Islam & Sains

Indahnya Molekul Ais Ciptaan Allah SWT

“(Begitulah) perbuatan Allah                                                                     yang membuat tiap-tiap sesuatu dengan kukuh”….

Adakah di antara Anda yang mengetahui apa lukisan dekoratif yang indah ini ? Sebahagian dari kita mungkin menyangka bahawa lukisan ini adalah hasil karya pelukis yang memang berbakat. Gambar ini bukanlah sebuah lukisan, melainkan salah satu ciptaan Allah Yang Maha Kuasa.

Gambar ini adalah bahagian kecil dari molekul ais yang dibesarkan ratusan kali ganda. Para ilmuan yang menemui reka bentuk  partikel ais yang sangat indah ini mengatakan, di dunia ini sejak awal penciptaan alam ini  sehingga sekarang ini tidak pernah ditemui dua partikel ais  yang menyamai diantara satu dengan yang lain. Setiap partikel ais berbeza reka bentuknya dari yang satu dengan yang lain, padahal semuanya terbentuk daripada sumber  air yang sama. Maha Suci Allah yang telah berfirman:

(صنع الله الذي أتقن كل شيء)! النمل 88

“(Begitulah) perbuatan Allah yang membuat tiap-tiap sesuatu dengan kukuh”

Responses

  1. Salam KENAL dan Saling MENGUNJUNGI serta SALING BERBAGI…
    Wah…WEBSITENYA INFORMATIF.Oya, bisa tukeran BANNER/ LINK ga yah…???

    http://DUTACIPTA.WORDPRESS.COM

    :roll:

    • Bleh, sama-samalah kita berdakwah dijalan Allah SWT yang benar, semoga Allah SWT menjauhkan kita dari perkara terkutuk, Dunia sekarang, hanya dengan pertolongan Allah kita dapat menjauhi perkara mungkar. Salam Ukhuwah Islamiah dari saya yang jahil lagi hina… ..السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته

    • pohon keizinan utk copy mana2 artikel yg bermanfaat di blog ini. Jazakallahukhair

      • Silakan. Semoga ianya menjadi panduan dan amalan kita semua. Amin Ya Rabbal Alamin.

    • salam.boleh saya tahu apakah kelebihan utama solat 5 waktu sehari semalam?

      • solat 5 waktu adalah wajid..
        kelebihan secara ringkas:sekiranya kita solat kita akn rasa diri kita dekat dgn allah,bila kita rasa dkt dgn allah pasti kita lebih terasa tenang..siapa jaga solat,pasti allah jaga kita & allah akn bg jln keluar dr kesusahan..solat tu tanda syukur kita atas apa yg allah bg nikmat kt kita,.maaf kalau ada salah silap.

      • 7-Kelebihan Solat:

        1-Kunci penerimaan semua amal ibadat.

        2-Mendatangkan ketenangan, menguatkan iman, memutihkan wajah dan menyejukan mata.

        3-Allah SWT menurunkan rahmat, mendatangkan rezeki, nikmat terjaga dan menghapuskan dosa.

        4-Penyubur keimanan yang terbaik.

        5-Penawar kepada segala penyakit nafsu syahwat.

        6-Menghapuskan segala kejahatan, menmbahkan pahala dan meningkatkan kedudukan di sisi Allah SWT.

        7-Menjaga solat menjauhkan kita daripada sifat orang-orang Munafiq dengan Allah SWT.

  2. indahnya ciptaan ALLAH SWT ni…Subhanallah

  3. Allah sahaja yang layak di sembah kerana dia mampu mencipta dan menguasai segalanya..Kehebatan ini tiada sesiapa manusia di muka bumi ini yang mampu mencipta..

  4. subhanaallah

  5. AGUNGNYA CIPTAAN ALLAH YG MAHA BESAR SUBHANALLAH

  6. assalammualaikum boleh copy andd paste dilaman blog saya.. minta izin ya

    • Silakan, semoga Allah SWT memberi hidayah dan pertunjuk kepada kita semua untuk terus beriman kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW. Salam Ukhuwah Islamiah daripada saya…السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

      • Assalamualaikum.. sy nk mta izin admin copy & paste isi2, ilmu d dlm pnulisan admin utk blog sy..

      • W.Salam. Silakan, sama-samalah kita menjadi insan yang berpesan-pesan demi kebenaran.

      • ya betul tu,kita harulah bersolat sehari semalam

  7. Subhanallah…

  8. menarik sesungguh nya Allah Maha Besar

    • urm….allah maha besar atas tiap2 sesuatu…………….:D

  9. Org yg bijak dalah yg slalu mengigati mati.

  10. Allah itu maha agung dan lagi bijak sana

  11. Aslkum,
    Bleh sy subscribe blog nie?

    • W.Salam, Silakan. Di atas dasar berdakwah di Jalan Allah SWT saya ucapan Ribuan Terima kasih.Marilah bersama-sama kita mengabdikan diri kepada Allah SWT dalam semua aspek kehidupan, semoga Allah SWT memilih kita sebagai Hamba-Hamba yang layak bergelar Mukmin. Salam Ukhuwah Islamiah untuk semua.السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

  12. Maha suci engkau ya ALLAH dengan kebesaran mu yang maha agung..

  13. salam.mohon untk dikongsi bt tatapan shbt.syukran

    • W.Salam, persilakan.

  14. Assalamualaikum wr wb
    Mhohon maaf saya copy artikel antum, semoga Allah selalu memberi taufik dan hidayahnya kepada kita semua. AMiin Jazakumullah.

    • W.Salam. Silakan. Semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua.

  15. wasalam,,,salam ukhwah pd .semua..semoga ALLAH m’limpah kn kt rhmat & hidayah pd kt…agra p’glibatan kt dlm m’ngembag kn ilmu ALLAH m’jadi satu dorong agr kt lebh peka kpd khdupan akhirat drpd khdupan dunia..insyallah!!!!!

  16. tq..mnta izin untuk di copy & paste ya..:)

    • Silakan, Semoga kita semua mendapat hidayah dan pengajaran daripada apa yang kita baca. Amin Ya Rabbal Alamin.

  17. assalamualaikum..sya tertarik dengan ilmu yang saudara kongsikan..jadi sya share kt blog saya..semoga saudara dirahmati

    • W.Salam. Silakan berkongsi ilmu Allah SWT.

  18. itu kejaiban yang ALLAH dah tunjukkan kat Bumi Ciptaan ALLAH ini.

  19. mantap

  20. subhanallah betapa tak terbayang ciptaanmu

  21. keajaiban allah takan pernah kita kira

    • Betapa banyaknya jalan yang boleh menuju Syurga Allah SWT.

  22. subhanallah……aku bersaksi bahawa tiada tuhan yang disembah selain Allah,dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad S.A.W itu adalah pesuruh Allah..

    • Sesungguhnya alam ini memiliki jutaan bukti keEsaan Allah SWT kepada mereka yang mata hati.

      • aku bersyukur kepada allah kerana aku masih hidup

  23. menarik sungguhnya alam ciptaan allah

  24. indah nya alam ini,, namun,, indah lagi suasana di syurga nanti

  25. subhanallah…mohon izin utk berkongsi artikel ini..terima kasih.

    • Silakan.

  26. bertapa hebatnya keagungan yang esa

  27. Subkhanallah,..Maha Suci Engkau Ya Allah sengan segala Firmannya,-

  28. MAHA SUCI ALLAH…..

  29. Allah berbuat demikian untuk mengingatkan umat Islam akan kewujudanNya,, sesungguhnya Allah Maha Besar..

  30. KUN CELAKA KEPARAT KAU ALLAH S.W.T. KUN CELAKA KEPARAT KAU MUHAMMAD S.A.W. ADAKAH AIS YG KAU BINGUNGKAN???…AIS HANYALAH MOLEKUL DARI BENDA YG TAK BERNYAWA, ADAKAH KAU MENYEDARI DIRI KU INI JUGA BUKTI KEWUJUDAN ALLAH S.W.T

    • Wahai ???,hati sendiri pun tak tenteram dengan agama Islam..Islam tak kutuk engko…hanya saja sakit hati Kan…seekor lalat pun engko tak dapat tangkap..

  31. SESUNGGUH NYA AKU MENJADI SAKSI HANYA TUHAN YANG MAHA JIJIK…PENCIPTA SEGALA KEMALANGAN DAN KEBURUKAN

  32. KAU KETAWA KERANA KAU HANYA MANUSIA YG LEMAH DAN TIDAK MEMPUNYAI AKAL.

  33. ADAKAH ALLAH MENGETAHUI DIMANA KAH PERMULAAN DUNIA???DIMANAKAH KEGELAPAN??? DAN APAKAH CAHAYA…ADAKAH PERMULAAN SEBUAH KEHINAAN MU TUHAN.

  34. ADAKAH ALLAH MEMBENARKAN MANUSIA ITU MENYEKSA SESEORANG ITU KERANA DIA TIDAK TAHU BAGAIMANA MENCIPTA NABI…AKU PASTI ALLAH S.W.T HANYALAH SEORANG TIDAK PERNAH MENJADI AGUNG..

    • WAHAI MAKHLUK ???????? JIKA KAU BUKAN ISLAM MAKA LAKNAT ALLAH TUHAN SEKELIAN ALAM MEMENUHI SEGENAP RUANG HIDUP KAU DAN JIKA KAU SEORANG ISLAM MAKA BERTAUBAT LAH PINTU TAUBAT SENTIASA TERBUKA..

    • Moga Allah buka pintu hidayah kpd makhluk jahil yg bernama (?????)..

  35. CELAKA LAH KAU ??? HANYA BERANI BONGKAK DALAM BLOG INI SAJA……… YA ALLAH TURUNKAN LAH LAKNAT MU SEBESAR DUNIA KE ATAS ORG YG MENGHINA MU DAN JADIKAN LAH DIA DERITA SEPANJANG HAYAT SEDASYAT NYA…….

  36. astaghfirullahalazim… adakah engkau(?????) lyk utk brkte sdmikian kpd pnciptamu sndiri..? betullah sbgaimne t’sbut d dlm kitab suci al-quran bhwsnye kite ini dprbuat drpd air mni yg hine..ttpi tlh mnjd pnntng yg nyate…nauzubillahiminzalik

  37. allah maha agung yang mencipta segala keajaipan di dunia ini

  38. terlalu indah….

  39. allah allah allah

  40. assalamualaikum. subhanallah.. saya tertarik dengan ilmu yang saudara kongsikan. minta izin untuk copy&paste..

    • W.Salam, Silakan.

  41. blog yang bguss

    akhi, numpang share ea…

    • Silakan, semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua di dunia dan Akhirat.

  42. MASSAALLOH..

  43. salam,

    saya mohon copy ilmu2 yg ada di blog ini…syukran.

  44. “Para ilmuan yang menemui reka bentuk partikel ais yang sangat indah ini mengatakan, di dunia ini sejak awal penciptaan alam ini sehingga sekarang ini tidak pernah ditemui dua partikel ais yang menyamai diantara satu dengan yang lain. Setiap partikel ais berbeza reka bentuknya dari yang satu dengan yang lain, padahal semuanya terbentuk daripada sumber air yang sama.” Maha Suci Allah!!!

  45. saya sangat mencintai ilmu sains yang dikaitkan dengan islam. because its so amazing ~ subhanallah!!! Ya Allah, berilah jalan untukku mendalami ilmuMu ini dan dapat pula nanti disebarkan kepada org lain. agar kami dpt sama2 mengkagumi ciptaanMu dan b’tambahnya cinta kami pdMU….amin!

  46. perkongsian yg sangat menarik

  47. subhanallah…

  48. subahanaAllah!!! ALLAH THE MOST POWERFUL

  49. MAHA SUCI ALLAH

  50. Subhanallah

  51. Subhanallah.

  52. Subhanalllah

  53. Masha Allah,…ku pohon izin untuk berkongsi artikel ini. sesama insan.terima kasih.

    • Silakan.

  54. Assalamualaikum.. saya mohon share n copy serta paste bahan2 yang berilmu untuk saya muatkan dalam majalah pendidik untuk kanak-kanak sebagai panduan yang akan dikeluarkan bagi setiap keluaran saya.

    • W.Salam. Silakan, semoga Allah SWT menambah ilmu yang bermanfaat untuk kita semua. Amin Ya Rabbal Alamin.

  55. Tiada satupun yang di antara langit bumi tidak diciptaNya.
    Subbahanallah. Bukti keagungan Allah s.w.t kita jadikan iktibar untuk difikirkan.Allah maha mengetahui dan maha mencipta sesuatu.

  56. Sgt menarik.dan diharap banyak lagi info ber
    kaitan dgn kebesaran Allah swt dimuatkan dalam web ini

  57. Subhanallah, tiada tertandingi… masyaallah…

  58. subhanallah…allahu akbar…lailahaillallah..

  59. Salam. Akh, mohon diberikan curiculum vitae antum, untuk kepentingan penelitian saya. COntohnya sudah saya kirimkan lewat email. . Syukran.

    • Salam. Saya dah hantar sedikit curiculum vitae hari ini.

  60. Sembahyang itu tiang agama macam mana nak dipacak jika tak minta izin dari tuan tanah nya, itu lah sebab nya tak kukuh selalu kena cabut mana boleh suka-suka nak pacak di mana-mana saja kenalah dulu baru sempurna tak gitu maafkan jika ada yang tersalah atau menyingung

  61. SUBAHANALLAH <3
    Assalamualaikum… terima kasih atas kongsian ilmu nya.. :)

  62. SubahanAllah ^_^

  63. subhanallah…

  64. assalamu’alaikum akhi,mohon copy & paste dan share info dlm blog n ye??Tuhan aja yg dpt membalasnya…syukran

  65. Salam

    • W.Salam.


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,563 other followers

%d bloggers like this: