Posted by: peribadirasulullah | Oktober 15, 2009

KEJADIAN PETIR CIPTAAN ALLAH

PETIR HANYA BERLAKU PADA AWAN YANG GELAP, SEBAGAIMANA TERTERA PADA AL-QURAN SEBELUM 1400 TAHUN YANG LAMPAU

وجد العلماء أن البرق لا يتشكل إلا في الغيوم الثقيلة، وهذا ما أشار إليه القرآن في آية عظيمة ربط فيها الحق تبارك وتعالى بين البرق والسحاب الثقال، يقول تعالى (هُوَ الَّذِي يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنْشِئُ السَّحَابَ الثِّقَالَ) [الرعد: 12]. إن هذه الآية لا يمكن أن تكون من تأليف بشر عاش قبل 1400 سنة، لأن العلوم كانت محدودة ولم يكن أحد من البشر يعلم شيئاً عن البرق أو الغيوم الثقيلة، ولكن القرآن ذكر هذه الحقيقة لتكون شاهداً على صدق كتاب الله تبارك وتعالى


Responses

 1. apa yg terjadi didalam awan hitam..sehingga bpleh terjadinya petir..
  bunyi dan cahaya sungguh jelas apabila ia berbunyi…

  • Sebagai seorang mukmin cuba kita renungkan ayat suci Al-Quran dalam surah Al-Mulk, ayat : 5. dalam membimbing keimanan kita kepada Allah SWT.

   Sahih International
   And We have certainly beautified the nearest heaven with stars and have made [from] them what is thrown at the devils and have prepared for them the punishment of the Blaze.
   Malay
   Dan demi sesungguhnya! Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan bintang-bintang, dan Kami jadikan bintang-bintang itu punca rejaman terhadap Syaitan-syaitan; dan Kami sediakan bagi mereka azab neraka yang menjulang-julang.

   Bagi saya, Al-Quran telah mendahului sains dalam semua perkara, cuma manusia yang lemah fikiran sentiasa menunggu kajian sains sebagai pemangkin keimanan mereka kepada Allah SWT. Dalam sejarah Banjaran bukit-bukit Thur Sinai menjadi rata kerana, Allah SWT memperlihatkan kuasa cahaya, dalam surah Al-Baqarah terdapat kaum yang Allah SWT matikan mereka hanya bunyian guruh, oleh yang demikian, petir juga merupakan tanda-tanda kebesaran dan kekuasaan Allah SWT yang melampaui pengatahuan manusia,hasil lontaran Malaikat yang menggunakan serpihan logam-logam dari bintang-bintang di langit maka lahirlah cahaya dan arus eletrik yang tidak mampu dibuat oleh manusia. Allah SWT mampu membutakan mata manusia dengan hanya pancaran cahaya yang berlebihan, Allah SWT mampu menjadikan telinga manusia tuli dengan hanya memperdengarkan suara guruh atau petir yang kuat. Namun oleh kerana Rahmat dan Ihsan Allah SWT, maka mereka yang memandang maksiat dan mendengar nyanyian, Allah SWT tidak membutakan mata mereka dan tidak menjadikan telinga mereka tuli serta Allah SWT mencabut akal mereka, agar mereka menjadi gila. Semoga manusia menggunakan segala kemudahan yang Allah SWT Anugerahkan kepada jalan yang diredhai Allah SWT. Wallah Hua’lam.

 2. salam, sungguh hebat ciptaan Allah .sememangnya manusia perlu mengakui bahwa kita amat kerdil. Dan tahukah anda bahawa petir juga mampu memberikan keperluan kepada tumbuhan dan microb.Tumbuhan akan menyerap nitrogen daripada atmosphere tetapi perlu menukarkanya kepada bentuk yg lebih mudah diserap. Maka petir menukarkan nitrogen kepada fixed nitrogen untuk keperluan tumbuhan.sesungguhnya kejadian Allah itu tidak pernah yg sia-sia…


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,589 other followers

%d bloggers like this: