Posted by: peribadirasulullah | April 24, 2010

Lihatlah Perkembangan kristian di Timur Tengah yang menakutkan

https://i0.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3027.gif

Iraq bukan lagi negara umat Islam.

https://i2.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3029.gif

Tawaran percutian untuk mereka yang masuk kristian.

https://i0.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3028.gif

Kanak-kanak iraq yang telah masuk kristian tersenyum riang.

https://i0.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3026.gif

https://i2.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3025.gif

https://i1.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3023.gif

https://i1.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3017.gif

http://www.bakhdida.com/News75/Mar30.htm

https://i0.wp.com/www.bakhdida.com/News75/march3014.gif

https://i0.wp.com/www.bakhdida.com/News75/March307.gif

https://i0.wp.com/www.bakhdida.com/News75/March306.gif

https://i1.wp.com/www.marnarsay.com/Photo/Talem%20Almasihe/Kayasa/images/bild_004.jpg

https://i2.wp.com/www.marnarsay.com/Photo/Talem%20Almasihe/skarholmen_festen/images/nawar_470.jpg

https://i0.wp.com/www.marnarsay.com/Photo/Talem%20Almasihe/Skarholmen_01/images/nawar_590.jpg

https://i2.wp.com/www.marnarsay.com/Photo/Talem%20Almasihe/Janan_festen/images/resized_dsc_0070.jpg

https://i2.wp.com/www.marnarsay.com/Photo/Talem%20Almasihe/Skartorsdag_skarholmen_2009/images/cimg2883.jpg

نحن الكلدان القادمون من المشرق (العراق , سوريا , تركيا ولبنان) أبناء الكنيسة الكلدانية التي قبلت المسيحية على يد مار توما الرسول في القرن الأول الميلادي بواسطة تلميذه مار اداي و مار ماري اللذين بشرا في هذه الأرض المقدسة ارض أبينا إبراهيم الذي لبى دعوة الله من ارض اور الكلدانية المباركة.

Lihatlah perkembangan kristian di timur tengah terutamanya di Iraq, Syria, Lubnan dan Turki disebalik penjajahan amerika di timur tengah .

فقد تأسست الكنيسة في بلاد مابين النهرين وكبرت ووصلت حدودها إلى التبت والهند وقد وصل تعداد كنيسة المشرق إلى كثر من 80 مليون نسمة بسبب الظرف التي مرت بها الكنيسة الكلدانية والى يومنا هذا, بدأت الهجرة إلى الغرب. وبدأ الكلدان بالتبشير بالمسيحية من جديد , في عام 1886 وصل أول كلداني إلى أمريكا واستمرت الهجرة إلى أمريكا حتى وصل عددهم إلى أكثر من عشرات الآلاف ولهم أساقفة وكهنة وكنائس , وبعدها بدأت الهجرة إلى كندا واستراليا . أما الهجرة إلى أوربا فكانت خجولة حيث كان الكلدان يأتؤن إلى أوروبا من اجل الدراسة أو التجارة . وبسبب الظروف والأوضاع التي مر بها العراق في بداية الستينات بدأت الهجرة من القرى إلى المدن وبعدها بدأت الهجرة إلى بقية الدول. ففي التسعينات بدأت الهجرة بشكل اكبر . أما في السويد فكان كلدان تركيا أول من وصل وكان ذلك في نهاية الستينات وبعدها جاء كلدان سوريا ولبنان وعدد قليل من كلدان العراق في نهاية السبعينيات, أما كلدان العراق فقد بدأت هجرتهم في بداية التسعينيات و قد أصبح عددهم الآن في السويد يزيد عن عشرة ألاف شخص منتشرين في أرجاء المملكة من شماله إلى جنوبه..

Sumber :

http://www.marnarsay.com/index.htmlResponses

 1. Astagfirullahala’zim….semoga kita dan negara kita dijauhkan daripada didatangani bala dunia ini…semoga kita semua dikuatkan iman & dimatikan juga didalam iman dan Islam…

  Thanks syeikh atas setiap info yg berguna dlm blog anta….

 2. boleh tanya tak?perdana menteri iraq tu masuk kristian juga ke?

  • PM iraq tak masuk kristaian tpi kuasa pentadbiran iraq di tangan US.

 3. mungkin islam akan lenyap dibumi arab dan islam akan bangkit disebelah asia tenggara….atau di eropah..

 4. wah thanks for the info…kenapa iran masuk kristian?…adakan mereka pegagan agama mereka LEMAH?

 5. teramat menyedihkan…akidah islam yang di pupuk sekian lama dalam diri mereka hancur..
  Doakan mereka kembali kepada hidayah Allah
  dan kembali kepada Nur Islam…

 6. sahabat lau ada rakaman video tragedi ambon bg kat ana ,syukran

 7. malaysia pnya pentadbiran bkn dr sejak tamat peperangan mmg
  di tgn US ke?
  Negara kter pnya penyebaran kristian lg Hebat, cme kter diulit mimpi je.
  xsedarkan diri. Mereka gerak secara senyap dan disembunyi dan
  menjadi rahsia negara.. tgk jer bangsa kter murtad setahun brapa?
  huhuhu

  • “kebebasan Murtad di bawah Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan”
   masih lagi tidak berubah…
   sapa yang buat perlembagaan ini..tentulah Inggeris..

   Shahih Muslim
   -Imam Muslim-
   Kitab Iman
   Bab 8: Perintah memerangi manusia hingga mereka mengucap “laa ilaaha illallaah Muhammadur Rasuulullaah”, mendirikan salat, mengeluarkan zakat dan beriman kepada semua yang dibawa oleh Rasulullah صلی الله عليه وسلم siapa melakukan semua itu, maka akan terpelihara diri dan hartanya kecuali dengan alasan yang benar, memerangi orang yang enggan mengeluarkan zakat atau enggan menunaikan hak-hak Islam yang lain dan kepedulian imam terhadap syiar-syiar Islam

   حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا لَيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ عُقَيْلٍ عَنْ الزُّهْرِيِّ قَالَ أَخْبَرَنِي عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُتْبَةَ بْنِ مَسْعُودٍ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ لَمَّا تُوُفِّيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَاسْتُخْلِفَ أَبُو بَكْرٍ بَعْدَهُ وَكَفَرَ مَنْ كَفَرَ مِنْ الْعَرَبِ قَالَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ لِأَبِي بَكْرٍ كَيْفَ تُقَاتِلُ النَّاسَ وَقَدْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أُمِرْتُ أَنْ أُقَاتِلَ النَّاسَ حَتَّى يَقُولُوا لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ فَمَنْ قَالَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ فَقَدْ عَصَمَ مِنِّي مَالَهُ وَنَفْسَهُ إِلَّا بِحَقِّهِ وَحِسَابُهُ عَلَى اللَّهِ فَقَالَ أَبُو بَكْرٍ وَاللَّهِ لَأُقَاتِلَنَّ مَنْ فَرَّقَ بَيْنَ الصَّلَاةِ وَالزَّكَاةِ فَإِنَّ الزَّكَاةَ حَقُّ الْمَالِ وَاللَّهِ لَوْ مَنَعُونِي عِقَالًا كَانُوا يُؤَدُّونَهُ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَقَاتَلْتُهُمْ عَلَى مَنْعِهِ فَقَالَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابِ فَوَاللَّهِ مَا هُوَ إِلَّا أَنْ رَأَيْتُ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ قَدْ شَرَحَ صَدْرَ أَبِي بَكْرٍ لِلْقِتَالِ فَعَرَفْتُ أَنَّهُ الْحَقُّ

   Hadis riwayat Abu Hurairah رضي الله عنه, ia berkata:Ketika Rasulullah صلی الله عليه وسلم wafat dan kekhalifahan digantikan oleh Abu Bakar, sebagian masyarakat Arab kembali kepada kekufuran. (Ketika Abu Bakar ingin memerangi mereka), Umar bin Khathab berkata kepada Abu Bakar: Kenapa engkau memerangi manusia (orang-orang murtad), bukankah Rasulullah صلی الله عليه وسلم telah bersabda: Aku diperintah untuk memerangi manusia sampai mereka mengucapkan: Laa ilaaha illallah. Barang siapa telah mengucapkan: Laa ilaaha illallah berarti harta dan dirinya terlindung dariku, kecuali dengan sebab syara, sedangkan perhitungannya terserah pada Allah. Abu Bakar menanggapi: Demi Allah, aku akan perangi orang yang membedakan antara salat dan zakat. Karena zakat adalah hak harta. Demi Allah, seandainya mereka enggan memberikan zakat binatang ternak kepadaku yang sebelumnya mereka bayar kepada Rasulullah صلی الله عليه وسلم, niscaya aku akan perangi mereka karena tidak membayar zakat binatang ternak

   Riyadhus Shalihin
   -Imam An-Nawawi-
   Bab 16: Perintah Memelihara Sunnah Dan Adab-adabnya
   Kesepuluh: Dari Ibnu Abbas radhiallahu ‘anhuma, katanya: “Rasulullah صلی الله عليه وسلم berdiri di hadapan kita semua untuk memberikan nasihat. Beliau bersabda:
   “Hai sekalian manusia, sesungguhnya engkau semua itu akan dikumpulkan kepada Allah Ta’ala dalam keadaan telanjang kaki, telanjang badan dan kuncup – tidak dikhitan, sebagaimana firman Allah Ta’ala yang artinya: “Sebagaimana Kami memulai membuat makhluk untuk pertama kalinya, maka itulah yang Kami ulangkan kembali. Sedemikian adalah janji atas Kami sendiri, sesungguhnya Kami akan melaksanakan yang sedemikian itu.” (al-Anbiya’: 104)
   “Ingatlah, bahwasanya pertama-tama makhluk yang diberi pakaian pada hari kiamat ialah Ibrahim a.s. Ingatlah, bahwasanya Ibrahim itu akan didatangkan dengan disertai beberapa orang dari ummatku, kemudian orang-orang itu diseret ke sebelah kiri -maksudnya ke arah neraka. Saya berkata: “Ya Tuhanku, mereka adalah sahabat-sahabatku.” Lalu kepadaku dikatakan: “Sesungguhnya engkau tidak mengetahui apa yang mereka ada-adakan sepeninggalmu.” Oleh sebab itu saya berkata sebagaimana yang diucapkan oleh seseorang hamba yang shalih – yakni Nabiullah Isa a.s.: “Dan saya dapat menyaksikan perbuatan mereka selagi aku ada di kalangan mereka – semasih sama-sama di dunia,” hingga ucapannya “Maha Mulia Serta Bijaksana.”
   Lengkapnya ucapan Nabiullah Isa a.s. itu tersebut dalam sebuah ayat yang artinya:
   “Dan saya dapat menyaksikan perbuatan mereka selagi aku ada di kalangan mereka. Tetapi setelah Engkau menghilangkan diriku, maka Engkaulah yang mengamat-amati atas kelakuan-kelakuan mereka itu dan Engkau adalah Maha Menyaksikan atas segala sesuatu. Jikalau Engkau menyiksa mereka, maka mereka itupun hamba-hambaMu, tetapi jikalau Engkau mengampuni mereka, maka sesungguhnya Engkau adalah Maha Mulia lagi Bijaksana.” (al-Maidah: 117-118)
   “Setelah itu lalu dikatakan kepadaku: “Sebenarnya mereka itu tidak henti-hentinya kembali pada kaki-kakinya – maksudnya menjadi murtad dari agama Allah – sejak engkau berpisah dengan mereka itu.” (Muttafaq ‘alsih)

 8. sabar, nanti kita tunggu sama2 kena laknat…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: