Posted by: peribadirasulullah | November 29, 2012

Teknologi Robot Turki Uthmaniyah

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/c0.143.403.403/p403x403/575659_335014643239911_1820526335_n.jpg

Teknologi Robot Turki Uthmaniyah

Alamet adalah sebuah robot yang dibina pada tahun 1889 oleh empayar Turki Uthmaniyah. Ia diberikan sebagai hadiah dari Istana Uthmaniyyah kepada Maharaja Jepun selama tempoh pemerintahan Sultan Abdul Hamid

II.Rekabentuk Alamet mirip seakan bentuk manusia, dan robot itu hampir sama saiznya dengan manusia. Ia memiliki pemain suara yang mampu melaungkan azan (doa panggilan Islam). Alamet mengandungi arah jam yang memungkinkannya untuk melakukan serangkaian tindakan khusus: berjalan sejauh setengah meter, mempersiapkan senjatanya, busur (ruku ‘), berdiri, berbaring dan kembali ke tempat dimana ia mula.

Beberapa gambar dari Alamet boleh ditemui dalam Yildiz di İstanbul.

Robot bernama ‘ALAMET’, (Miracle, pingat) dibina di atas urutan Abdulhamid Han memiliki karakter yang khas sebagai jam pertama di dunia membaca azan ini. Sultan menghantar ini jam luar biasa berbakat ke Jepun. Ini adalah kemungkinan bahawa Jepun disalin teknologi robot mereka saat ini dari azan ini membaca dan berputar jam.

Pada tahun 1887, Putera Komatsu iaitu saudara kepada Maharaja Jepun tiba di Istanbul dengan sebuah kapal perang; disajikan beberapa hadiah untuk Abdulhamid Han dan dirundingkan dengan Sultan.

Pada tahun 1889, Maharaja Jepun, Meiji menghantar utusan peribadi ke Istanbul. Di hadapan mereka, baginda juga menghantarkan hadiah peribadi kepada Sultan Abdulhamid Han dan sepucuk surat ‘surat rahsia’. Di antara pemberian-pemberian ini, termasuklah Great Krizantem Medal, iaitu pingat tertinggi dari Jepun.

Pingat ini disampaikan kepada Sultan Abdulhamid Han. Dalam surat rahsia ini, Maharaja Jepun meminta Abdulhamid Han untuk “menghantar maklumat dalam Bahasa Jepun atau Perancis tentang mata pelajaran seperti agama Islam, ilmu pengetahuan, inovasi teknologi, dana (sistem kewangan), amal dan lain-lain”.

Insiden ini dicatat dalam dokumen sejarah dan rekod Uthmaniyah. Namun masih terdapat cerbisan fakta yang tidak diketahui : Why on earth has this azan reciting, clocked robot namely Alamet never been mentioned!

Menurut dokumen rasmi, ini adalah kerana : “Pingat Uthmaniyah akan dipersembahkan kepada Maharaja Jepun bersebelahan dengan hadiah.” Bahagian ini dicatatkan dalam dokumen-dokumen Jepun seperti : “Dengan nama Empayar Uthmaniyah, duta Sultan Abdulhamid Han ambassadors mempersembahkan pingat Uthmaniyah dan hadiah kepada Maharaja Jepun.” Bahagian yang paling halus, tidak menyebut nama Alamet di sini.

Ia harus menjadi pengetahuan setiap orang yang teknologi robot bukanlah sesuatu yang baru. Dalam sebuah akbar Uthmaniyah yang diterbitkan pada awal 1900-an, ia tertulis bahawa: Ada yang cuba untuk menguasai dunia dengan memanfaatkan Robot.

Berabad yang lalu, sarjana Islam telah melakukan kajian yang dikenali sebagai robot, namun yang pasti ia adalah ALAMET. Robot mengikut istilah bermaksud gentera yang melakukan arahan yang diprogram sebelumnya. Tidak banyak dari mereka yang mirip dengan manusia.

Wallahua’lam

sumber : http://aku-macjay.blogspot.com/2011/02/teknologi-robot-turki-uthmaniyah.html


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: