Posted by: peribadirasulullah | Disember 4, 2009

Gambar Peti Tabut Rahsia Yang Telah Ditemui

كتشاف تابوت جحري أثري بداخله جثة .. في محافظة درعا
اكتشاف تابوت جحري أثري بداخله جثة .. في محافظة درعا

Diantara Pencarian yang telah ditemui oleh kaum Yahudi.

Peti Tabut ini mungkan diantara peti rahsia yang tidak sebenar kerana kaun yahudi sendiri telah menipu sesama mereka sehingga  sukar mereka menemui peti sebenar.

apa yang mereka dapati dalam peti ini adalah sedikit batu kesan sejarah dan lain-lain barang yang diperbuat daripada emas.

صدى سوريا: عثرت أعمال التنقيب في دائرة آثار درعا على تابوت حجري مزين بنقوش بشرية وحيوانية ونباتية يعود إلى الفترة الرومانية, في مدينة درعا القديمة.

بيّن رئيس شعبة التنقيب في دائرة آثار درعا, قاسم المحمد, أن هذا التابوت هو الثاني الذي يتم العثور عليه في اقل من شهرين في مدينة درعا القديمة والخامس في سلسلة التوابيت التي تم العثور عليها في المحافظة, وأضاف, إن طول التابوت يبلغ نحو 14ر2 م وارتفاعه 70سم وعرضه 70 سم وعمق صندوق الدفن 44 سم, ويتكون من قطعتين صندوق الدفن والغطاء أما الغطاء فهو منحوت من الحجر البازلتي شكله هرمي وخال من التزيينات والنقوش وعثر عليه بالقرب من الصندوق ومنفصلاً عنه الأمر الذي يدل على أن التابوت فتح سابقاً.

عثرت الكوادر الفنية التي نفذت أعمال التنقيب, حسب ما جاء في وكالة سانا, على هيكل عظمي مسجى على ظهره في التابوت الحجري, وحالة عظامه سيئة, وعثر بالقرب من منطقة الرأس على فردة حلقة ذهبية كانت على ما يبدو تتدلى من سلسلة ذهبية كانت معلقة في أذن المتوفى.

أوضح رئيس شعبة التنقيب أنه توجد على جانبي التابوت تزيينات بشرية ونباتية وحيوانية حيث نقش على احد الجانبين رأسي أسد ورأس ثور وعلى الجانب الآخر وجهين بشريين انثويين وزهرة تتكون من أربعة فصوص, لافتاً إلى أن اكتشاف هذا التابوت يضيف معلومات جديدة غاية في الأهمية عن فن النحت الحوراني خلال الفترة الرومانية


Responses

 1. ini peti sebenarkah?

  • Pada pandangan saya, peti ini bukanlah peti tabut sebenar. Jika terdapat perjanjian atau wasiat Nabi Musa, pasti perjanjian dan wasiat yang tidak bercanggah Al-Quran dan Al-Hadis. Mereka sebenarnya tidak boleh menerima kebenaran nabi Muhammad SAW, semua nabi pada pandangan mereka tidak menyokong kehendak nafsu mereka. Jika semua kitab Allah mereka telah ubah kecuali Al-Quran Al-Karim, pasti apa yang terdapat dalam peti tabuk mereka akan ubah sepertimana kandungan kitab-kitab Allah yang telah mereka terima.

   Yahudi memang suka mencari helah dan perkara khurafat untuk dijadikan senjata memerintah dunia.

   Betapa banyak tanda-tanda kekuasaan Allah SWT yang Allah SWT berikan kepada mereka tetapi mereka tidak pernah menghargai pemberian tersebut dengan menggunakannya kepada jalan kebaikkan tetapi mereka sentiasa selewengkan pemberian Allah SWT sesama mereka.
   Wallahhu A,lam.

 2. ada sumber mengatakan peti tabut ada dua patung malaikat di atasnya.. di dalamnya berisi serban nabi harun a.s…. 2 ketul batu dan sedikit makanan dr syurga milik nabi musa yg diturnkan ketika dia bersama pengikutnya sesat di pdg pasir… benarkah?

  • Apa yang anda perkatan mungkin benar. Tabut yang Allah SWT sebutkan dalam Al-Quran pasti wujud dan wajib kita percaya dengan penuh keimanan. Namun kita tidak boleh bertindak seperti yahudi sehingga menjadi kita khurafat dan syirik kepada Allah SWT. Jika Tabut ditemui pun, kita tidak boleh mngucupnya seperti Hajarul Aswad kerana perbuatan sedemikian tidak wujud dalam Sunnah Rasulullah SAW.
   Begitu juga bertabarruk atau mengambil berkat daripada semua barang-barang peningggalan Rasulullah SAW, tidak dibenarkan oleh Allah SWT kecuali semasa hayat Baginda SAW masih hidup.
   Cukuplah dengan Kekuasaan Allah SWT yang Maha Perkasa dan Maha Mengetahui menjadi pembantu kita. HabunAllahhu Wanikmal Wakil. Wallahhu A’lam.

 3. betul ke nii petinya???sukar untuk mmprcayai…

 4. itu peti peninggalan kaum yahudi yang dilaknat menjadi monyet..maka sejarah kekufuran dan kejahatan nenek moyang mereka akan terungkai.Sebab zaman mereka adalah berpindah randah dan itu peti barangan peribadi.

 5. kajilah mengapa zionis galak mengkorek dibawah masjidil al-aqsa..mincari tabut..mungkin?peti yang dipercayai boleh memberi kemenangan mutlak kepada pemiliknya…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: