Posted by: peribadirasulullah | Mac 6, 2012

Membaca Al-Quran selepas keluar dari bilik pembedahan tanpa sedar

Remaja Jordan yang bertugas sebagai imam mengalami kecederaan dalam satu kemalangan, membaca Al-Quran Al-Karim dalam keadaan yang tidak sedarkan diri setelah keluar daripada bilik pembedahan- SubhanAllah, apa jua kelakuan atau perkataan yang kita gerakkan semasa kita sedar diri, Allah SWT akan gerakkan secara automatik apabila kita dalam keadaan tidak sedar.

Inilah maksud kata-kata Imam Al-Ghazali yang mengatakan ” apa sahaja perbuatan kita di dunia adalah gambaran perbuatan kita di alam Akhirat nanti “. Betapa malunya kita dihadapan Allah SWT apabila kita berkelakuan tidak senonoh dihadapan Allah SWT di Akhirat nanti.

Semoga Allah SWT memberi semangat kepada kita semua untuk melakukan ibadat dan menjauhkan kita semua daripada melakukan kejahatan, agar kita berkelakuan dan berkata-kata dengan perkataan terbaik dihadapan Allah SWT nanti, Amin Ya Rabbal Alamin.

أثار شاب أردني أجرى عملية جراحية مؤخراً دهشة الكثيرين وذلك بعدما فوجىء طبيبه الخاص بتلاوته للقرآن الكريم وهو مازال تحت تأثير المخدر.

وقال الطبيب الذي قام نشر الفيديو بموقع “يوتيوب” على حسابه الشخصي : الشيخ نضال شاب في الخامسة والثلاثين من العمر ويعمل إماماً في المسجد ويحفظ القرآن الكريم كاملاً دخل الى عمليات مستشفى البشير الحكومي في الأردن وقمت أنا شخصيّا بتخديره من أجل إجراء العمليّه الجراحية.

وأضاف : انظروا إليه بعد انتهاء العمليّة وكان لا يزال تحت تأثير البنج العام ودون أدنى وعي، الحمد لله الذي أكرمني بأن يكون هذا الشاب أحد مرضاي لأرى بأم عيني ما جرى، ربما لا يتعدّى هذا الفيديو الدقيقتين ولكن في الواقع ما جرى أن هذا الشاب نطق بالشهادة فوراً بعد أن أخرجت من حلقه أنبوب التنفس الأصطناعي وهذا أمر خارق للعادة.

وتابع : طبعاً تسمعون في الفيديو صوتي وأنا أحاول ايقاظه .. طبعاً ليرى من يرى الفيديو أنه يغط في نوم عميق، ذهبت بعد ساعتين الى غرفة الشيخ .. سلمت عليه وهنأته بالسلامه وأخبرته بما كان منه فحمد الله تعالى بصوت لا يكاد يسمع .. الله أكب


Responses

  1. Subhanallah.

  2. kuasa Allah…

  3. masyAallah….

  4. Subhanallah ..smoga kita selalu dituntun ntuk bisa membaca Al-Quran

  5. Surah apa yang dibaca ya?

    • Begitulah kemampuan Allah SWT untuk mengawal memory kita, begitu juga anggota kita yang akan menjawab pertanyaan Allah SWT di Akhirat nanti, semua secara sepontan. Betapa malunya kita apabila segala keaiban kita Allah SWT bongkarkan di Padang Mahsyar nanti.

  6. bersama kita jaga apa yang menjadi kepunyaan Nya . moga urusan kita di akhirat nanti di permudahkan NYa. amin.

  7. […] SUMBER […]

  8. beruntunglah mereka yang menjadikan Al-Quran sebagai teman di dunia, maka Al-Quran akan menjadi sahabat dan teman mereka alam kubur dan di akhirat


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: