Posted by: peribadirasulullah | Jun 2, 2010

Turki dan Sweden membatalkan pertandingan bolasepak dengan israeil

http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos/tim-turki.jpg&h=235&w=355&zc=1

Turki dan Sweden membatalkan pertandingan bolasepak dengan israeil sebagai tanda bantahan terhadap kezaliman yang telah dilakukan oleh israeil terhadap Sukarelawan Turki yang telah Mati Syahid.
Persatuan bolasepak  Turki dalam  web memutuskan untuk membatalkan pertandingan persahabatan yang dijadualkan pada Rabu 02/06/2010  di Tel Aviv dan meminta pasukan kebangsaan Turki  yang berada di Israel untuk kembali secepat mungkin berdasarkan keputusan langsung dari Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan .

Persatuan bolasepak  Turki menolak pengumuman tersebutdan menolak alasan yant telah diberikan oleh Perdana Menteri, namun media Turki melaporkan bahawa ketegangan diplomatik diantara kedua negara, yang meletus setelah serangan israeil pada kapal  bantuan yang membunuh dan mencederakan  puluhan aktivis Kedamaian Turki merupakan alasan di sebalik keputusan yang dianggap akan diikuti oleh keputusan lain di peringkat persatuan bolasepak.

Sebelum ini  dijadualkan pertandingan akan berlangsung di Tel Aviv sebagai persiapan persediaan untuk Piala Uni Eropah, dimana pertemuan memutuskan pendirian sebuah kem  latihan pasukan  bolasepak  Turki yang berlangsung selama beberapa hari berdasarkan kesetujuan sebelumnya antara dua belah pihak.

Sementara itu, Tim Sepakbola Israel mengungkapkan penyesalannya atas keputusan pembatalan pertandingan dengan mengatakan sudah menerima surat dari delegasi Turki yang mengandungi pembatalan pertandingan dan penghantaran segera pasukan bolasepak   menunjukkan bahwa resolusi dikeluarkan oleh arahan Perdana Menteri Turki dan bukannya  dari Persatuan bolasepak  tempatan.

Pasukan israel mengatakan  penyesalannya “kerana mencampur-adukkan antara politik dan sukan,” dan dipercayai bahawa kemungkinan pertandingan diteruskan juga jika ada perkembangan politik terakhir kembali pulih.


Responses

  1. 1 lgkh yg bijak dlm usaha membenci israel..

    • lebih baik bantal saja aktiviti yang dgn negara israil agar sedikit sebanyak dpt kesan yang negatif.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: