Posted by: peribadirasulullah | Mac 18, 2011

PBB mengumumkan sekatan udara ke atas Libya

https://i2.wp.com/images.alwatanvoice.com/news/large/3901206999.jpg

Terjemahan  Google

Majlis Keselamatan PBB awal Jumaat 18/03/2011 diluluskan pada rancangan resolusi penetapan sekatan udara terhadap Libya, menyetujui resolusi yang diajukan oleh Perancis dan Inggeris dan kumpulan Arab, majoriti suara abstain sepuluh sampai lima abstain, termasuk Rusia, China dan Jerman.

Resolusi ini membolehkan pelaksanaan serangan udara terhadap Libya Gaddafi untuk mengelakkan penggunaan terhadap pesawat awam. Menteri Luar Negeri Perancis, Alain Juppe, bahawa langkah tersebut akan bermula dalam beberapa jam.

Untuk bahagiannya, Itali telah mengumumkan siap untuk menempatkan pangkalan udara untuk melayani aplikasi sekatan udara.

Dengan disetujuinya resolusi itu di bandar Libya Alzentan terletak di sebelah barat negara itu untuk merayakan resolusi api antarabangsa Sebagai ribu berkumpul di bandar Benghazi,. Dan mendedahkan kebahagiaan mereka dengan keputusan, yang memerlukan perlindungan orang awam, khususnya di bandar.

Dalam reaksi rasmi pertama dari rejim Libya, meremehkan resolusi dan mengatakan ia tidak setanding dengan kertas itu tertulis di.

Draft dari rancangan resolusi termasuk pengenaan no-terbang di atas Libya dan akan membolehkan negara-negara Arab dan kerjasama lain dengan PBB untuk melindungi orang awam, termasuk di bandar Benghazi, dikendalikan oleh pembangkang.

Keputusan untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi orang awam dan wilayah pemukiman awam yang menghadapi ancaman di Libya, termasuk di Benghazi, dan mengesampingkan menghantar kekuatan pendudukan.

Dan menekankan larangan perjalanan pemimpin Libya Muammar dan anak-anaknya dan rakan berhampiran dan membekukan aset mereka, dan menyeru untuk menamatkan keganasan dan memberi amaran terhadap tindakan kekerasan terhadap orang awam akan dianggap sebagai jenayah terhadap kemanusiaan.

Menurut koresponden Al-Arabiya di New York, di depan suara bahawa China dan Rusia suara Stmtanaan pada resolusi bisa bergabung dengan mereka, Jerman dan Afrika Selatan.

Menurut sumber di PBB dan diplomat Perancis bahawa hal itu akan mungkin untuk melaksanakan serangan disasarkan pada Khamis malam / Jumat 2011/03/17 laman tentera Libya selepas anda mendapat kelulusan daripada penggunaan kekuatan PBB.

Jam sebelum keputusan diharapkan pada 17/3/2011 mengatakan Mesir pada hari Khamis itu tidak akan menyertai dalam campur tangan tentera di Libya.

Bantuan tersebut Bakhoum, juru bicara Departemen Luar Negeri Mesir, kepada Reuters bahawa Mesir tidak akan antara negara-negara Arab, yang mungkin terlibat dalam aksi militer di Libya.

The Bakhoum menanggapi komentar-komentar dari U. S. Setiausaha Negara Hillary Clinton, yang mengunjungi Mesir sebelum menuju ke Tunisia, di mana dia bercakap tentang peranan Arab berpotensi. Dan sumber diplomatik Perancis mengatakan bahawa campur tangan apapun boleh merangkumi Perancis, Inggeris dan Amerika Syarikat atau lebih, dan sebuah negara Arab.

غزة – دنيا الوطن
وافق مجلس الامن الدولي فجر الجمعة 18-3-2011 على مشروع قرار يقضي بفرض حظر جوي فوق ليبيا، تمت الموافقة على القرار الذي تقدمت به كل من فرنسا وبريطانيا والمجموعة العربية، بأغلبية عشرة أصوات مقابل امتناع خمسة أعضاء عن التصويت منها روسيا والصين وألمانيا.

ويسمح القرار بتنفيذ ضربات جوية ضد ليبيا لمنع القذافي من استخدام الطيران ضد المدنيين. وأعلن وزير خارجية فرنسا الان جوبيه أن التحرك سيبدأ خلال ساعات.

من جانبها أعلنت إيطاليا أنها مستعدة لوضع قواعدها الجوية لخدمة تطبيق الحظر الجوي.

وفور الموافقة على القرار أطلق ليبيون في مدينة الزنتان الواقعة غرب البلاد النار ابتهاجا بالقرار الدولي.كما احتشد آلاف في مدينة بنغازي وعبروا عن سعادتهم بالقرار، الذي يطلب الحماية للمدنيين، خاصة في المدينة.

وفي أول رد فعل رسمي من النظام الليبي ، استخف النظام بالقرار وقال إنه لايستحق الورق الذي كتب عليه.

والمسودة لمشروع القرار تتضمن فرض حظر طيران فوق ليبيا وسيسمح للدول العربية وغيرها بالتعاون مع الأمم المتحدة بحماية المدنيين بما في ذلك في مدينة بنغازي التي تسيطر عليها المعارضة.

ويتضمن القرار اتخاذ كل الاجراءات الضرورية، لحماية المدنيين والمناطق السكنية المدنية التي تواجه تهديدا في ليبيا بما في ذلك بنغازي، ويستبعد إرسال قوة احتلال.

ويشدد على حظر السفر للزعيم الليبي معمر وأبنائه والمقربين منه وتجميد ممتلكاتهم، وينادي بوقف العنف ويحذر من أي أعمال عنف ضد مدنيين سيتم اعتبارها جرائم ضد الإنسانية.

وأفاد مراسل قناة العربية في نيويورك، قبيل التصويت أن الصين وروسيا ستمتنعان عن التصويت على القرار وقد تنضم اليهما المانيا وجنوب أفريقيا.

وذكرت مصادر في الامم المتحدة ودبلوماسيون فرنسيون أنه سيكون من الممكن شن غارات محددة الأهداف اعتبارا من ليل الخميس/ الجمعة 17-3-2011 على مواقع للجيش الليبي بمجرد الحصول على موافقة من الامم المتحدة باستخدام القوة.

وقبيل ساعات من القرار المنتظر قالت مصر الخميس 17-3-2011 إنها لن تشارك في أي تدخل عسكري في ليبيا.

وقالت منحة باخوم المتحدثة باسم وزارة الخارجية المصرية لرويترز، إن مصر لن تكون من بين الدول العربية التي قد تشارك في عمل عسكري في ليبيا.

وكانت باخوم ترد على تعليقات لوزيرة الخارجية الأمريكية هيلاري كلينتون التي زارت مصر قبل توجهها الى تونس حيث تحدثت عن دور عربي محتمل. وقال مصدر دبلوماسي فرنسي إن اي تدخل يمكن ان يشمل فرنسا وبريطانيا والولايات المتحدة ودولة عربية أوأكثر.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: