Posted by: peribadirasulullah | November 26, 2009

KESAN MAKANAN HARAM KEPADA SYAKHSIAH MUSLIM

 1. Mewarisi sifat kebinatangan seperti binatang-binatang yang Allah haramkan. manusia yang makan khinzir akan bersifat seperti  khinzir pada kelakuannya seperti tamak dan mementingkan diri.
 2. Allah tidak menerima doa mereka yang makan makanan haram. Maka segala amalan kebajikan seperti sedekah, haji, solat Dhuha, solat sunat, taubat, tangisan yang benar-benar taubat tetapi segala-gala Allah gantungkan pahalanya dan menolak segala doanya yang benar-benar menyesal.Namun Allah tidak memandang wajahNya kepada orang yang makan makanan Haram.. segal-galanya tidak ada nilai di sisi Allah selagi apa yang menjadi hidangan dan pakaiannya bersumberkan perkara haram.
 3. Kehidupan tidak tenang dan tenteram. Baginda Rasulullah telah bersabda: Ada seorang  lelaki datang dari tempat yang jauh, rambutnya tidak terurus, penuh dengan debu lalu dia mengangkat tangannya ke langit sambil berdoa ” Wahai Tuhanku” padahal makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan diberi makanan yang haram pula. Maka bagaimana mungkin doanya akan dimakbulkan/ ” ( HR Muslim & Tarmizi ).
 4. Hati payah menerima kebenaran. Sukar menerima kebenaran walaupun di tahu bahawa dirinya berada pada pihak yang salah.
 5. Hilang rasa sensitif terhadap perkara yang baik. tidak bersemangat untuk berlumba-lumba melakukan kebaikkab dan kebajikan. Hilang rasa cemburu terhadap anak dan isteri walaupun sehingga tahap isteri dan anak-anaknya melakukan perkara-perkara berdosa di hadapannya.Tetapin tidak timbul perasaan untuk melarang atau marah terhadap isteri dan anak-anaknya.
 6. Bersemangat melakukan maksiat. Apabila terdengar program-program maksiat maka jiwanya akan segar bugar untuk menyertainya, walaupun terpaksa menghabiskan wang dan ringgit. tetapi apabial mendengar program-program akhirat. Maka seribu alasan akan dibentangkan untuk mengelak dirinya menyumbangkan tenaga pada program tersebut.
 7. Kepintaran dan Kelebihan digunakan untuk melakukan kejahatan. Pemberian Allah seperti emas dan perak atau minyak yang melimpah pada sesebuah negara Islam hanyalah digunakan untuk melakukan maksiat tetapi jika untuk kebaikkan Allah dan Rasulnya tidak mendapat peruntukan sewajarnya.
 8. Mewariskan penyakit. Ternyata di saat sekarang ini..telah lahir akibat manusia memakan khinzir walupun secara santifik tetapi kesannya boleh dirasakan seperti SAR , JE dan H1N1 serta sebagainya. Manusia tidak makan makanan haram tersebuk secara lahiriah tetapi dimasukkan perisa khinzir pada makanan dan perubatan sejumlah kecil sahaja sehingga tidak dirasakan kewujudan khinzir pada makan dan minuman tersebut tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Mengetahui tetap mendatangkan penyakit tersebut kepada pemakan atau pengguna yang telah menggunakannya.

Responses

 1. NAK TANYA.KALAU BPAK KITA BG DUIT ATAU MAKANAN YG HARAM,KITA TAU, KITA PON XDA DUIT NAK MAKAN ,KITA XNK,TP TPKSA CM MANE?KDG2 KESIAN JUGA.MCM MANA?KTA CONFUSED.TLG TJEMAHKAN

  • Hidup dizaman fitnah seperti zaman sekarang memang kita terpaksa melakukan kebaikan yang telah dicampur aduk dengan perkara haram.Perkara haram sekarang sudah menjadi lumrah dan sudah serasi dengan umat Islam. Itulah kejayaan yahudi dan nasrani dalam perjuangan mereka yang ingin kita sesat seperti mereka. Perkara Haram yang saya maksudkan adalah perkara Sybahat yang diharuskan oleh Islam untuk orang awam yang tidak layak menerima gelaran ustaz atau ulamak. perkara syubahat makanan yang dimakan dan diminum tetapi tidak boleh membentuk kemurnian jiwa,ianya hanyalah sebagai memenuhi tuntutan kehidupan untuk meneruskan hidup. contohnya makanan dikedai yang dimasak oleh orang Islam yang tidak tahu hukum fekah, membeli barang dengan tanpa akad jual-beli atau membeli dan menjual pakaian yang tidak menutup aurat dan sebagainya lalu keuntungan nya digunakan untuk menunaikan haji dan sebagainya.. ini adalah suatu perkara yang membantu membentuk budaya yang jauh dari rahmat Allah dan menyebarkan budaya yang menguntungkan dan menyuburkan budaya yang diperjuangkan oleh syaitan dan pengikut-pengikutnya… rujuklah kepada Ulama’ Yang Cintakan Allah SWT dan RasulNYA, .Jangan sama sekali bertanya dan berbincang dengan Ulama’ Yang Cintakan Dunia dan Pangkat.

  • BAGI SAYALAH KALAU XNAK SINGGUNG PERASAAN DIA KITA AMBIK PASTU BAGI OWANG LAIN

 2. klau ayah kita bg duit untuk makan, tp duit 2 kiranya haram, apa yg kesan2 akan terjadi kepada anak? mungkin susah nk belajar atau hati tak terang nk menerima pelajaaran?

  • Jika ibu bapa bagi makan kepada anak mereka dari sumber yang haram, maka pasti kehidupan kita tidak berkat. Setiap daging yang tumbuh dari hasil sumber haram memang layak dijilat oleh api neraka. Segala doa dan amalan kita tidak akan diterima oleh Allah SWT. Malah Allah SWT turut mengarah para malaikat untuk melaknat kehidupan mereka yang makan makanan haram.
   Fenomena masalah sosial yang berlaku sekarang dengan jelas bahawa, perkara haram yang tumbuh seperti cendawan selepas hujan sekarang ini adalah disebabkan suburnya budaya haram dalam masyarakat Islam.
   Hanya taubat nasuha dan menjauhkan diri daripada perkara haram sahaja yang dapat menyelesaikan masalah sosial masa kini.
   Dengan jelas Rasulullah SAW memberi amaran : Pemberi Rasuah dan Penerima Rasuah semuanya kan dihumban kedalam Neraka Allah SWT. Nauzubillah Min Zalik.

 3. Ini pendapat syeikh ka atau ini penerang melalui hadis nabi.knpa x ada hadis nabi disampaikan.ini jenayah dlm agama jika memberikn hukum yg sahih dr nabi ttp menyorok lafaz2 hadis sahih dr yg memfatwakya.takut nnt yg terangkat dn terpuji adalah syeikh krn keilmuan dlm agama ttp lafaz nabi masih x tekenal dn terangkat.

 4. Salam…sy nk tnya…kalo seseorang itu memakan mknan haram dengan tak sengaja…doa dia tidak diterima allah juga?

  • W.Salam.
   Jika tidak sengaja tidak mengapa, wajib di ikuti dengan taubat dan haram mengulanginya serta hamram juga meredhainya.
   Wallahu A’lamu Bissowab.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: