Posted by: peribadirasulullah | November 7, 2009

Goldstone Nama Hakim Afrika Selatan Yang Harum Di sisi Rakyat Palestin

Warga Gaza Ukir Nama Goldstone Dalam Penjara di Palestin

Dubai – Nama Hakim Afrika Selatan Richard Goldstone boleh menyebabkan kemarahan untuk beberapa daerah di Israel, tetapi di Gaza nama ini dianggap sebagai  pahlawan dan untuk membuktikannya, namanya hakim tersebut sedang dijahit di dalam penjara sebagai cenderamata Palestina bagi menghormati penyelidikan perang yang telah dilakukan  terhadap serangan mati yang telah dilakukan oleh  Israel terhadap jalur Gaza.

Tariq Abu Dia, pemilik kedai buku suvenir Presiden Arafat di Kota Gaza mengatakan, Goldstone, yang orang Yahudi, layak mendapatkan kehormatan untuk muncul sebagai ikon yang menyebabkan  Palestin terkenal .

“Hari ini kita mengeluarkan 50 selendang kecil yang dibuat dari kain putih dengan Kubah Batu di Jurusalem dan sulaman nama ‘Goldstone,” untuk menghormati karyanya,” kata Abu Dia, ketika ia menunjukkan salah satu dari selendang tersebut.

Kedai buku tersebut, yang memenuhi sebahagian keperluan besar pekerja bantuan asing dan aktivis yang bekerja di wilayah terkepung dan miskin, akan memberi keuntungan, yang Abu Dia tegaskan adalah buatan tangan, dengan harga sekitar $ 20 (€ 15).

Goldstone, adalah mangsa kejahatan perang antarabangsa, telah menjadi seperti selebriti bagi orang-orang Palestin sejak beliau menulis laporan Hak Asasi Manusia Dewan Perserikatan Bangsa-Bangsa tentang perang Gaza di mana ia menuduh Israel melakukan kejahatan perang kerana membunuh 1.400 rakyat Palestin yang tidak berdosa.

Majlis Umum PBB pada hari Rabu diharapkan untuk menyetujui resolusi yang tidak mengikat yang mendesak kedua belah pihak untuk menyelidiki hasil penemuan Goldstone walaupun Israel menentang laporan tersebut.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: