Posted by: peribadirasulullah | November 7, 2009

Suara Imam Masjidil Haram Membawanya Masuk Islam

Arab Saudi (voa-islam) – Seorang warga Philipina, Welby Estiblo yang bekerja di Layth Arab Saudi masuk Islam. Keputusannya untuk menjadi seorang Islam kerana sering mendengar suara merdu imam Masjidil Haram, Syeikh Mahir Mu’ayqali. Demikian seperti diberitakan harian Al-Madinah edisi Jumat, 6 November hari ini.

Webly sering mendengar suara merdu Syeikh Mahir melalui pesawat television yang biasa ditontonnya pada bulan Ramadlan lalu. Bacaan al-Qur’an Syeikh membuat  hatinya bergetar . Dari situlah mendorong  hatinya untuk lebih memahami Islam.

Setelah menjadi seorang muslim, Webly mengganti namanya menjadi Daud. Seorang temannya, Galianto, telah lebih dulu masuk Islam dan mengganti namanya menjadi Abdul Aziz.

Daud menyaksikan keindahan Islam yang teduh dan melindungi minoriti ketika pertama kali tiba di Arab Saudi. Padahal sebelum ini d ia sangat membenci Islam. Keinginannya untuk masuk Islam dia tahan sehingga kemudian ia mendengar suara Syeikh Mahir mealunkan ayat-ayat suci al-Qur’an yang menggetarkannya.

Daud masuk Islam di tangan Syeikh Mahir. Dia berjanji akan mempelajari Islam lebih mendalam lagi. Daud juga bertekad, kelak akan membangun masjid di Philipina dan akan menyebarkan Islam di sana. Dia ingin menyebarkan cahaya Islam yang sebenarnya kepada warga Pilipina yang kebanyakkan beragama Katholik itu.

Selamat untukmu wahai saudaraku. Semoga Allah sentiasa menjaga dan memberkatimu serta menjadikanmu sebagai penyeru ke jalan-Nya yang lurus. (PurWD/Ihj)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: