Posted by: peribadirasulullah | Oktober 8, 2009

NABI ISA TIDAK MATI DAN TIDAK DISALIBKAN

Assalamualaikum kepada sidang pembaca yang saya hormati sekalian, saya ingin berkongsi sebuah topik yang menjadi kontroversi dan sangat mengesankan kepada jiwa manusia baik Islam mahupun Kristian. Ajaib dari keajaiban Allah swt memberikan mukjizat kepada Nabi Isa a.s iaitu Jesus dari kelahirannya sehinggalah hari terakhir beliau diangkat kelangit, kisahnya penuh dengan mukjizat dari Allah swt.

Bagi Umat Islam, mukjizat yang diberikan Allah swt kepada Nabi Isa a.s adalah sebagai tanda kepada Bani Israel bahawa Jesus iaitu Nabi Isa a.s datang membawa khabar gembira dari Tuhan yang mengutusnya. Namun mukjizat demi mukjizat yang berlaku pada dirinya menyebabkan persepsi manusia berubah terhadapnya, darilah beliau sebagai utusan Allah swt, akhirnya beliau diangkat darjatnya menjadi Tuhan yang ditetapkan oleh manusia.

Mengapa ini yang yang terjadi? Mengapa manusia tersesat jalan dalam Beriman Kepada Allah swt yang Maha Kuasa? Disebabkan faktor-faktor inilah Allah swt mengutus Nabi Muhammad saw untuk membetulkan salah tanggapan terhadap Nabi Isa a.s. Dengan kedatangan Rasulullah saw maka, fitnah terhadap Allah swt terutamanya kian dibersihkan, fitnah terhadap Isa Al-Masih Ibni Maryanm serta Ibunya juga dibersihkan 100%.

Hanya Islam yang mnjelaskan kedudukan sebenar tentang Allah swt adalah Tuhan yang tidak bersekutu, Nabi Isa a.s iaitu Jesus sebagai Rasul Allah dan Ibunya Maryam adalah seorang wanita suci dan taat kepada Allah dan terkemuka di zamannya.

Petikan dari blog-blog agama.


Responses

 1. tunjukkan bukti….kita x boleh tuduh sembarangan,sbb Allah mahakuasa lg adil,jgn mgaibkan agama lain dan kepercayaan org lain…

  • Sebagai seorang yang beriman kepada Allah SWT dan sebagai seorang mukmin yang mesti yakin, bahawa semua Firman dan Sabda Rasulullah SAW adalah Kebenaran daripada Allah SWT, maka kita yakin pemberitahuan daripada Allah SWT dan Rasulullah SAW amat benar. Buktinya, Rasulullah SAW yang hidup selepas kebangkitan semua para nabi-nabi dan Rasul-rasul pasti tidak mampu menceritakan semua kisah dan semua bidang ilmu melainkan semuanya itu datang daripada Allah SWT yang mencipta alam ini dan mentadbir alam ini. Jika kita berfikir kenapa Rasulullah SAW begitu pakar dalam semua bidang dan amat halus pengatahuannya, sedangkan pakar-pakar lain hanya mampu mengusai beberapa bidang ilmu sahaja. Ayat-ayat Al-Quran dan hadis-hadis Rasulullah SAW merangkumi semua bidang ilmun serta merangkumi semua zaman, walaupun dizaman Baginda belum dibangkitkan lagi. Ini semua membuktikan Allah SAW adalah Pemiliki Kitab Injil, Kitab Zabur, Kitab Taurat dan lain-lain kitab yang telah diturunkan daripada langit. Sesungguhnya Allah SWT lah yang menyampaikan ilmu kepada Rasulullah SAW, sehingga Rasulullah SAW mampu mengeluarkan hadis-hadis yang dapat mendahului zaman kemajuan sains dan teknologi. Oleh yang demikian dalam permasalahan Nabi Isa A.S., kita umat Islam cukuplah berpegang dengan ayat Al-Quran dalm surah An-Nisa’ ayat 157:

   ” Dan juga (disebabkan) dakwaan mereka dengan mengatakan: “Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih Isa Ibni Maryam, Rasul Allah”. Padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak memalangnya (di kayu palang – salib), tetapi diserupakan bagi mereka (orang yang mereka bunuh itu seperti Nabi Isa). Dan Sesungguhnya orang-orang yang telah berselisih faham, mengenai Nabi Isa, sebenarnya mereka berada dalam keadaan syak (ragu-ragu) tentang menentukan (pembunuhannya). Tiada sesuatu pengetahuan pun bagi mereka mengenainya selain daripada mengikut sangkaan semata-mata; dan mereka tidak membunuhnya dengan yakin.”

   untuk menjadi tunggak aqidah umat Islam. Salam Ukhuwah Islamiah daripada saya untuk semua.
   السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 2. Baca dulu alkitab tu baik2 dong……jangan cakap sembarangan sihh.. kerana Tuhan maha mengetahui yang mana benar atau palsu. Sebagai umat kristian, saya yakin dan percaya bahawa Tuhan Yesus disalibkan, mati dan bangkit pada hari ke-3. Dalam injil Yohanes 1:1 berbunyi: “Pada mulanya adalah Firman; Firman itu bersama-sama dengan Allah dan Firman itu adalah Allah…”

  • ditemukan Injil berusia 1500 tahun yang lalu dalam bahasa Arab di Negara Turki yang didalamnya menyebutkan akan kedatangan Nabi Muhammad SAW sebagai Nabi Akhir Zaman.

 3. as- salam, x perlu dibaca kitab Kristian, kerana kitab yang dibawa oleh nabi MUhammad itu adalah lebih lengkap merumuskan semua hal dunia dan akhirat untuk pedoman manusia.. maka kami orang islam akan kukuh berpegang kepada agama islam…Kalau bible itu benar, kenapa bible di edit oleh ramai orang, bermakna, bible hanya ditulis oleh manusia dan hukum yang ditulis adalah berdasarkan hukum manusia. sedangkan Allah menciptakan manusia, maka Allah lebih mengetahuii segala2 isi dunia dan makhluk ciptaanNya.wallahualamm….

 4. assalam…..betul kata +ve thinker…..islam itu agama yg benar….bkn niat mahu komen tntg agama2 lain…itu hak2 msing2…islam adalah agama yg tidak mmaksa sseorg itu utk msuk islam…tp,apa yg sy hndak skong adalah….diingatkn pd yg bragama islam…jgn trpedaya dgn agama lain…al quran itu adalah pgangan utk kta…ia nya dh lengkap…jika mahu tngok khebatan dn kbenaran al-quran mlawan bible…..cuba buka you tube…..cari ahmad dedaad…….beliau adalah pemidato yg tlh byk mematahkn hujah2 kristian dn kitab bible….hinggakn ramai paderi2 tlh msuk islam….hujahnya amat hebat jika anda mnyaksiknnya…..cubalh tngok k…psti anda akn kagum…ayuh tegakkn agama allah!! allahuakhbar! wslm.. 🙂

 5. Kalau Allah mu yg saw & si Muhammad. Gigolo yg Ada di neraka sekarang,bisa menangkal magic,dukun,teluh ,mengusir setan, kalau bisa, aku Akan.masuk agamamu ,coba lihat orang2yg jadi tumbal embah subur tu,lihat sendiri apa kata adi bs,kamu inilah yg di katakan nabi & filsafah2 palsu,karna semua yg kau katakan rekayasa manusia,bukan murni Dari Allah ,.. coba buktikan ” berdoa ,dgn husuk,,”dan tanyakan sipakah Allah & nabi itu sebenarnya””tanyakan ke 3 nama ini”” Allah saw ,Muhammad , YESUS KRISTUS,, kalau mulut dan otak mu pandai manafsir aja,,berdoa sana saya tunggu,,kalau jawaban nya,,bukan YESUS KRISTUS ,,saya pasti 100% masuk Islam

 6. Arti ISLAM ; ISA LAH ALLAH MANUSIA,,yup that’s true…ha ha ha get u sucker

 7. K-KERANA
  R-RASA
  I – INGKAR
  S-SEMUANYA
  T-TETAP
  I -ISI
  A-API
  N-NERAKA

  Ok kah?
  Kalau ISLAM, nak tahu? I Safe Live As Moslem…

  Give you back, Sucker from Hell Community!!!

  Terjemah Surat Az Zumar Ayat 71-75

  71. [12]Orang-orang yang kafir digiring ke neraka Jahanam[13] secara berombongan[14]. Sehingga apabila mereka sampai ke neraka pintu-pintunya dibukakan dan penjaga-penjaga berkata kepada mereka[15], “Apakah belum pernah datang kepadamu rasul-rasul dari kalangan kamu[16] yang membacakan ayat-ayat Tuhanmu[17] dan memperingatkan kepadamu akan pertemuan dengan harimu ini?”[18] Mereka menjawab[19], “Benar, ada[20],” tetapi ketetapan azab[21] pasti berlaku terhadap orang-orang kafir.

  72. Dikatakan (kepada mereka)[22], “Masukilah pintu-pintu neraka Jahanam itu[23] (kamu) kekal di dalamnya[24].” Maka neraka Jahanam itulah seburuk-buruk tempat tinggal bagi orang-orang yang menyombongkan diri[25].


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: