Posted by: peribadirasulullah | Ogos 2, 2010

Mukjizat Qoilulah dan Nikmat tidur di malam hari

https://i2.wp.com/kaheel7.com/userimages/sleep_learning_00.JPG

“dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah tidurmu di waktu malam hari dan Qoilulah di siang hari dari ….

https://i2.wp.com/kaheel7.com/userimages/sleep_learning_01.JPG

Dalam kajian baru-baru ini (yang diterbitkan dalam jurnal Nature Neuroscience) para saintis  menemui bahawa tidur pada malam hari tidak cukup untuk manusia, tetapi harus tidur siang hari untuk waktu singkat (satu setengah jam, Qoilulah ) . Para saintis  telah menemui bahawa otak sebetulnya merasa lelah di siang hari akibat akumulasi informasi yang sampai kepadanya tahap kinerjanya menjadi kurang efisien dan dengan demikian otak  memerlukan rehat sejenak. Kerehatan  ini bagi otak merupakan penyusunan kembali maklumat  dan pengorganisasian gelombang-gelombang sel dan memantapkan maklumat  yang diperoleh pada waktu siang hari.

Oleh yang demikian,  para saintis menegaskan pentingnya tidur di malam hari dan  tidur sebentar di siang hari untuk  pemberian kerehatan kepada otak kita serta memperkuatkan  memori. Mereka berpendapat  bahawa orang yang biasa tidur sebentar di siang hari, kinerja ilmiahnya mereka lebih baik  dan kemampuan mengingati kembali  sesuatu  dengan  lebih cepat.

https://i2.wp.com/kaheel7.com/userimages/sleep_learning_06.JPG

Para saintis  merumuskan : Fenomena tidur sejenak di siang hari atau Qoilulah adalah sebuah sebuah mukjizat yang perlu  direnungkan dan dikaji lebih mendalam kerana ia merupakan fenomena kompleks. Maha Suci Allah yang telah mengisyaratkan dalam kitab suci-Nya al-Quran tentang pentingnya tidur di malam hari danQoilulah di  siang hari dan menegaskan bahawa tidur adalah salah satu tanda kebesaran Allah dan mukjizat yang wajib  menjadi satu renungan.  Allah berfirman:

(وَمِنْ آَيَاتِهِ مَنَامُكُمْ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَابْتِغَاؤُكُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآَيَاتٍ لِقَوْمٍ يَسْمَعُونَ) [الروم: 23].

“ dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah tidurmu di waktu malam dan siang hari ( Qoilulah ) dan usahamu mencari sebagian dari karunia-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarkan”. Surah Al-Rom 23.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: