Posted by: peribadirasulullah | April 7, 2010

Graf Memotong Kuku Mengikut Sunnah Rasulullah SAW


Responses

 1. sunnah

 2. salam
  selama ni slh graf
  tq

 3. salam..mntak izin kat admin sy nak save gmba ni ye..dan nak sebarkan di bl0g sy..jazakallah..

 4. Ingin belajar lbh dlm Islam…anak Mualaf perlu belajar….

  • Saya amat menyanjung anda dan kaum muallaf yang mendapat Cahaya Ilahi dizaman ini. Anda adalah Insan Pilihan Allah SWT, anda terlalu amat mulia di sisi Allah SWT. Bersabarlah dengan kerenah umat Islam Malaysia yang sangat-sangat mementingkan metarial, ambillah panduan dari Umat Islam Malaysia jika selari dengan Al-Quran dan Al-Hadis. Bergantunglah anda dengan Tali Allah SWT. Cintailah Allah SWT dan Rasulullah SAW dengan sepenuh hati, berdoalah dan berdampinglah dengan Allah SWT setiap malam disaat MalaikatNya melabuh syap kedunia ini. Sesungguhnya anda lebih mulia dari kami yang bergelombang dengan dosa tetapi tidak pernah menyesali perbuatan kami. Di waktu malam berdoa dan menyembah Allah SWT, di siang hari menyembah metarial dan pangkat , walaupun bergelar ustaz.Perempuan pula berpakaian seksi tanpa malu kepada pandangan Allah SWT. Segala-galanya telah menjadi adat dan budayakami, sedangkan pada hakikatnya kami sentiasa menambah dosa setiap hari. Semoga Allah SWT memberkati kita semua… Ya Allah tetapkanlah Iman saudari kami seagama, permudahkanlah segala urusannya, murahkanlah rezekinya dan kurniakanlah kesihatann dan kesejahteraannya sekeluarga… Amin Ya Rabbal Alamin. Salam Ukhuwah Islamiah daripada saya .. . السلام عليكم ورحمة الله وبركاته .

   Kisah Jiran Nabi Musa A.S. dengan Dua IbuBapanya..

   Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah.Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

   Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. “Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?”. Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.

   Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

   Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor khinzir betina yang besar. Khinzir itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. “Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh keheranan.

   khinzir itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik.
   Setelah itu khinzir itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik.
   Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor khinzir jantan yang lebih besar.
   khinzir itu juga dimandikan dan dibersihkan.
   Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang.
   khinzir itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

   Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa.
   “Wahai saudara! Apa agama kamu?”
   “Aku agama Tauhid”, jawab pemuda itu iaitu agama Islam.
   “Habis, mengapa kamu membela khinzir? Kita tidak boleh berbuat begitu.” Kata Nabi Musa.

   “Wahai tuan hamba”, kata pemuda itu.
   “Sebenarnya kedua khinzir itu adalah ibubapa kandungku.
   Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi khinzir yang hodoh rupanya.

   Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain.
   Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak.
   Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi.
   Walaupun rupa mereka sudah menjadi khinzir, aku tetap melaksanakan tugasku.”, sambungnya.

   “Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.”, tambah pemuda itu lagi.

   Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s.
   ‘Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepasa kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa khinzir pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami.”

   Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : “Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga.”

   Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti khinzir.
   Mudah-mudahan ibubapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.

   Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.

   Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T.

   Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibubapa di alam kubur.
   Rujukan : http://mksuzanna.blogspot.com/

 5. madu tualang, klik sini
  http://madu.com.my/aff/?id=73348

 6. ustaz..saya mohon utk berkongsi apa saja yg baik di dalam blog ini..agar dapat dipanjangkan lagi ilmu2 yg masih kita tidak ketahui….

  • Silakan.

 7. ada maksud tertentu tak tentang susunan potong kuku tu?

  • Pasti ada hikmah disebalik Sunnah Junjungan SAW.

 8. Salam,Mohon kongsikan maklumat dalam blog ni …

  • W.Salam, Silakan semoga memberi manfaat di dunia dan Akhirat. Amin Ya Rabbal Alamin.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: