Posted by: peribadirasulullah | Ogos 21, 2010

Puasa dapat membersihkan segala bahan berbahaya dalam perut

https://i1.wp.com/www.lovely0smile.com/2010/Sora/Sora-019.jpg

Puasa boleh menghilangkan segala bahan racun yang berada dalam perut.

Surah Al-Baqarah, Ayat ;184.

(Iaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan[114], maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.

[114]. Maksudnya memberi makan lebih dari seorang miskin untuk satu hari.

Responses

  1. Assalamualaikum tuan editor…bolehkah tua n tulis tentang Allah tidak menerima amalan-amalan orang memakan makanan yang haram dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya. Kebanyakkan bahan kandungan makanan yang diproses adalah bahan yang tidak halal. makanan ini akan mengelapkan hati umat islam,sukar menerima ilmu Allah. kita perlu menjaga pemakanan. setinggi mana pun ilmu yang kita tuntut jika kita tidak menjaga pemakanan, kita tidak mencapai kesempurnaan iman terhadap Allah SWT.

    • Insya Allah.

    • Cuba lihat dalam tajuk : Utamakan sumber rezeki yang halal , satu tajuk lagi : Bagimanan Allah mendidik Rasulullah. cuba taip dalam carian blog saya.

  2. Assalam Admin. saya masih mencari artikel tentang Sahabat Nabi.Saya pernah terbaca tajuk. Ayat lebih kurang begini ‘Sahabat yang tetap pendirian ‘ .Bolehkah Admin memmberi link kepada sya. Maklum bls Admin sya dahului ucapan terima kasih.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: