akaun-akaun berdasarkan nombor 19 adalah hanya teori-teori peribadi tidak menyediakan bagi Nabi saw dan para sahabat telah mentafsirkan Al-Quran dalam nombor?

* Isu itu adalah suatu perkara yang ajaib berangka induktif kita kita menggambarkan apa yang ada, jika pembaca mendapati bahawa nota membawa implikasi apa yang berangka Ini tanggungjawab mendakwa Tetapi kita Venktefi yang diterangkan di sini dan di dalam buku kematian Israel 2022 ramalan atau Sadaf digital .. Continental boleh datang oleh sebab ia tidak menunjukkan konsensus semakin berkurang, jika kita tahu ini maka tidak ada keperluan untuk tertanya-tanya: Mengapa para sahabat itu? Ia adalah tidak munasabah untuk menjadi seorang nabi , Allah memberkati mereka telah dikelilingi semua makna sains dan Al-Quran tidak menyampaikan semua Nabi keamanan Alllah kepadanya dalam tafsiran Al-Quran yang sedikit jika dibandingkan dengan jumlah ayat.

– Carian anda untuk Mahdi, saw dan mendedahkan banyak perkara di sekeliling tetapi tidak melihat cahaya kerana takut hasutan seperti yang anda katakan , tetapi, tetapi anda boleh melihat ia juga dilucutkan banyak kategori?

* Pengetahuan corak istilah nombor Quran banyak membantu dalam menjelaskan beberapa rahsia buku besar Tuhan telah membawa kita beberapa kajian berangka untuk menggambarkan lengkap mengenai masa keamanan Mahdi saw , dan kita sering tidak menerima isu ini walaupun kerap bukti kemudiannya bahawa banyak penerbitan penyelidikan itu boleh kesat kepada keajaiban angka Valmalom isu bahawa kursus baru ini supaya kita perlu untuk mengakses perlahan-lahan.

– Terdapat kini menunggu Mahdi untuk membebaskan Palestin , kita mendengar bahawa anda mendapat pendapat yang berbeza , dia berkata bahawa Pembebasan Palestin sebelum kedatangan Imam Mahdi , Imam Mahdi dan keluar telah dibebaskan, apa yang kamu katakan secara terperinci ini?

* Tidak dalam teks yang betul, bukti yang baik dan lemah Mahdi Mahdi akan memerangi orang-orang Yahudi atau memandu mereka keluar dari Palestin, dan kita mengagumi orang-orang yang pergi ke ini untuk mengatakan mengenai panduan ini adalah direktori hadis yang biasanya mengikuti Dajjal adalah Yahudi.

Ia dikenali bahawa Antikristus membawa merangkak timur ke arah tanah suci Palestin dan mempunyai dalam satu lagi era Mahdi, mungkin bermakna bahawa keluar orang-orang Yahudi dari Palestin akan Femia kelihatan ke arah timur kemudian kali kita tidak tahu akan menjadi bagi mereka untuk cuba untuk kembali , yang diketuai oleh raja Antikristus, tetapi pulangan ini akan gagal untuk mencapai matlamat kawalan dan kestabilan kerana penghakiman Allah bahawa ini bukan kerana mereka adalah semasa Alafassadh yang lalu .. Memandangkan mereka kembali dengan Dajjal boleh ditunjukkan oleh ayat , “dan berjanji dijanjikan” Ungkapan ini adalah tindak balas yang cepat, yang akan menjadi Kristus, saw , namun.

– Adakah anda berfikir bahawa soalan keajaiban angka akan menjadi lebih jelas dan lebih penting dalam masa depan, saya mempunyai banyak orang?

* Isu keajaiban angka dalam Al-Quran adalah suatu perkara yang induktif mana-mana kita memberitahu apa yang wujud dan semua apa yang ada dalam Al-Quran mestilah apa yang dimaksudkan Allah, ia adalah mustahil untuk satu kebetulan .. Dan tidak boleh menjadi sia-sia , jadi mesti dinyatakan dalam muka keajaiban ini di masa depan kita berharap tidak lama lagi .. Kekurangan berita Nabi saw muka ini Evenz syak wasangka rakyat ateisme kerana kekurangan berita yang menafikan kemungkinan bahawa ini adalah sesuatu yang bernilai Rasul sama ada kekurangan kemajuan pengetahuan, Allah memberkati mereka untuk muka ini diperintahkan dijangka kerana Al-Quran adalah lebih besar daripada yang mengelilingi Bmaanyh dan rahsia generasi dihormati generasi.

– Jauh dari keajaiban nombor, apakah isu-isu yang paling penting dalam Al-Quran bahawa dia berasa tidak disentuh dengan baik dan masih tidak perlu untuk mencari luas dan mendalam ?

* Saya mempunyai selepas Al-Quran dalam kaedah pemikiran pada manusia , yang membawa kepada kebangkitan intelektual besar .. Dari sini , ia mesti serius dalam kajian pemikiran sistematik yang يورثها Quran daripada Atdbrunh . Pada ketika dunia terdiri kaedah biasa yang berasal dari Al-Quran akan dapat dilihat pada semua aktiviti, termasuk pemahaman intelektual Al-Quran.

– Orientalis ragu-ragu dalam ayat-ayat terakhir Surah Taubat dan tuntutan mereka bukan dari Al-Quran, dan kita mendengar bahawa dia muncul untuk mempunyai ayat-ayat ini di mana keajaiban angka Jadi apa yang ajaib ini?

* Kami mempunyai kajian yang diterbitkan dalam N. Pusat laman web dan tetapi lama akan terangkan di sini yang menunjukkan ketidaksahan Orientalis mendakwa berkenaan dengan dua ayat terakhir surah taubat dan tawaran dalam kajian ini, bukti yang menunjukkan kemustahilan atlet dakwaan Almottagolin dan menyediakan contoh yang indah keajaiban berangka Al-Quran itu.

– Apakah benar apa yang bergerak anda dari hujah anda bahawa Yahya – saw – telah dinaikkan ke langit dan tidak membunuh?

* Seperti untuk mengembalikan keamanan yang kepadanya tidak membunuh ini disahkan oleh ayat-ayat Al-Quran dan kita mengagumi berharga dipengaruhi oleh banyak pengulas, termasuk yang dinyatakan di dalam Injil berita kematian keamanan memulihkan saw .. Bagi kemungkinan mengangkat, saw hanya menganggap adalah tertakluk kepada carian dan pemanggangan dan kita biasanya tidak mengambil pandangan untuk menjadi tidak berasas dari Al-Quran dan As-Sunnah , kami telah menerbitkan bahagian pertama kajian ini di N. Pusat laman web.

– Adakah anda memasuki Amerika untuk Iraq dan Afghanistan Bushra baik untuk umat Islam di pintu (dan ia mungkin bahawa anda tidak suka perkara a)?

* Apabila dia memasuki Kesatuan Soviet , Afghanistan mempunyai kawalan dalam masa beberapa hari dan persepsi orang-orang yang beruang Rusia boleh mencerna negara ini seperti yang berlaku di republik Islam dan merupakan satu kejutan selepas lapan tahun boleh mencerna negara ini dan jika beruang yang sama mempersendakan dan rosak dan menyatakan apa yang di dalam perut jika seseorang kelihatan prestij Amerika sebelum perang ke atas Iraq dan prestij hari ini menyedari bahawa ia telah jatuh begitu banyak walaupun mereka masih di peringkat awal lagi.

Dan kami menjangka untuk meningkatkan pendirian kritikal dan perkara-perkara yang akan di Iraq dan Afghanistan bersama-sama untuk menunjukkan bahawa setiap hari taklimat mengenai Amerika akan menjadi lebih teruk daripada sebelumnya dan tidak perlu menjadi tahun lama sehingga tanda deflasi jelas dan pengunduran Amerika.

– Bagaimana anda membaca realiti perjuangan rakyat Palestin dan masa depan ?

* Memandangkan penyelidikan boleh mengatakan bahawa undur kepada ketidakadilan yang kukuh dan keangkuhan telah bermula dan kami menjangka akan beberapa tahun akan datang adalah tahun penglihatan ke arah keselamatan adalah isu Palestin masih pemangkin negara telah berpindah ke masa yang kuasa angkuh mempunyai kawalan dan inisiatif dari sini mengharapkan untuk memulakan perlahan-lahan dalam jus mempunyai keupayaan untuk bertindak balas dan maju ke arah penyelesaian radikal di semua peringkat, tetapi orang-orang munafik tidak mengetahuinya.

– Bagaimana pula dengan realiti isu Iraq dan pada masa akan datang ?

* Apa yang berlaku sekarang di Iraq akan memberi kesan kepada perubahan yang dijangka radikal dengan peredaran masa rakyat Amerika akan menyedari bahawa mereka telah melakukan kesilapan serius dan bahawa segala tindakan mereka membawa kepada produktif dan mengelirukan Allah penindas dan Allah melakukan apa yang dia kehendaki.

– Ramai berpendapat bahawa penanda mikro jam telah muncul dan bahawa kita sangat dekat dengan akhir dunia .. Adakah anda mempunyai satu kajian atau pandangan mengenai isu ini?

– Saya yakin bahawa tanda-tanda kecil kiamat itu tidak muncul selepas dan yang يدللون rupanya tidak sedar bahawa sejarah bermaksud untuk menjadi satu fenomena umum dilihat oleh hak mana-mana mereka bangkit dan kita melihat bahawa perkembangan pemikiran manusia hari ini adalah lebih baik seperti yang diukur oleh realiti abad yang lalu.

Tempoh masa untuk hidup di dunia, ia adalah sukar untuk memilih , tetapi perasaan minimum menyebabkan beberapa kajian dan pemerhatian mengatakan bahawa permulaan tanda-tanda utama mungkin sebelum akhir abad ini , tetapi tidak benar bergantung kepada perasaan yang berpunca daripada beberapa pemerhatian yang tidak lengkap , tetapi kita mendapat ke titik tanpa penguasaan yang tekaan bahawa lima pertama Al-Quran akan menjadi penting dalam sejarah Islam dan umat manusia tidak fikir kita membesar-besarkan apabila kita mengatakan bahawa abad ini akan melihat pada separuh pertama kesejagatan Islam.

Bagi Sheikh Bassam unit, satu siri buku-buku dan penyelidikan, termasuk:

– Ijaz nombor 19 dalam Al-Quran pengenalan menunggu keputusan.

– The kematian Israel 2022 ramalan atau lokan Digital?

– Harbingers keajaiban angka.

– Dan belajar beberapa tahun dan akaun.

– Baitulmuqaddis batu dan pemilik gua.

– Baki 456 dalam bilangan Penyelidikan Quran.

– Mesej N. ( koleksi esei sebagai tindak balas kepada separa sekular dan atheis ), ditulis di atas permintaan pelajar-pelajar universiti.

– Rahsia nama-nama di dalam Al-Quran.

عالم إسلامي يؤكد زوال إسرائيل عام 2022

الشيخ جرار:المهدي بعد تحرر فلسطين والعلامات الصغري للقيامة لم تظهر بعد

غزة-دنيا الوطن

أعلن المفسر والعالم المفكر بسام نهاد جرار )أبو عمرو( مؤسس ومدير مركز نون للدراسات القرآنية في رام الله أنه من غير الصحيح أن نهاية الدولة الإسرائيلية تعني اقتراب اليوم الآخر مؤكدا أن التغييرات الجامحة في العالمين العربي والإسلامي من الممكن ان تجعل الغرب يقتنع بان إسرائيل باتت عبئاً ثقيلاً يهدد مصالحهما.

وقال الشيخ جرار، في حوار صريح وجرئ إن ضعف أميركا سيكون سببا رئيسيا في زوال إسرائيل، الأمر الذي توقع أن يحدث عام 2022 ، مضيفا أن مقدمات ضعف أميركا بدأت منذ زمن طويل وان دخولها في حرب ضد أفغانستان وأخرى ضد العراق سيأتي بنتائج عكسية تماماً.

والشيخ جرار من سكان مدينة البيرة-رام الله في فلسطين، خريج كلية الشريعة في دمشق، ويعمل أستاذاً في كلية معهد المعلمات في رام الله، وله جهود كبيرة في التصدي لجمعيات المرأة المشبوهة التي كانت تهدف إلى إفساد الفتاة المسلمة، وسن القوانين بما يخالف الشريعة الإسلامية ويتفق مع النظم الغربية الوضعي .

وللشيخ سلسلة كبيرة من الدروس والمحاضرات والندوات والدورات واللقاءات التلفزيونية ، قسم كبير منها مصور في أشرطة فيديو وأشرطة كاسيت وأقراص ليزر، توقفت دروسه الدورية في الانتفاضة الأخيرة بسبب الظروف الأمنية .

توجت جهود الشيخ بإنشاء مركز نون للدراسات القرآنية، وهو مركز يعنى بالدرجة الأولى بالأبحاث القرآنية ، ويتخصص في دراسة الإعجاز العددي أو الإعجاز الرياضي، ومن خلاله تصدر الكتب والأبحاث، ويجيب الشيخ عن الأسئلة، وتعقد الدورات والندوات .

وفي هذا الحوار الجريء والصريح تحدث أبو عمرو حول العديد من الأمور منها .. زوال إسرائيل بين الوهم والحقيقة والزوال في القرآن ووضع إسرائيل الحالي والإنهيار وتحدث الشيخ أيضاً عن القضية الفلسطينية والمسارات القادمة والعديد المحاور الشرعية المتنوعة التي تهم الواقع الإسلامي.

بدأ الشيخ بسام جرار حديثه لـ “إيلاف” قائلاً: يظن البعض أنّ نهاية الدولة الإسرائيلية تعني اقتراب اليوم الآخر، وهذا غير صحيح، ولا أصل له .. أمّا قول الرسول صلى الله عليه وسلم : ” لا تقوم السّاعة حتى يقاتل المسلمون اليهود….” فقد ذهب بعض العلماء إلى القول إنّ المقصود بالحديث حتميّة الوقوع، وليس المقصود أنّ قتالهم من علامات القيامة و نقول: حتى لو كان المقصود أنّ قتالهم هو من علامات يوم القيامة، فمن قال إنّ زوال دولتهم هذه في فلسطين هو آخر قتال لهم في الأرض، وإلا فما معنى قول الله تعالى في خواتيم نبوءة الإسراء: ” وإن عُدتُم عُدْنا “، وهل نسينا أنّ عامة أتباع الدّجال هم من اليهود، وفق ما جاء في الحديث الصّحيح بل إنّ بعض روايات الحديث الصحيحة تُصرّح بأنّ المقصود بالحديث قتال المسلمين تحت لواء المسيح عليه السّلام.

ولا ننسى أنّ زحف الدجّال يكون من الشرق إلى الغرب، وهذا يشير إلى محاولة ثالثة للعودة إلى الأرض المقدّسة، ولكنّها تخفق، لانّ قضاء الله بمرّتين .. وعلى ضوء ذلك يمكن أن نفهم بعض دلالات قوله تعالى: ” وإنْ عُدتم عُدنا “، ويصبح القول بأنّ الحديث يُفيد علامةً من علامات يوم القيامة راجحاً.

– المستقبل من علم الغيب فكيف تحددون زوال إسرائيل وبسنة محددة إضافة الى اعتمادكم على الإنجيل والتوراة وانتم تعلمون انها كتب محرفة ؟

*القران والسنة يكشفان الكثير من غيوب المستقبل ونحن نحاول ان نتوصل الى ذلك من خلال قراءة ودراسة الألفاظ القرآنية ونحن لا نعتمد إطلاقاً على التوراة والإنجيل ولكن قد نلفت الانتباه الى وجود بعض الأمور الموافقة لما ورد في القران الكريم ولا مانع من ذلك شرعاً .. والمعلوم ان تحريف التوراة والإنجيل يعني ان فيهما حقاً مختلطاً بباطل البشر وإلا فما معنى قول العلماء ان التوراة الإنجيل يحتويان على نبوءات تتعلق ببعثة الرسول صلى الله عليه وسلم .. وقد أوضحنا ذلك في خواتيم كتاب زوال إسرائيل .

-هل يلزم بالضرورة ضعف أمريكا قبل زوال إسرائيل على اعتبار أن أمريكا هي من يدعم ويمد إسرائيل بالمال والقوة ؟

*التغييرات الجامحة في العالمين العربي والإسلامي من الممكن ان تجعل الغرب يقتنع بان إسرائيل قد باتت عبئاً ثقيلاً يهدد مصالحهما وأنا أميل لقول هو ان ضعف أمريكا سيكون سببا رئيسيا في زوال إسرائيل .

-هل هناك مؤشرات تدل على قرب ضعف أمريكا وهل هذا الضعف ممكن في ظل هذه القوة الأمريكية ، وهذا الضعف الإسلامي الكبير ؟

*مقدمات ضعف أمريكا بدأت منذ زمن طويل وذلك في المستوى الاجتماعي والاقتصادي وارى ان دخول امريكا في حرب ضد أفغانستان وأخرى ضد العراق سيأتي بنتائج عكسية تماماً ونتوقع ان يعاني الأمريكان كثيرا في المستقبل القريب .

-هل يكون هدم الأقصى أحد أهم الأسباب لزوال دولة إسرائيل ؟

*لا يوجد نصوص إسلامية تشير الى هدم المسجد الأقصى وليس هناك ما يشير أيضاً الى عدم هدمه والجميع يعلم ان مؤامرة الأقصى قائمة وهي خطيرة ولا شك أيضاً ان التردد الإسرائيلي تجاه الأقصى يدل على تحسب وخشية ان يؤدي المساس بالأقصى الى ردود فعل لا يمكن قياس مداها الزمني والمكاني .. والأقصى هو الموقع وليس البناء فقط وعليه فليست الخطورة تكمن في الهدم بقدر ما تكمن في المزاحمه ومزاعم الاحقية.

-انتم اكدتم زوال اسرائيل والشيخ احمد ياسين اكد ان زوال اسرائيل سيكون في غضون العشرين عاماً المقبلة وكثيرون غيره يؤكدون ذلك .. السؤال هو : بعيداً عن الحساب العددي كيف ترى كيفية زوال إسرائيل ومتى ؟

*ما يمكن ان يزيل إسرائيل امور من اهمها : قيادات إسرائيلية تتخذ قرارات غير حكيمة وهذا متوفر ــ تراجع الأيمان الصهيوني وبروز تناقضات داخل المجتمع الإسرائيلي وهذا ايضا متوفر ــ اقتصاد إسرائيلي لا يستطيع ان يوفر الرفاهية التي اعتادها الإسرائيليون يضاف الى هذا وضع امني سلبي كل ذلك سيؤدي الى نزف بشري ويمنع ان تكون اسرائليل دولة استقطاب يهودي وبوادر ذلك متوفرة ــ سمعة إسرائيل سيئة وواقع دولي متغير ــ صعود إسلامي يفرض متغيرات اجتماعية واقتصادية وسياسية وعسكرية .

-ل تتوقع تغيرات مفصلية في العالمين العربي والإسلامي خلال الفترة القادمة ، كمقدمة لزوال إسرائيل ؟

*التغيرات في العالمين الإسلامي والعربي ملحوظة منذ زمن وعلى وجه الخصوص في المستوى الفكري وهذه هي المقدمة الضرورية لحصول التغيير في باقي المستويات، وما حصل من أحداث بعد 11 سبتمبر سيكون له الأثر البالغ والمتسارع وسيقلب الكثير من المعادلات .

-إن حساباتك بناء على الرقم 19 هي مجرد نظريات شخصية لم يورد عن الرسول صلى الله عليه وسلم و عن أصحابه ان فسروا القرآن بالأرقام ؟

*ان مسالة الأعجاز العددي هي مسالة استقرائية فنحن نقوم بوصف ما هو قائم فإذا وجد القاريء ان الملاحظات العددية تحمل دلالات ما فهذه مسؤوليته اما نحن فنكتفي بالوصف من هنا وفي كتاب زوال إسرائيل 2022م نبوة ام صدف رقمية .. قد يخرج القاري بحكم أنها توافقات لا تدل على الزوال , اذا عرفنا هذا فلا داعي بعد ذلك ان نتساءل : لماذا لم يفعل الصحابة ذلك؟ فلا يعقل ان يكون الصحابة رضوان الله عليهم قد احاطوا بكل معاني وعلوم القران ولم ينقل عن الرسول صلى اللله عليه وسلم في تفسير القران الكريم الا القليل قياسا الى مجموع الايات الكريمة .

-لديكم بحث عن المهدي عليه السلام ويكشف الكثير من الامور حوله ولكن لم ير النور خشية الفتنة كما تقولون ولكن الا ترون انه ايضا حرمان للكثير من الفئات ؟

*ان الإلمام بالأنماط العددية في الألفاظ القرآنية يساعد كثيرا في استجلاء بعض أسرار كتاب الله العظيم وقد قادتنا بعض الدراسات العددية الى تصور غير كامل حول زمان المهدي عليه السلام ونحن في الغالب لا نتبني مسالة حتى تتواتر عليها الأدلة ثم ان الإكثار من نشر مثل هذه الأبحاث قد يسئ الى قضية الإعجاز العددي فالمعلوم ان هذا المسلك جديد لذا نحتاج الى الولوج برفق .

-هناك من ينتظر المهدي الآن كي تتحرر فلسطين ، سمعنا ان لك رأياً آخر ، يقول إن تحرير فلسطين يسبق ظهور المهدي، وان المهدي يخرج وقد تحررت ، فما تفصيل قولك في هذا ؟

*ليس في نصوص المهدي الصحيحة والحسنة والضعيفة ما يدل على المهدي سيقاتل اليهود او يخرجهم من فلسطين ونحن نعجب ممن يذهبون الى هذا القول عن غير دليل وقد قام الدليل من الأحاديث الشريفة على ان عامة اتباع الدجال هم من اليهود .

ومعلوم ان الدجال يقود زحفاً شرقياً باتجاه الأرض المقدسة فلسطين ويكون ذلك في اخر عهد المهدي وقد يعني ذلك ان خروج اليهود من فلسطين سيكون فميا يبدو باتجاه الشرق وبعد مضي زمن لا ندري قدره ستكون لهم محاولة للعودة يقودهم فيها ملكهم الدجال ولكن هذه العودة ستخفق في تحقيق هدف السيطرة والاستقرار لان حكم الله ان لا يكون ذلك لان وجودهم الحالي هو الإفسادة الأخيرة .. اما عودتهم مع الدجال فقد تكون ما اشار اليه قوله تعالى ” وان عدتم عدنا ” فهذه العبارة تشعر بسرعة الرد , وهو ما سيكون بيد المسيح عليه السلام .

-هل ترون ان مسالة الإعجاز العددي ستصبح أكثر وضوحاً وحسماً في المستقبل لدي الكثير من الناس ؟

*مسالة الإعجاز العددي في القران الكريم هي مسالة استقرائية أي اننا نخبر بما هو موجود وكل ماهو في القران الكريم لابد ان يكون مراداً لله لاستحالة ان يكون ذلك من قبيل الصدفة .. ولايمكن ان يكون عبثاً لذا لابد ان تتجلي وجوه هذا الإعجاز في المستقبل الذي نرجو ان يكون قريباً .. وعدم اخبار الرسول صلي الله عليه وسلم بهذا الوجه يفنذ شبهات أهل الإلحاد لان عدم الاخبار ينفي احتمال ان يكون هذا مما تكلفه الرسول اما عدم معرفة السلف رضوان الله عليهم لهذا الوجه فامر متوقع لان القران الكريم اعظم من ان يحيط بمعانيه واسراره الجليلة جيل من الاجيال .

-بعيداً عن الإعجاز العددي ، ما هي أهم القضايا القرآنية التي ترى أنها لم تطرق بشكل جيد ولم تزل بحاجة إلى بحث موسع وعميق ؟

*لقد اثر القران الكريم في منهجية التفكير لدي البشر مما أدى الى نهضة فكرية هائلة .. من هنا لا بد من دراسات جادة في منهجية التفكير التي يورثها القران الكريم من يتدبرونه .وفي الوقت الذي تتكون فيه الدنيا المنهجية السوية المستمدة من القران الكريم سينعكس ذلك على كل نشاطاتنا الفكرية بما في ذلك فهم القران الكريم .

– يشكك المستشرقون في الآيات الأخيرة من سورة التوبة ويدعون أنها ليست من القرآن، وسمعنا أنه ظهر لديكم أن هذه الآيات فيها إعجاز عددي فما هو هذا الإعجاز ؟

*لدينا دراسة منشورة في صفحة مركز نون الإلكترونية ولكن سيطول شرحها هنا وهي تثبت بطلان زعم المستشرقين فيما يتعلق بآخر آيتين من سورة التوبة ونقدم في هذه الدراسة دليلاً رياضياً يبين تهافت مزاعم المتقولين ويقدم مثالا جميلاً على الإعجاز العددي للقران الكريم .

-ما صحة ما نقل عنكم من قولكم بأن يحيى -عليه سلام- رفع إلى السماء ولم يقتل ؟

*اما يحيي عليه السلام لم يقتل هذا ما تؤكده الآيات القرآنية الكريمة ونحن نعجب تأثر الكثير من المفسرين بما ورد في الإنجيل من خبر مقتل يحيي عليه السلام .. اما احتمال رفعه عليه السلام فهو مجرد افتراض يخضع للبحث والتحميص ونحن في العادة لا نتبني وجهة نظر حتى تكون مؤيدة بالأدلة من القران والسنة وقد قمنا بنشر الجزء الأول من هذا البحث في صفحة مركز نون الإلكترونية .

-هل في دخول أمريكا للعراق وأفغانستان بشرى خير للمسلمين من باب (وعسى أن تكرهوا شيئاً) ؟

*عندما دخل الاتحاد السوفييتي أفغانستان تمت له السيطرة خلال أيام معدودة وتصور الناس ان الدب الروسي قد هضم هذا البلد كما فعل في الجمهوريات الإسلامية وكانت المفاجأة بعد ثماني سنوات قد هضم هذا البلد وإذا بنفس هذا الدب يتحلل وينهار ويلفظ ما في بطنه ولو نظر المرء الى هيبة امريكا قبل حربها على العراق وهيبتها اليوم لادرك انها قد تراجعت كثيرا على الرغم من أنها لا تزال في البدايات .

والذي نتوقعه ان يزداد موقفها حرجاً وسير الأمور في العراق وافغانستان معاً يشير الى ان كل يوم يطلع على أمريكا سيكون اسوا من سابقه ولن يحتاج الامر الى سنوات طويلة حتى تتضح معالم الانكماش والتراجع الأمريكي.

– كيف تقرؤون واقع القضية الفلسطينية ومستقبلها ؟

*على ضوء الأبحاث يمكن ان نقول ان العد التنازلي لقوي الظلم والاستكبار قد بدأ ونتوقع ان تكون السنوات القليلة المقبلة هي سنوات وضوح الرؤية في اتجاه الخلاص وقد كانت القضية الفلسطينية ولا تزال المحفز للامة وقد مضي الزمان الذي كانت فيه قوى الاستكبار تملك السيطرة والمبادرة من هنا نتوقع ان تبدأ الامرة شيئاً فشيئاً في امتلاك القدرة على الرد والتقدم نحو الحل الجذري على كافة المستويات ولكن المنافقين لا يعلمون .

-وماذا عن واقع قضية العراق ومستقبلها ؟

*ما يحدث حاليا في العراق سيؤثر جذريا في التحولات المتوقعة ومع مضي الوقت سيدرك الأمريكيون انهم قد ارتكبوا أخطاء فادحة وان جميع أفعالهم أدت إلي نتائج عكسية ويضل الله الظالمين ويفعل الله ما يشاء .

-الكثير يؤكدون ان علامات الساعة الصغرى قد ظهرت وأننا قريبون جدا من نهاية الدنيا .. هل لديكم دراسة او وجهة نظر في هذا الموضوع ؟

-انا على قناعة تامة بان العلامات الصغرى للقيامة لم تظهر بعد والذين يدللون على ظهورها لا يدركون ان الظهور يعني ان تصبح ظاهرة عامة يراها الإنسان أينما التف , ونحن نرى ان تطور الفكر البشري اليوم هو نحو الأفضل إذا ما قيس بالواقع في القرون الماضية .

اما المدى الزمني لبقاء الدنيا فهذا يصعب تحديده ولكن لدنيا شعور نتج عن بعض الدراسات والملاحظات يقول ان بداية ظهور العلامات الكبرى قد يكون قبل نهاية هذا القرن ولكن لا يصح الاعتماد على هذا الشعور المنبثق عن بعض الملاحظات غير المكتملة ولكن الامر الذي وصلنا فيه الى درجة دون غلبة الظن ان الخمس الأول من هذا القران سيكون حاسماً في تاريخ الإسلام والبشرية ولا نظن اننا نبالغ عندما نقول ان هذا القرن سيشهد في نصفه الاول عالمية الإسلام .

وللشيخ بسام جرار سلسلة من الكتب والأبحاث منها :

-إعجاز الرقم19 في القرآن الكريم مقدمات تنتظر النتائج .

-زوال إسرائيل 2022م نبوءة أم صدف رقمية ؟

– إرهاصات الإعجاز العددي .

– ولتعلموا عدد السنين والحساب .

– صخرة بيت المقدس وأصحاب الكهف .

-الميزان 456 بحوث في العدد القرآني .

-رسائل نون (مجموعة من المقالات في الرد على شبه العلمانيين والملحدين)،كتبت بطلب من طلاب الجامعات .

– من أسرار الأسماء في القرآن الكريم.


Responses

  1. Reblogged this on Istighfaar.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: