Posted by: peribadirasulullah | Jun 22, 2011

250 Kesalahan Dalam Membaca Al-Fatihah

http://maramissetiawan.files.wordpress.com/2010/10/al-fatihah.jpg?w=220&h=164

لاَصَلاَةَ لِمَنْ لَمْ يَقْرَأُ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ

“Tidak ada sholat bagi seoran yang tidak membaca al-Fatihah” (HR. ‘Ubadah bin Shomit/ Bukhori dan Muslim)

Menurut jumhur ahlul ilmi Al-Fatihah merupakan rukun sholat. Adapun kesalahan dalam al-Fatihah telah berkata Imam an-Nawawi dalam kitab Syarh Shohih Muslim: jika terjadi kesalahan salam al-Fatihah yang merubah makna seperti mendlommahkan atau mengkasrohkan kalimat أَنْعَمْتُِ  (an’amtu/an’amti) atau mengkasrohkan kaf pada kalimat إِيَّاكِ   (iyyaki) maka sholatnya tidak sah. Namun bila tidak merubah makna seperti membaca fathah ba’ pada lafadz dan sebagainya maka dimakruhkan hal itu dan tidak batal sholatnya (lihat fiqh wadlih. Oleh Dr. Muhammad Bakr Ismail, fatwa Ibnu Taimiyyah dalam bab hukum belajar tajwid, dan Syarah Shohih Muslim no. 397)

Keterangan

1. K: Kesalahan Kecil

2. B: Kesalahan Besar

أَعُوْذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطٰنِ الرَّ جِيْمِ

A. أَعُوْذُ

1. Menebalkan hamzah: o’uudzu (K)

2. Memanjangkan hamzah: aa’uudzu (B)

3. Membaca imalah sughro pada hamzah: e’uudzu (K)

4. Mengganti ‘ain dengan hamzah: auudzu (B)

5. Mengucapkan ‘ain seperti orang jawa: anguudzu (K)

6. Tidak mendlommahkan ‘ain dengan benar: a’oodzu (K)

7. Memanjangkan ‘ain lebih dari dua harokat: a’uuudzu (K)

8. Mengganti dzal dengan dal: a’uudu (B)

9 Mengganti dzal dengan dzo’: a’uudzu (B)

B. بِاللَّهِ

1. Membaca ba’ dengan imalah kubro: bellahi (K)

2. Menghilangkan tasydid lam: bilaahi (B)

3. Menebalkan lam: billaahi (K)

4. Terlalu membuka mulut pada lam: billoohi (K)

5. Membaca lam lebih dari 2 harokat: billaaahi (K)

6. Mengganti هـdengan  ح: billaahi (B)

7. Memanjangkan Ha’: Billaahii (B)

8. Menghilangkan Ha’ : Billaa (B)

C. مِنَ الشَّيْطٰنِ

1. membaca mim dengan imalah kubro: mena (K)

2. Menebalkan nun: mino (K)

3. Meninggalkan tasydid syin: Mina syaithoon (B)

4. Mengganti syin dengan sin: minassaithoon (B)

5. Mengganti ya’ dengan imalah kubro: minasysyaethoon (K)

6. Mengganti tho’ dengan ta’: minasysyaitaan (B)

7. Membaca tho’ lebih dari 2 harokat: minasysyaithoooon (K)

8. Membaca nun dengan imalah kubro: minasysyaithoone (K)

9. Memanjangkan nun: minasysyaithoonii (B)

10. Mengganti nun kasroh dengan dlommah: minasysyaithoonu (B)

D. الرَّ جِيْمِ

1. Menipiskan ro’: arrajiim (K)

2. Memanjangkan ro’: arroojiim (B)

3. Tidak membaca ro’ dengan sempurna: aurojim (K)

4. Mengganti jim dengan gim: arrogiim (B)

5. Membaca jim seperti orang jawa. (K)

6. membaca jim dengan imalah kubro: orrojeem (K)

7. membaca kurang dari 2 harokat: arrojim (B)

8. Membaca jim lebih dari 6 harokat: arrojiiiiiiiim (K)

9. Mengganti mim dengan nun: arrojiin (B)

10. Mengucapkan qolqolah pada mim: arrojiime (K)

Rujukan :

http://maramissetiawan.wordpress.com/2010/10/21/250-kesalahan-dalam-membaca-al-fatihah-1-kesalahan-dalam-membaca-taawwudz/


Responses

  1. kita harus berusaha/belajar utk jadikan Al Fatihah kita yang terbaeekk… dalam solat Sesungguhnye Allah bersifat Maha Pengampun

  2. Allah Penguasa segala alam tp x mampu kun haha…Allah Babi bodoh mampus…Hantarkan Malaikat Guris pipiku pun kau takkan mampu.

    • Weyh ????
      Kau sape nak hina Allah ha ?
      Kalau betul lah Tuhan aku macam yang kau cakaptu ,
      sekarang ni kau tak bernyawa tahu .
      Allah tu Kekal . Dia tak Binasa .
      Manusia semua mesti binasa . Allah itu Maha Kekal .
      Kau nak cakap Allah Umat Islam macam tu pasal ?
      Kau tak tahu ke ? Setiap 21 minit ada Malaikat yang menziarahi kau .
      Mungkin nak tarik nyawa !
      Sakit hati betul dengan orang macam nii !

      • sabar wahai hamba allah…jika kite jumpe org yg menghina allah ini biar ku bunuh walau terkorban nyawaku hny keranamu ya allah…

  3. assalammualaikum..bole tidak kalau sy nk share atau copy,tp sy tetap ltk link blog encik pd akhir sy paste maklumat dr blog check ..sekian

    • W.Salam. Silakan.

      • saudara² ku..tolong dapatkan saya orang yang cuba
        menghina ALLAH,akan aku cuba hapuskan dari muka bumi
        ini…


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,418 other followers

%d bloggers like this: