Posted by: peribadirasulullah | Mei 29, 2010

5 Ujian Allah SWT sebagai tanda Allah Mencintai kita

https://i0.wp.com/sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs306.snc3/28926_123172877705950_100000397150189_185167_356423_n.jpg

تبسم فإن الله ما أشقاك إلا ليسعدك

1- Senyumlah… Sesungguhnya apa yang bebankan atau menyusahkan kita, adalah untuk membahagiakan kita.


وما أخذ منك إلا ليعطيك

2- Apa yang Allah SWT ambil dari kita adalah akan dianugerahkan di Akhirat kelak.


وما أبكاك إلا ليضحكك

3- Apa yang Allah SWT menyebabkan kita menangis, adalah kerana Allah ingin melihat kita ketawa di akhirat kelak.
وما حرمك إلا ليتفضل عليك

4-Apa yang Allah SWT haramkan untuk kita adalah supaya kita mendapat kebaikkan daripadanya.


وما ابتلاك إلا لأنه يحبك

5-Apa yang Allah SWT turunkan atau timpakan bala adalah tanda Allah SWT mencintai kita.


جعلك الله ممن نادى بهم الملائكه قائلاً: إني أحب فلان فأحبوه

Semua mereka yang menerima  bala atau  ujian  Allah SWT,  Allah SWT  akan arahkan Malaikat untuk menjemput kita di Akhirat kelak dengan FirmanNya :

Sesungguhnya Daku mencintai si fulan kerana Si fulan telah terbukti mencintai Daku.


Responses

  1. syukran atas banyak sangat perkongsian ilmu daripada blog ini… Alhamdulillah dan ana minta izin untuk copy info dalam blog ni. Semoga berjaya dunia dan akhirat,insyaAllah.

    syukran…

    • Jadikanlah Ilmu Allah SWT sebagai penyuluh hidup kita.

  2. Salam tuan,

    saya copy ke bahagian gadget blog saya bahagian bawah sekali.. harap dibenarkan.. terima kasih

    • Silakan.. selamat menyambut ramadhan al-Mubarak.. Jernihkan jiwa kita dalam bulan yang mulia ini. Tingkatkan dan tambahkan nilai ketaqwaan kepada Allah SWT. Tahniah kerana blog anda lebih baik daripada blog saya.

  3. Alhamdullillah saya membuka blog yang benar…
    saya yang hampir putus asa…karena hati yang tersakiti…mencari obat dengan jalan Allah…
    semoga Allah menyembuhkan saktii di hati ku ini…

    makasih, blog nya sangat bermanfaat buat ku…
    ^_^

  4. Alhamdullilah……

  5. ALHAMDULILLAH….

  6. salam..
    sy pun nak copy jugak bahagian2 dlm blog saudara utk d kongsikan bersama rakan2 sy..izinkan sy ye….terimakasih wassalam

  7. alhamdulillah……syukur kt ke hadrat ALLAH krn limplh & kurnia nya dpt ktb’temu dlm mjlis imul yg sngat b’guna ini….hrp ALLAH m’lihat kesucia hti kt dlm m’gembang kn ilmu ALLAH INI!!!!insaALLAH…….WASALAM

  8. mohon copy nya

    • Silakan. Semoga memberi manfaat untuk kehidupan kita di dunia dan Akhirat. Amin Ya Rabbil Alamin.

  9. Saya mendapat ketenangan membaca blog ini. Banyak manfaatnya untuk yang memahami.

    • Semaga Allah SWT menyayangi kita semua dan menerima kita sebagai hambaNya yang bersyukur di atas nikmat pemberianNya. Amin Ya Rabbal Alamin.

  10. Assalamualaikum,

    Minta izin share this article.
    Terima Kasih.

    • W.Salam.
      Silakan.

  11. assalamualaikum .

    ana minta copy ilmu ini .

  12. assalamualaikum .

    anan minta izin utk copy ilmu di atas

    • W.Salam, Silakan.

  13. assalamualaikum…

    minta kebenaran utk share semua artikel yang ada dalam blog ini ya…

    • W.Salam. Silakan semoga memberi manfaat bersama di dunia, tambah-tambah lagi di Akhirat nanti.

  14. Assalamualaikum,

    Saya pun nak mintak izin copy article ni..
    Terima kasih

  15. tnang hatiku mmbacany..mudah2an akn ku sntiasa mngingatiny…

  16. Assalamualaikum…

    saya mohon kebenaran utk share artikel yang ada dalam blog ini ya…

    Terima kasih atas ilmunya…..

    • W.Salam. Silakan.

  17. syukur

  18. alhamdulillah..subhanallah..allahuakbar…

  19. Aamiin

  20. Assalamualaikum.. mohon utk copy ye…

    Terima kasih..

  21. Assalamualaikum..mohon copy n share.mg manfaat kpd semua.tq

    • W.Salam, silakan. Jazakumullahu Khairul Jaza’.

  22. subahanallah …

  23. ASSALLAMMUALAIKUM, USTAZ.
    syukran jazillan atas ilmu yang dikongsikan .. semoga bermanfaat buat semua.. In Shaa Allah.. ana ade copy ape yang ustaz kongsikan.. diharap ustaz izinkan.
    selain itu, ana adebeberapa soalan yang nk diajukan kepada ustaz. maaf andai soalan ini agak memeningkan ustaz.. Wallahhu a’alam.

    ade ade masalah dgn keluarga ana. ade yang dri keluarga sebelah mak ana,, dyerorg macam tak berape nak berpuas hati ngam ana.. dyerorg cakap macam2 kat ana n then smpai satu masa.. ana mcm trasa larr jugakk ape yg dyerorg kata..
    tmbh2 pasal si sepupu ana ,, dyer ajnabi.. ustaz pun mesti sedia maklum akan sikap manusia yang selalu membela seseorg walaupun apa yang dia bela, itu belum tentu betul atau slh.. jadi,kadang2 ana takk tau nak buat ape sbb dyer punye mak( mak saudara ana) dn nenek ana sendiri seakan2 membela dyer. smpai satu saat,, kadang2 apabila ummi menyatakan hasrat utk blk kg.,, ana agak berat hati.. INI kerana, mungkin ana ade buat salah terhadap dyerorg.. tapi,, ana takk tau ape yang telah ana buat smpai dyerorg bagi kata2 sadis, n smpai xblh maafkan ana dn pelbagai lagi utk ana.. tpi, ana nak buat mcm mne utk perbetulkannya skaligus perbetulkan perspektif dyerorg terhadap ana. malahan, hubungan ana dgn keluarga tue tak akrab sngt bahkan kebiasaannya ana jrg berborak dgn dyerorg.. sbb dyerorg mmg jenis yg kurang berckp. :( Wallahhu a’alam.

    satu lagi,, masalah ni antara antara ana dgn ahli keluarga sendiri, iaitu dgn abg ana.. ana kadang-kadang jenis xtentu emosi..sekejap baik, sekejap tidak.. ana ade gaduh ngam abg ana sbb ana ade terlepas kata2 kat dia.. ana rasa kata2 yang ana kata itu mmg bkn utk kehinaan atau ape2..dan mmg ana sdh terbiasa dgn berkata begitu.. setahu ana,, ana tidak berkata seteruk hinaaan atau lebih lagi.. bahkan,, bkn utk ape2.. ana cuma ingin menegur cara dyer yang mengajar adex ana yg kecil tue.. jadi, ana rasa baik ana tegur.. mungkin dyer slh fhm n then marah kat ana.. dyer ade ckp dlm keadaan mrh ats sesuatu perkara kat ana,, tapi ana kurang pasti ape,.. dah brape hari, hmpir sebulan asenya dyer pergi kl.. dyer pergi kerja buat sementara.. ana langsung xcontact dyer.. lagipun, setahu ana ,, dyer agak panas baran.. jadi, ana takut utk kemukakan masalah ini.. mmg dyer xpandang dn ape2 lah kat ana.. mula asingkan diri dri ana. dn sebagainya.. ana tak tau nk buat camne? mungkin ini mmg slh ana.. Wallahhu a’alam.

    Diharap, ana dpt mklum blz dri ustaz.. In Shaa Allah.. Syukran kerana banyak manfaat yang ana dapat daripada blog ustaz ini. Semoga Allah swt mempermudahkan urusan ustaz di dunia dan di akhirat. Dan semoga Allah swt melimpahkan Rahmat yang xputus2 utk ustaz.. Fii Hifzillah.. In Shaa Allah..

    • W.Salam.
      Apa yang saudari hadapi ada satu ujian daripada Allah SWT,saudari telah dianugerahkan oleh Allah SWT perasaan untuk melakukan kebaikan (amar maaruf) tetapi Allah SWT menguji saudari untuk mencapai pahala ke arah tugas suci tersebut.

      Yakin dan percayalah bahawa Allah SWT sentiasa menCintai hambaNya. Setiap tarikan nafas yang kita sedut kita marilah kita ucapkan Alhamdulillah dan disertai dengan niat Ibadat. Begitulah pergerakkan saudari untuk melakukan amar maaruf juga apabila disertakan dengan rasa Cintakan Allah SWT dan niat Ikhlas pasti mendapat pahala dan tidak merasakan kepenatan dalam tindakan saudari.

      Rasulullah SAW adalah Insan yang paling Mulia, Baginda keluar berdakwah dan mencari manusia untuk didakwah. Amatlah salah apabila kita mengeluarkan kata-kata ” anak murid mesti cari guru, guru tidak wajib cari anak murid ” perkataan ini adalah perkataan sekular yang tidak ada roh Ketuhanan Kepada Allah SWT.
      Memang terlalu ramai umat Islam sekarang berpendapat demikian, sedangkan sejarah Rasulullah SAW yang amat mulia telah diukirkan oleh Allah SWT dalam Al-Quran, bahawa Baginda Junjungan kita telah menggadaikan nyawa, menghabiskan segala harta, badan Baginda kurus kerana berdakwah dijalan Allah SWT,sanak-saudara dan isteri Baginda Siti Khadijah juga turut merasai penderitaan disebabkan hanya Kalimah La Ilaha Illallah.

      Saudari teruskan berakhlak mulia dan bergaullah dengan sesiapa sahaja dengan penuh hikmah, jangan lupa saudari selitkan didalam jiwa saudari ” Aku Ingin Mencari Pahala di setiap sudut, samada kata-kata, tindakan atau pun lintasan niat hati “. Sesungguhnya sudah menjadi lumrah manusia sentiasa mencari keaiban orang lain tetapi utamakanlah apa yang Allah SWT katakan kerana Hati Orang Mukmin Sentiasa Utamakan Allah SWT dalam semua perkara.
      Kita memiliki matlamat dan Tujuan dalam hidup, kita tidak boleh Korbankan Matlamat dan Tujuan KIta yang suci sekadar ingin meraihkan kepujian manusia.
      Inilah dakwah dan jihad sebenar yang wajib saudari pikul, pujilah kepada Allah SWT kerana Saudarilah adalah mujahidah pilihan Allah SWT dizaman Ghuraba’.

      Semoga Saudari terus bersemangat untuk mencari sejuta pahala disetiap dugaan yang Allah SWT Anugerahkan.
      Amin Ya Rabbal Alamin.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,703 other followers

%d bloggers like this: