Posted by: peribadirasulullah | Januari 29, 2010

Gambar Mekah Madinah Dulu dan Kini

صور نادرة لمكة المكرمة والمدينة المنورة

نبدأ بصور مكة المكرمة

صور نادره لمكه المكرمه

الجمرات … وسبحان مغير الأحوال

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

صور نادره لمكه المكرمه

هذه صور للمدينة المنورة قديما وحديثا…..ونشاهد معا التطور الهائل الذي حصل في مسجد
الرسول صلى الله عليه وسلم…اللهم ارزقنا زيارة حرمك ومسجد رسولك جميعا ان شاء الله
أترككم مع الصور

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

سبحان الله شوفو حتى البقيع

صور نادره للمدينه المنوره

صور نادره للمدينه المنوره

متحف دار المدينة للتراث العمراني والحضاري" أول متحف متخصص للمدينة المنورة (واس) 17/5/1435 هـ

متحف دار المدينة للتراث العمراني والحضاري" أول متحف متخصص للمدينة المنورة (واس) 17/5/1435 هـ

متحف دار المدينة للتراث العمراني والحضاري" أول متحف متخصص للمدينة المنورة (واس) 17/5/1435 هـ

متحف دار المدينة للتراث العمراني والحضاري" أول متحف متخصص للمدينة المنورة (واس) 17/5/1435 هـ

متحف دار المدينة للتراث العمراني والحضاري" أول متحف متخصص للمدينة المنورة (واس) 17/5/1435 هـ

الحرم

سوق المدعى

 

https://www.paldf.net/forum/showthread.php?t=680433

http://www.spa.gov.sa/report-viewer.php?id=1210745

http://abunawaf.com/

 

 

BERITA GEMBIRA , TAWARAN TERISTIMEWA ALLAH SWT UNTUK ANDA …

 PAKAIAN, MINUMAN DAN MAKANAN SYURGA  UNTUK KITA NIKMATI.

Rasulullah SAW tidak bernah berbohong dan janji Allah SWT sentiasa benar, renungilah hadis-hadis yang kami rakamkan dalam risalah ini.

السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته

Tuan Sri/Puan Sri, Dato’ Sri/Datin Sri, Dato’/Datin, /Prof. Dr./Tuan/Puan,
Muslimin/Muslimat, Saudara/Saudari

Kepada Sesiapa Yang Berkenaan

Tuan/Puan,

Merujuk kepada perkara di atas, dengan rendah hati saya Ustaz Amin bin Mohamed  (Pengerusi  Ihya Assunnah Solution – Malaysia ) sahabat karib kepada Ustaz Mohd Amin bin Ismail  (Mudir Pondok An-Nuur Kampot,Kemboja) memohon jasa baik pihak puan untuk membantu memberikan sumbangan dana. Sumbangan ini adalah demi membantu meringankan beban dan tanggungan kami untuk membiayai pembelian keperluan asas para pelajar terutama beras, bil eletrik dansebagainya.

DENGAN CARA ANDA MENDERMA UNTUK MEMBELI BERAS BAGI MEMBERI MAKAN KEPADA PARA HAFIZ YANG SENTIASA BASAH BIBIR MEREKA DENGAN KALIMAH SUCI AL-QURAN, SEOLAH-OLAH ANDA TELAH MENEMPAH SEBUAH HIDANGAN UNTUK KELUARGA  ANDA DI SYURGA NANTI.

SETIAP BIJI BERAS YANG ANDA LABURKAN UNTUK MEREKA YAKINLAH IANYA AMAT BERNILAI DISISI MEREKA DAN BEGITU JUGA NILAINYA DI SISI ALLAH SWT – SEMOGA ALLAH SWT MENGGANJARI SEDEKAH  ANDA DENGAN GANDAAN DAN REZEKI YANG TIDAK BOLEH DI NILAI OLEH MANUSIA ,  AMIN YA RABBAL ALAMIN.

Sabda Nabi SAW…

☛Daripada Abu Said al-Khudri r.a, dari Nabi S.A.W,
Baginda telah bersabda yang maksudnya:

”Mana-mana orang mukmin yang memberi makan kepada seorang mukmin semasa ia lapar, nescaya Allah memberi makan kepadanya pada hari kiamat dari buah-buahan Syurga dan mana-mana orang mukmin yang memberi minum kepada seorang mukmin semasa ia dahaga, nescaya Allah memberi minum kepadanya pada hari kiamat dari minuman syurga yang tersimpan dengan sebaik-baiknya dan mana-mana orang mukmin yang memberi pakai kepada seorang mukmin semasa ia memerlukan pakaian, nescaya Allah memberi pakaian kepadanya dari pakaian syurga.”
(At-Tirmidzi)

 

☛Dalil al-Quran:
Bandingan (sedekah) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya. (surah Al-Baqarah, 2: 261)

Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan di siang hari secara tersembunyi dan terang-terangan, maka mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati. (Quran surah Al-Baqarah, 2: 274)

Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum sampai ajal maut seseorang dari kamu, ( kalau tidak ) maka ia ( pada saat itu ) akan merayu dengan berkata : Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya jika Engkau lambatkan kedatangan ajalku sekejap lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang yang soleh. (Al-Munafiquun: 10)

Dari Amru bin Auf RA katanya Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur dan mencegah daripada mati dalam keadaan teruk dan Allah SWT pula menghapuskan dengan sedekah itu sikap sombong, takbur dan membanggakan diri (dari pemberiannya). (Hadith Riwayat Bukhari)

 

Kami sebagai sahabat kepada ustaz Mohd Amin bin Ismail, Mudir Pondok An-Nuur amat bersimpati dengan nasib para pelajar Pondok An-Nur Kampot Kemboja yang amat dhaif sehingga ustaz Mohd Amin bin Ismail merayu dan memohon bantuan beras untuk saraan hidup para hafiz. Namun disebabkan saya juga insan biasa tidak mampu menunaikan permintaan ustaz Mohd Amin keseorangan. Kepada mereka yang baik hati dan berhajat untuk membantu ustaz Amin bin Ismail boleh hubungi +855 87638 544 atau salurkan bantuan anda ke dalam akaun ☛ 160 02 002534 (Kemboja).

Pihak Pentadbir Pondok An-Nuur Kampot, Kemboja amat memerlukan sumbangan dan derma bagi menyiapkan pembinaan masjid dan keperluan pelajar terutama sumbangan beras sebanyak USD250 untuk membeli 500 kg.beras setiap bulan. Kini pihak pentadbir terpaksa berhutang dengan pihak pembekal kerana tiada sumbangan daripada mana-mana pihak. Saya sebagai seorang sahabat sedia membantu menyampaikan amanah anda melalui Pertubuhan Ihya Assunnah

( Akaun Maybank  553131011505 – Malaysia ) atau hubungi 019-9576237 untuk keterangan lanjut.

Semoga Allah SWT mempermudahkan urusan Ustaz Mohd Amin dalam mentadbir Pondok An-Nuur ,Kampot , Cawangan Kemboja,

Amin Ya Rabbal Alamin.

Setiap sumbangan anda terlebih dahulu kami ucapkan jutaan terima kasih dan bagi memudahkan niat ikhlas anda semasa menghulurkan sumbangan, sila emailkan kepada kami maklumat sumbangan anda atau sebarang cadangan serta komen.

email kami :

☛  ihyaassunnah68@gmail.com

https://www.facebook.com/IHYA-Assunnah-1184250164973202/?ref=aymt_homepage_panel

In Sya Allah, Kami tidak akan lupa berdoa kepada Allah SWT segala kebaikan untuk para penderma, kepada semua umat Islam Syria, Iraq dan Mesir serta lain-lain negara umat Islam yang dizalimi. Kami di bumi Kemboja tidak mustahil menerima nasib yang sama di suatu hari nanti (nauzubillah min zalik), oleh itu kami mengambil kesempatan di atas nikmat keamanan yang ada untuk cuba bangun membina syiar Allah SWT dengan cara yang berhikmah agar tidak menyentuh budaya tempatan golongan belum Islam agar tidak sinar cahaya Ilahi di bumi Kemboja tidak akan padam.

Peperangan yang berlaku di dunia Islam kini adalah pasaran dan tawaran  terbuka Allah SWT untuk menguji orang-orang mukmin yang benar-benar mencari pahala untuk bekalan Syurgawi.

Hanya mereka yang benar-benar cintakan Allah SWT dan Rasulullah SAW sahaja yang sanggup membantu umat Islam yang sedang dikepung dan fitnah oleh media milik mereka yang merancang untuk memadam agama Allah SWT secara terancang.

Umat Islam dihalang dan ditipu oleh media  agar umat Islam tidak  membantu sesama mereka . Marilah kita berusaha dan mengadu kepada Allah SWT agar kita  diberi hidayah dan semangat untuk membantu agama Allah SWT. Jauhilah fitnah dajjal yang menyesatkan dunia Islam dan umat Islam.

Salam Persaudaraan Islam dari kami untuk semua dengan lafaz suci

السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته

و جزاكم الله خير الجزاء فى الدنيا والآخرة على مساهمتكم  لرفع كلمة الله فى كمبوديا خاصة وفى كل مام عامة

… أمين يا رب العالمين.

Sekian, Wassalam dan jutaan terima kasih.


Responses

 1. saya sudah mengerjakan ibadat haji pada 2008 dalam usia tak sampai 40 tahun,,satu rahmat dari ALLAH TAALA,saya sudah bersedia dari umur 28 tahun dengan memperbetulkan diri dan mendidik anak2 dan keluarga totaly kehidupan keISLAMAN. saya mula mendaftar tahun 2005,dapat tahun 2008.demi ALLAH tak adapakai contact2.yakinlah dengan DOA .sekarang MEKAH dan MADINAH adalah JIWA saya.

  • Semoga Allah SWT menambah rasa Cinta anda kepada Mekah dan Madinah yang menjadi saksi kepada Kekasih Allah SWT. Amin Ya Rabbal Alamin.

 2. jazakumullahu khairon katsiiro, semoga manfaat bagi kaum muslimin

 3. saya baru menunaikan umrah…..tak dapat saya gambarkan dgan kata2 atau tulisan di sini betapa indahnya keadaan di sana dan saya terlalu merindui MEKAH DAN Madinah lagi

  • Dua tempat suci yang masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk umat Islam menikmati keindahan Islam.

 4. melihat gambarnya boleh menyebabkan hati ras terguris sedih dan mau titiskan air mata. akuu cintakan bumi mekah dan madinah..sampaikan aku ke sana lagi ya Allah..

  • Amien

 5. Salam..bole x paparkan perbezaan madinah dulu dan skrg


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: